» Rachete antitanc romanesti se numara printre armele din depozite secrete ale miscarii marxiste columbiene de gherila FARC (Fortele Revolutionare din Columbia) descoperite de armata columbiana, se arata intr-un raport al Grupului de analiza antiterorista Giat de la Bogota.
In arsenalul FARC au intrat in ultimii ani arme provenind din 27 de tari, in special din Europa de Est (inclusiv Romania) si SUA, mari producatoare si exportatoare de armament. Potrivit unui raport al Grupului de analiza antiterorista Giat de la Bogota, citat, intre altele, de cotidianul columbian El Tiempo si agentiile EFE si AFP, in operatiunile armatei impotriva gherilei marxiste au fost descoperite si confiscate rachete antitanc americane, rusesti, romanesti, chinezesti si suedeze, mitraliere si pusti rusesti, bulgaresti si chinezesti, pistoale si revolvere din Europa Centrala si din Brazilia, explozibili din Ecuador si munitie din Brazilia, Rusia si Venezuela.
Numai anul acesta guvernul columbian a transmis, prin intermediul Interpol, 209 solicitari oficiale (denumite de Interpol "circulare portocalii") catre 27 de state, cerand clarificari privind originea armamentului descoperit in depozitele FARC sau folosit de gherila. Solicitarile de clarificari au vizat statele in care au fost produse armele, exportatorii, dar si tarile care figureaza drept cumparatori oficiali ai armamentului ajuns in arsenalul gherilei columbiene. 30 dintre solicitari au ramas fara raspuns, intre statele care nu au dat curs cererilor de la Bogota numarandu-se Coreea de Nord si Venezuela. De altfel, relatiile dintre aceasta din urma si Columbia sunt inghetate in urma descoperirii in arsenalul FARC a 200 de lansatoare de rachete antitanc de fabricatie suedeza, cu serii si embleme ale fortelor armate din Venezuela. Ca pretext oficial pentru inghetarea relatiilor, presedintele Venezuelei, Hugo Chavez, a invocat intentia Columbiei de a permite Statelor Unite sa utilizeze controlat trei dintre bazele sale militare.
Serviciile de informatii columbiene au avertizat cu privire la interesul liderilor FARC pentru achizitionarea de armament de ultima generatie, in special rachete sol-aer IGLA-S24, cele mai moderne produse de industria militara rusa, similare celor cumparate recent de Venezuela, in cadrul importantei tranzactii de armament incheiate cu Rusia.
Intr-o intalnire din 26 ianuarie 2008, care a avut loc in Romania, un "locotenent" al celebrului traficant de arme Viktor Bout, furnizor de baza al FARC, a declarat ca Bout are 100 de astfel de rachete "disponibile imediat". Declaratia le-a fost facuta unor agenti americani sub acoperire care s-au dat drept membri FARC, in cadrul operatiunii internationale conduse de agentia americana antidrog, cu participarea mai multor servicii secrete straine, intre care si cele romanesti, operatiune care a dus la arestarea lui Bout anul trecut, in Thailanda. Detaliile negocierii din Romania sunt amintite in mandatul de extradare transmis pe numele lui Bout de autoritatile americane in Thailanda.
Potrivit unui articol publicat recent tot in cotidianul El Tiempo (in care au aparut si actualele dezvaluiri privind provenienta arsenalului FARC), gherila columbiana ar fi reusit sa achizitioneze 20 de astfel de rachete, capabile sa loveasca avioane sau elicoptere in zbor pana la altitudinea de 6.000 m, neconfirmandu-se insa daca acestea au ajuns in Columbia. Surse oficiale de la Bogota au confirmat ca fortele aeriene columbiene au fost avertizate asupra riscului ca FARC sa detina si sa utilizeze acest tip de arme.