4.6 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăGDPRRazele ultraviolete artificiale sunt "la fel de periculoase ca si arsenicul"

Razele ultraviolete artificiale sunt „la fel de periculoase ca si arsenicul”

Centrul de cercetare asupra cancerului al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) a clasificat razele ultraviolete (UV) artificiale in categoria celor mai periculoase elemente cu potential cancerigen, la acelasi nivel cu tutunul, scrie ziarul francez Le Figaro, citat de Agerpres.

Cei care prefera bronzarea in cabine speciale trebuie sa stie ca se expun unui foarte mare risc. Pana acum, expertii considerau UV din aceste cabine ca elemente cancerigene "probabile". Acum, au fost clasate printre cele mai periculoase elemente cancerigene de catre Centrul de cercetare asupra cancerului (CIRC) al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Dupa analizarea a 20 de studii diferite, CICR a clasificat riscul lor mortal in aceeasi categorie cu arsenicul si gazul mustar (iperita).

CIRC a ridicat nivelul, clasand razele ultraviolete artificiale la nivelul 1, pentru toate tipurile, la fel de cancerigene ca si tutunul. "Expunerea la UV artificiale inaintea varstei de 30 de ani creste cu 75% riscul de melanom", forma cea mai agresiva de cancer de piele, indica CICR. "Mai mult, o serie de studii arata o asociere intre bronzarea artificiala si melanomul ocular", potrivit aceleiasi surse.

"Trebuie sa se aminteasca oamenilor riscul la care se expun in cabinele de bronzare", subliniaza Vincent Cogliano, cercetator in cadrul agentiei. "Speram ca se va schimba cultura dominanta astfel incat adolescentii sa nu mai considere necesar sa recurga la saloanele de bronzare." Dar centrul de cercetare ofera doar o parere stiintifica, "agentiile sanitare nationale sunt cele care trebuie sa ia deciziile pe care le considera necesare", adauga acesta.

Dermatologii britanici si francezi au salutat decizia, chiar daca nu solicita interzicerea solarelor. "Solutia nu este de a interzice, ci de a informa", precizeaza Georges Reuter, presedintele Sindicatului francez al dermatologilor (SNDV). "Cel mai mare risc este pentru cei care fac asemenea sedinte de bronzare de-a lungul unui an intreg", precizeaza acesta. Potrivit lui, limita ar fi de zece sedinte de bronzare pe an. "Alt risc este legat de proasta supraveghere a instalatiilor", adauga Georges Reuter. Atunci cand tuburile care produc UV imbatranesc, ele emit o lumina chiar si mai periculoasa, precizeaza el. Pentru a avea un ten bronzat, dermatologul recomanda mai degraba folosirea produselor autobronzante.

La randul ei, Asociatia producatorilor de paturi ultraviolete a afirmat ca riscul de a dezvolta un cancer al pielii este legat de "supraexpunerea" la raze UV si ca "80% dintre utilizatori sunt constienti de aceste riscuri, majoritatea nedepasind douazeci de sedinte pe an". Ceea ce inseamna deja mai mult cu zece fata de limita recomandata.

Cele mai citite

Tanczos Barna: ANAF investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului la preşedinţie Călin Georgescu

Ministrul Finanţelor Publice, Tanczos Barna, a declarat, joi seară, că ANAF, alături de organele judiciare, investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului...

Partidul bulgar „Renașterea” cere alipirea Macedoniei și sudului Basarabiei la Bulgaria

Partidul extremist „Renașterea”, din Bulgaria, a scris joi, pe pagina de Facebook, un comentariu referitor la revendicări teritoriale. Pornind de la declarațiile recente ale...

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă