Expertii nu stiu daca femeile insarcinate sunt intr-un pericol mai mare decat restul populatiei de a se imbolnavi de gripa porcina, dar se stie sigur ca, odata infectate cu acest virus, gravidele prezinta un risc mai mare de complicatii.
Cercetatori de la centrele guvernului american pentru controlul si prevenirea bolilor (U.S. Centers for Disease Control and Prevention) au analizat primele 34 de cazuri de gravide care s-au imbolnavit de gripa porcina in Statele Unite. 6 dintre aceste femei au murit, in perioada aprilie – mijlocul lui iunie.
Concluzia expertilor a fost ca femeilor insarcinate suspectate de gripa porcina trebuie sa li se administreze Tamiflu cat mai repede, chiar inainte ca diagnosticul sa fie confirmat de rezultatele analizelor. Specialistii mai recomanda ca atunci cand va fi gata vaccinul, probabil la toamna, gravidele sa se numere printre primii cetateni care vor fi vaccinati.
Studiul a fost publicat on-line miercuri, pe site-ul revistei medicale The Lancet.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, majoritatea gravidelor care se imbolnavesc de gripa porcina prezinta, asemeni populatiei generale, doar simptome usoare, cum ar fi febra si tusea. Denise Jamieson, autorul principal al studiului, subliniaza ca agentia mentionata a guvernului federal american nu recomanda niciun fel de masuri preventive deosebite pentru femeile insarcinate, dar daca o gravida se imbolnaveste de gripa porcina, medicii trebuie sa actioneze rapid, de preferinta in primele 48 de ore dupa aparitia simptomelor.
“Mesajul este urmatorul: nu amanati tratamentul adecvat pentru ca pacienta este insarcinata” – a conchis Denisa Jamieson.
Experti ai Organizatiei Mondiale a Sanatatii au vorbit despre cazuri in care medicii s-au ferit sa trateze femei insarcinate cu medicamentul antiviral Tamiflu. Desi nu exista multe informatii despre siguranta adminsitrarii de Taiflu gravidelor, potrivit Denisei Jamieson se pare ca acest medicament este relativ sigur in astfel de cazuri.
Recomandarile oficiale americane mentioneaza gravidele printre categoriile de populatie carora trebuie sa li se acorde prioritate odata ce va incepe vaccinarea antipandemica. E drept, aceasta recomandare se refera la vaccinuri fara adjuvanti, cum este cazul in Statele Unite. In multe tari europene, insa, vaccinurile au adjuvanti – ingrediente menite sa mareasca eficienta ingredientului activ, si exista foarte putine date stiintifice despre siguranta administrarii vaccinurilor cu adjuvanti unor femei insarcinate.
Sfaturile date de autoritatile tarilor europene sunt foarte diferite. Unii responsabili britanici si elvetieni au recomandat initial femeilor sa amane sarcina pana cand pandemia se va incheia – chiar daca pentru aceasta ar trebui sa astepte un an de zile. Ministerul Sananatii din Marea Britanie a renuntat rapid la aceasta recomandare, mentinand doar sfatul ca femeile insarcinate sa evite, pe cat posibil, locurile aglomerate.