Traian Basescu pare mandru de faptul ca pe teritoriul Romaniei se afla cea mai mare universitate europeana si spera probabil ca in scurt timp "Spiru Haret" ar putea ajunge pe locul intai in lume. Daca-si mentine ritmul de crestere, aceasta institutie ar putea surclasa in urmatorii zece ani cea mai mare universitate pe plan mondial, Islamic Azad University din Iran, inregistrata cu 1,3 milioane de studenti. "Spiru Haret" a evoluat de la 5.700 de absolventi in 2003 la 56.000 in acest an.
Presedintelui Basescu nu i se pare suspect ca un profesor de la "Spiru Haret" se ocupa de 9.000 de studenti si nici ca o universitate privata asigura singura aproape 70 la suta din licentiatii Romaniei, de aceea inventeaza "o lupta intre cei care vor sa diminueze invatamantul privat" si o conspiratie, fiindca "s-a luat decizia sa se dea dreptate sindicatelor pentru discreditarea sistemului privat". Nici lui Traian Basescu, nici domnilor Geoana sau Antonescu nu li se pare suspect ca Universitatea "Spiru Haret" are un profit anual de peste 30 de milioane de euro. Nici unul dintre cei trei lideri nu este interesat de calitatea absolventilor universitari, desi Traian Basescu a girat anul trecut o strategie pentru dezvoltarea invatamantului, iar Crin Antonescu a fost dascal inainte de caderea comunismului.
Toti trei ii apara, implicit sau explicit, pe patronii universitatii in detrimentul calitatii absolventilor de facultati. Toti trei stiu ca la "Spiru Haret" nu se face carte. Toti trei stiu ca "Spiru Haret" este un ghiseu unde se vand diplome. Toti trei stiu ca in spatele acestei afaceri academice exista interese mari si toti trei vor sa le protejeze dupa traditionalul model transpartinic practicat in Romania ultimilor 20 de ani. Nu este neasteptat ca Mircea Geoana si Crin Antonescu isi dau mana pentru perpetuarea mall-ului de diplome universitare, mai cu seama ca destui social-democrati sau liberali s-au trezit peste noapte profesori universitari la "Spiru Haret".
Pozitia presedintelui Basescu este insa neasteptata nu doar fiindca seful statului se aseza de obicei in tabara opusa politicienilor obisnuiti sa bage gunoiul sub covor, ci si fiindca a fost pana acum promotorul modernizarii educatiei autohtone. Pozitia presedintelui este neasteptata nu doar fiindca s-a inconjurat de intelectuali titrati, profesori onesti la Universitatea de stat, ci si fiindca Mircea Miclea, consilierul sau pe probleme de invatamant, profesor universitar la Cluj, a argumentat zile intregi impotriva afacerii "Spiru Haret".
Pozitia presedintelui este neasteptata nu doar fiindca nu ataca impostura, ci si fiindca o apara. Pozitia presedintelui este neasteptata nu doar fiindca sustine un sistem universitar privat de proasta calitate, ci si fiindca prin declaratiile sale boicoteaza invatamantul de stat. Pozitia lui Traian Basescu este neasteptata fiindca arata o schimbare progresiva a discursului sau si chiar a intentiilor sale. Traian Basescu nu mai este politicianul care se bate cu sistemul, care vrea sa curete tara de smecheri si ticalosi sau care vrea sa schimbe elita tarii sale. Traian Basescu se intoarce incet, incet de unde a plecat. Altfel de ce l-ar sustine pe patronul de la "Spiru Haret", un fost sef de cadre care i-a dat pe tava diploma de doctorat Elenei Ceausescu? De ce i-ar sustine pe social-democratul Adrian Paunescu si pe liberala Norica Nicolai, deveniti peste noapte profesori la "Spiru Haret"?