1 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăLifestyleFoodMarturia unui traseist politic: "PSD nu mi-a mai dat nimic. La PDL...

Marturia unui traseist politic: „PSD nu mi-a mai dat nimic. La PDL sunt deputat”

» Parlamentul este ultimul in topul increderii romanilor in institutii, iar traseismul politic are partea sa de vina. La ce se ajunge cand Bucurestiul nu blocheaza plimbarea politicienilor de la un partid la altul? Raspunsul vine de la cativa parlamentari-migratori. Acestia povestesc pentru R.l. cum ei insisi si-au vandut pielea formatiunilor care le-au dat cele mai bune functii. Prin acest mecanism, doi dintre ei au ajuns chiar deputati.

In Parlamentul Romaniei, votul cetateanului este tranzactionat la fel ca o legatura de patrunjel intr-o piata volanta. Totul are un aer comercial. Adesea, candidatura la Camera Deputatilor sau Senat e guvernata de un singur principiu: schimb partidul care ma ignora si intru in cel care-mi ofera o functie inalta in stat. Asa a aparut traseistul politic. Prin marturiile culese de la mai multi membri ai acestei specii, Romania libera dezvaluie principalul mecanism, simplu si cinic, care sta la baza migrarii politicienilor de la un partid la altul. Astfel, doi deputati democrat-liberali recunosc cu nonsalanta ca si-au conditionat trecerea la PDL de obtinerea fotoliilor de parlamentari. Majoritatea politicienilor voiajori evita insa asemenea momente de sinceritate. Mare parte isi justifica traseismul fie prin faptul ca doar astfel pot apara eficient interesele alegatorilor, fie invocand presupuse persecutiil suferite in partidul parasit.

"PDL mi-a promis si s-a tinut de cuvant"
Deputatii PDL Nicolae Bud si Nelu-Ioan Botis recunosc senin ca au plecat din PSD "la oferta", dupa ce PDL i-a momit cu locuri eligibile in Parlament. Povestea domnului Bud, din Maramures, s-a consumat in intervalul 2007-2008. Politicianul isi aminteste astazi ca marea sa dorinta din acea perioada era sa-si mute biroul de lucru la Bucuresti, in fosta Casa a Poporului. "Ma asteptam ca voi fi rasplatit (de PSD –n.r.) cu aceeasi moneda, adica sa fiu sprijinit pentru o candidatura la Parlament. Or, doar cei de la PDL mi-au promis asta si s-au si tinut de cuvant". Implinirea este cuvantul-cheie care caracterizeaza si aventura de migrator a deputatului democrat-liberal de Bistrita-Nasaud, Nelu-Ioan Botis. Implinire si mandria ca si-a facut ucenicia si in PSD, si in PDL: "Mie imi place sa spun ca stiu maruntaiele celor doua partide mari. Sunt avantaje, avantaje majore ca ai trecut printr-o astfel de experienta, mai ales ca sunt partide foarte diferite. Ma avantajeaza ca am avut un astfel de traseu".

Botis face inca parte din garda tanara a politicienilor romani. In 2004, cand inca era in PSD, social-democratii l-au numit director la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca. Metoda: un simulacru de concurs pe post. "Nu poti spune cinstit ca a fost pe criteriu profesional. Numirea era in parte si politica". Totusi, a parasit partidul care l-a propulsat in 2005, pentru ca PSD nu i-a sustinut si candidatura la primarie. Pentru deputatul Botis lovitura a fost dramatica: "Aveam aceasta asteptare. Am revenit in politica in 2008, in PDL, cand a aparut aceasta oportunitate de a candida la Camera Deputatilor". Acesta fiind CV-ul, Nelu-Ioan Botis recunoaste ca eticheta de traseist i se aplica cu varf si indesat. "Daca o luam matematic, pot fi numit si in acest fel. Daca vrem sa ne acoperim de motive, noi cei care am schimbat partidele, iarasi, putem sa o facem".

"Recomand incepatorilor mai multe partide"
Potrivit documentarii realizate de portalul anticoruptie, "Romania Curata", din cei 471 de senatori si deputati ai actualei legislaturi, 36 fac parte din categoria traseistilor. In ciuda diferentelor doctrinare, dar si a injuraturilor reciproce pe care si le-au adresat cand se aflau in tabere opuse, migratorii politici au schimbat doua, trei si chiar patru formatiuni, unii epuizand numeric solutiile esicherului politic.
Un astfel de caz este cel al deputatului PDL de Bucuresti, Danut Liga. De-a lungul timpului a stabilit un adevarat record: s-a plimbat prin PD, PRM, PC si PDL. Cuvantul cu care politicianul isi eticheteaza propria aventura este "eroare". "Daca ar fi nevoie sa mai schimb inca o data un partid mai degraba as renunta sa mai fac politica. La tot ceea ce s-a intamplat, eroare. Recomand oricui ca, decat sa mearga de la unul la altul, mai bine sa renunte la politica", este sfatul spasit al lui Liga. Indiferent la doctrina, Danut Liga isi explica traseismul prin prisma unei revelatii: "Relatia cu partidul e o chestie aproape similara cu casatoria. Sunt persoane care se casatoresc si raman impreuna. "Altii divorteaza si se recasatoresc."
Deceptia democrat-liberalului in acest gen ciudat de dragoste are insa concurenta.

De la parlamentarii-voiajori, Romana libera a aflat ca perindarea prin mai multe partide are si o componenta profund didactica. "As recomanda unui incepator sa treaca prin mai multe partide. Ar avea multe de invatat. De cand ma misc prin partide, eu am cam crescut politic, ca gandire, ca pregatire". Aceasta este viziunea deputatului PSD de Gorj, Vasile Popeanga. In mai bine de jumatate de an in Parlament, acesta a vorbit in plen 17 minute si 31 de secunde. In total.
Insa activitatea sa politica sta marturie ca deputatul Popeanga da sfaturi pornind de la forta exemplului personal: pana acum, a schimbat trei formatiuni: APR, PD si PSD.

"Pentru Parlament imi trebuia un partid mare"
Un unghi putin diferit de abordare a vietii sale de membru de partid are deputatul PSD de Maramures Gheorghe Zoicas. si-a inceput ucenicia in Partidul Republican. A trecut apoi prin PNL, a stat o perioada si in PDL, pentru a sfarsi prin a obtine un mandat in Camera Deputatilor sub umbrela PSD. Plecarile sale dintr-o formatiune in alta au fost toate "la oferta". "La Consiliul Judetean, toate partidele vor sa aiba cat mai multi consilieri. Eu eram la Partidul Republican, dar liberalii m-au ofertat, asa ca m-am inscris, pana la sfarsitul mandatului. In 2008, am fost independent la alegerile pentru Consiliul Local Baia Mare, dar la cursa pentru generale am fost iar curtat de partide. Primul a fost PC, dar e partid mic, nu stiam nici ce aliante fac. Or, ca sa intru in Parlament, trebuia sa intru intr-un partid. Eu sunt om de afaceri, am firme si am zis ca mai bine e la PSD, ca sunt vremurile astea. Oricum, doctrinele sunt cam asemanatoare, PNL face politici de stanga, PSD de dreapta", recunoaste senin deputatul Zoicas.

"Se vor gasi solutii sa escaladezi orice prevederi"
Romania nu are in acest moment o legislatie care sa interzica migratia parlamentarilor de la un partid la altul. In lipsa unui cadru care sa reglementeze astfel de practici, interesele personale ale politicienilor vor prolifera in detrimentul intereselor alegatorului. si totusi, senatorii si deputatii care au executat asemenea piruete vad lucrurile intr-o perspectiva mult mai roz. In primul rand, traseismul e un drept. O afirma Ruxandra Jipa, deputat de Bucuresti. "Nu sunt traseista de serviciu. Sunt doar un parlamentar care, in zece ani, pot sa ma plimb si eu in doua partide", ne-a declarat aceasta, iritata de intrebarile adresate de R.l.. Potrivit portalului anticoruptie, "Romania Curata", doamna Jipa a trecut prin PRM, PC si PDL. In partidul tribunului Vadim Tudor a trait experienta parlamentara timp de doua mandate.

In al doilea rand, majoritatea celor in cauza ar bloca oricand prevederile care ar combate traseismul politic. Deputatul PSD Vasile Popeanga este transant: "Poate un tanar care intra intr-un partid de stanga nu a fost foarte bine documentat, si isi da seama ca, prin formatia lui, e liberal. Doar nu poti sa-i interzici. Exista o flexibilitate a joburilor, ei bine, asa trebuie sa fie si cu partidele". si democrat-liberalul Victor Boiangiu ar respinge o astfel de lege, pe motiv ca parlamentarul nu este numit, ci ales de populatie, in timp ce colegul sau de Camera, social-democratul Gheorghe Zoicas, constata ca politicianul-voiajor e un produs eficient al politicii de la Bucuresti. "As vota impotriva. Fiecare da socoteala in fata electoratului. Ati vazut ca nu a avut probleme traseismul. Sunt oameni care au continuat sa mearga inainte".

Desi, in esenta, toti traseistii contactati de R.l. se opun combaterii acestor practici, motivele continua sa difere de la un caz la altul. Paul Ichim este deputat de Galati. In cariera sa, Ichim s-a plimbat nestingherit de la dreapta la stanga, adica de la PNTCD si PNL la PSD. Gandindu-se la propria experienta, argumentul sau devine emotional: "Nu trebuie blocata optiunea de a alege, daca omul a gresit. La mine, a fost o treaba de noviciat, in care am crezut una si am gasit alta. A fost o treaba total ciudata si pentru mine". Cireasa pe tort o pune insa deputatul Nicolae Bud. Pragmatismul sau atinge paroxismul: "Intotdeauna se vor gasi solutii sa escaladezi orice prevederi legate de restrangerea unor posibilitati".

Deputatul Nicolae Bud: "Am avut nevoie de un stimul, ca voi fi eligibil"

Este cetatean de onoare a 15 comune si al unui oras, iar de anul trecut activeaza in Ordinul Masonic clasa I al Marii Loji Nationale Unite din Romania. De cand face politica, a trecut prin patru partide. La ultima sa migrare, de la PSD la PDL, nu l-a interesat doctrina, ci cum sa ajunga si el parlamentar. Acesta e deputatul democrat-liberal de Maramures Nicolae Bud. Un politician care, intr-un interviu acordat Romaniei libere, mai recunoaste ca, in eventualitatea adoptarii unei legi care sa interzica traseismul politic, "se vor gasi solutii sa escaladezi orice prevederi legate de restrangerea unor posibilitati".

» Romania libera: Cum ati ajuns in aceasta situatie, de traseist politic?

Nicolae Bud: Din 1992 pana in 2000 am fost la PUNR. Dar din 2000 PUNR nu a mai existat, asa ca am stat o perioada pe tusa. Adica pana in 2007, interval in care nu am mai facut politica activa, ci m-am concentrat pe partea profesionala. In 2007, am intrat
la PSD.

» R.l.: Iar anul urmator la PDL. De ce?

N.B.: Pai, eu mi-am dorit sa ma testez la uninominal. Alegerile astea urmau sa fie la finalul lui 2008. Dar pentru ca in PSD, inainte de luna mai a aceluiasi an, nu mi se mai spunea nimic despre intentiile lor de a ma sprijini sa candidez, iar cei de la PDL imi faceau tot felul de invitatii, am ales PDL. Pe scurt, eu vroiam sa candidez neaparat la alegerile generale uninominale. Era o dorinta pe care mi-am exprimat-o in PSD inca de la inceputul lui 2007, aceea ca vreau sa merg in Parlament in 2008. Din partea lor eu aveam nevoie de un stimul, ca voi fi eligibil, dar ei nu mi-au mai zis nimic.

» R.l.: Asadar, PDL a venit cu acest stimul si dumneavoastra ati plecat din PSD, corect?

N.B.: In 2007, cand am intrat in PSD, m-am oferit sa ajut candidatii partidului la scrutinul local. Ma asteptam ca, in schimb, voi fi rasplatit cu aceeasi moneda, adica sa fiu sprijinit pentru o candidatura la Parlament. Or, doar cei de la PDL mi-au promis asta si s-au si tinut de cuvant.

» R.l.: In cazul asta, prin prisma experientei dumneavoastra personale, cum definiti traseismul politic?

N.B.: Eu ma caracterizez in primul rand prin prisma mea. Eticheta de traseist nu as pune-o neaparat ca o anatema. Eu sunt mai mult adeptul faptelor, nu al ideologiilor goale.

» R.l.: Dar daca ar trebui sa va dati votul pe o lege care sa interzica sau sa penalizeze aspru migrarea politica, cum ar fi el? Sa zicem ca aceasta lege ar prevedea pierderea functiei.

N.B.: Daca e sa-ti pierzi functia, chestiunea devine mai gingasa. Eu nu pot sa spun acum cum as vota, depinde de continut, de prevederi. Legea traseismului? Intotdeauna se vor gasi solutii sa escaladezi orice prevederi legate de restrangerea unor posibilitati. Pe de alta parte, cand esti deja ales intr-o demnitate, mi se pare mai impardonabil de a face pasul altundeva, de la un partid la altul.

Cele mai citite

România primul loc în UE la exportul de grâu în 2024. Cum am depășit Franța și Germania la un loc

Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene de la începutul sezonului 2024/25, la 1 iulie, şi până la data de 17 noiembrie, au ajuns...

Ciucă sugerează că Simion l-ar putea învinge pe Ciolacu în turul al doilea: Simion nu e Vadim

Nicolae Ciucă, liderul PNL și candidatul partidului la prezidențiale, a declarat, marți, că dacă Marcel Ciolacu (PSD) și George Simion (AUR) vor ajunge în...

România primul loc în UE la exportul de grâu în 2024. Cum am depășit Franța și Germania la un loc

Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene de la începutul sezonului 2024/25, la 1 iulie, şi până la data de 17 noiembrie, au ajuns...
Ultima oră
Pe aceeași temă