Arheologii de la Muzeul Judetean Satu Mare au descoperit, in urma cercetarilor din ultimele doua saptamani, la Mediesu Aurit, 32 de cuptoare dacice, iar cercetatorii estimeaza ca in zona s-ar afla 120 de astfel de cuptoare, alcatuind cel mai mare centru de olarit dacic. Cele 32 de cuptoare recent descoperite se adauga celor 17 gasite in urma cu 40 de ani, transmite Mediafax.
Descoperirea a fost facuta cu ajutorul magnetometrului, cercetarea fiind posibila in cadrul unui proiect Phare.
Arheologul Robert Gindele a declarat, marti, corespondentului Mediafax, ca masuratorile cu magnetometrul, realizate de o firma de cercetare din Bucuresti, au aratat ca in zona rezervatiei arheologice de la Mediesu Aurit, zona Suculeu, exista 32 de cuptoare de olarit.
De asemenea, fotografierea aeriana realizata in zona le-a oferit specialistilor indicii pretioase asupra conturului asezarii.
"In baza rezultatelor obtinute prin cele doua procedee, estimam ca in zona s-ar afla aproximativ 120 de cuptoare de ars ceramica. Deocamdata, cele 32 de cuptoare le-am identificat in baza prospectiilor efectuate in doar doua zile. Urmeaza ca, la toamna, dupa eliberarea terenurilor de culturile agricole, sa cercetam intreaga zona cu ajutorul magnetometrului si sa facem masuratori complete. Apoi vom incepe sapaturile propriu-zise, in masura in care vor exista fonduri", a precizat Gindele.
Arheologul a mentionat ca rezultatele prospectiilor realizate prin cercetarea cu magnetometrul si fotografierea aeriana releva ca in zona a existat cel mai mare centru de olarit din intregul teritoriu dacic liber.
Cuptoarele din rezervatia de la Mediesu Aurit se intind pe o suprafata de trei hectare, pe care acum se cultiva grau si porumb.