7 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSpecialSi analfabetii au nevoie de un presedinte

Si analfabetii au nevoie de un presedinte

Pe cei care nu urmaresc zilnic politica romaneasca si se intreaba daca Mircea Geoana a evoluat vreun pic in ultimii ani, daca aura sa prooccidentala a capatat cat de cat consistenta si daca, in ciuda zambetelor ironice si amuzate care au insotit alegerea sa ca sef al PSD, are vreo sansa sa indeparteze acest partid de la traiectoria nefasta pe care i-a imprimat-o odiosul sau parinte, PCR, ii sfatuiesc sa retina o singura fraza. Iata ce a spus Geoana, saptamana trecuta, dupa ce ministrul Educatiei a declarat ca nu va recunoaste diplomele eliberate de Universitatea "Spiru Haret" pentru specializari pentru care nu avea acreditare: "Ecaterina Andronescu a actionat fara sa informeze partidul pe acest subiect, nu l-a adus in discutia partidului (…). Ministerul Educatiei trebuie sa se gandeasca nu doar la diplome si profesori, ci si la studenti si absolventi".

Asa a reactionat Mircea Geoana la unul dintre cele mai curajoase gesturi facute de vreunul dintre ministrii partidului pe care il conduce din 1990 incoace: stoparea unei afaceri de sute de milioane de euro cu studenti scosi pe banda rulanta. In loc sa o sustina pe Ecaterina Andronescu, care de aceasta data are dreptatea de partea sa, Geoana a preferat sa o urecheze public, atragandu-i atentia ca mai presus de lege se afla partidul. Mai mult, neoficial, a lansat ideea ca ar putea sa-i retraga sustinerea, pregatindu-i astfel demiterea.

Scandalul diplomelor de la "Spiru" putea fi un moment excelent pentru ca Geoana sa demonstreze ca respecta ceva ce partidul sau a calcat constant in picioare: suprematia legii. In loc sa ofere sprijinul sau statului de drept, a preferat sa joace in acelasi tandem cu Marian Vanghelie, care pare sa-i vina manusa. Intaratat de controlul absolut pe care il are asupra liderului PSD, principele de Rahova imparte ordine si indicatii in numele acestuia. "Raspunsul ministrului trebuie sa sune intr-un mod categoric: diplomele vor trebui sa fie recunoscute. Nici o masura nu poate veni in retroactiva", i-a dictat Vanghelie, analfabet, ministrului Educatiei.

Astfel, finalitatea intregii povesti este usor de banuit. Viorel Hrebenciuc a anuntat deja, ieri, deznodamantul: "In cadrul BPN al PSD se va identifica o solutie care sa satisfaca toate partile implicate in discutie". Adica, ministerul va gasi o formula in coada de peste care sa nu bage in sant masina de facut bani a universitatilor particulare si care sa nu-i oblige nici pe bietii studenti sa urmeze cursurile unei facultati adevarate atat timp cat ei nu vor altceva decat sa plateasca o mie de lei pe an si sa primeasca o hartie cu antet.

Cine va pierde? Toti ceilalti, care vom continua sa traim intr-o tara in care legea nu valoreaza doi bani, unde incompetenta defileaza cu diploma universitara, tara al carei viitor risca sa fie sufocat de sute de mii de impostori.
O mica si trista razbunare este ca si Geoana va pierde alegerile pentru presedintie. Atitudinea sa in scandalul "Spiru" poate ii va aduce voturile a 100.000 de absolventi cu diplome luate ca la aprozar. Dar degeaba. Comportandu-se exact ca ultimii dintre pesedisti, torpiland statul de drept si bunul-simt in interesul jocurilor meschine de partid, protejand tot felul de clanuri mafiote, intocmai cum au facut-o si predecesorii sai, va continua sa fie aplaudat doar de acel segment al societatii care si-a pierdut capacitatea de a mai distinge intre bine si rau, intre moral si imoral.

Dan Cristian Turturica
Dan Cristian Turturica
Jurnalistul Dan Cristian Turturică conduce, de aproape opt ani, redacţia cotidianului “România liberă”. Înainte de a se alătura celui mai longeviv ziar din România, a condus redacţia săptămânalului “Prezent” şi a fost redactor-şef al cotidanului “Evenimentul Zilei” (2000-2004). În perioada 1995-1997 a fost corespondent special al cotidianului “Ziua” în SUA, timp în care urmat cursurile Universităţii din California, obţinând diploma de Master în Comunicarea de Masă. Experienţa de 20 de ani în presa scrisă (a debutat în 1990 la săptămânalul “Expres”) este completată de cea din audiovizual: a fost unul dintre producătorii şi prezentatorul emisiunii “Reporter Incognito”, difuzată între 2002 şi 2004 de postul “Prima TV”, şi a moderat talk-show-urile “Prim Plan” (TVR) şi “Arena Media” (Realitatea TV).
Cele mai citite

Președintele Mexicului, Claudia Sheinbaum, sarcasm la adresa lui Donald Trump: America mexicană sună bine

Președintele mexican Claudia Sheinbaum a reacționat, miercuri, după ce președintele ales al SUA, Donald Trump, a spus că Golful Mexic va deveni "Golful Americii"...

Ilham Aliyev, președintele azer: Armenia e un „stat fascist”

Președintele azer Ilham Aliyev a catalogat Armenia drept un „stat fascist” și amenință că va „distruge” această țară dacă nu va fi imediat dezarmată,...

Cultura și istoria Malaeziei: cele mai importante situri istorice și tradiții locale

Malaezia este o destinație care te poartă printr-o călătorie fascinantă în timp, un loc unde trecutul se întâlnește cu prezentul într-o armonie uimitoare....
Ultima oră
Pe aceeași temă