8.2 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăSpecialCultura la iarba verde

Cultura la iarba verde

» Bucurestenii au inceput sa calce pe iarba din parcuri fara a se mai teme de vreo amenda dupa ce edilul Capitalei, Sorin Oprescu, a pledat si a obtinut o hotarare in acest sens de la Consiliul General al Primariei.

» Tineri artisti si-au spus ca e cazul sa fie promovata initiativa, organizand in Cismigiu actiunea "Liber la iarba", unde publicul a fost invitat sa participe la teatru de pantomima, ateliere de handmade cu muzica si arta vizuala.

Cu toata canicula de sambata seara, parcurile si terasele au fost pline, fiecare cautand o boare de racoare sau un strop de distractie. De pilda, in Cismigiu, acompaniati de aplauzele publicului, instrumentistii unei fanfare cantau in chioscul din mijlocul parcului inclusiv adaptari dupa hituri ale lui Michael Jackson. Pe toate aleile principale se iteau grupuri-grupuri de nuntasi, incorsetati in costumele de rigoare sau in rochii de satin elegante, femeile cu coafuri sofisticate si machiaje pretioase, fiecare cautand din priviri perechea "vinovata" pentru iesirea in parc. De altfel, in tot Bucurestiul rasunau acordeoane sau viori, chiote si urari de tipul "Traiasca mirii!" – doar e sezonul nuntilor.

Studentii propun o noua peisagistica
Printre nuntasii din Cismigiu, o nota discordanta faceau artistii, care au venit sa arate practic lumii ca "s-a dat liber la iarba in parcurile din Bucuresti!". Pe langa spatiul dedicat actiunii, la Cetate, studenti de la Actorie improvizau impreuna cu publicul, tinerii invarteau poiuri, iar trupa Nigels punea muzica, alaturi de mai multi DJ. Studenti de la Facultatea de Horticultura, impreuna cu Fabrica de Peisaje, au realizat planse cu cele mai frumoase zone ale parcului, care sunt protejate ca bunuri de patrimoniu, dar nu sunt puse bine in valoare. Mai multe moristi atrageau atentia asupra acestor planse, care erau insirate in dreptul obiectivului, fiecare reproducand un alt ansamblu peisagistic al obiectivului. Primarul Oprescu a trecut si el prin parc, asistand la teatru de improvizatie, inclusiv la cateva demonstratii de bike trial, inofensive, dar spectaculoase, "comise" de FreeRider.ro.

Publicul a fost atras si de standurile cu lucruri confectionate manual, asa-numitele handmade, unde, daca a dorit, a putut sa-si puna in valoare imaginatia, propunand tipuri de cercei sau bratari. Panza de 8/2 metri, pictata de artistul Marius Vancea a fost chiar o provocare, o lucrare realizata in mai putin de o jumatate de ora, alaturi de admiratia si atractia generate asupra a doua fetite, care erau tentate sa lase si ele un semn…

Oaia Project "a pascut" langa Cetate
Proiectul a fost generat de Free Act Communication si de Nona serbanescu, artist vizual, pastorita turmei de oi, realizata din elemente reciclabile si puse "la pascut" direct pe iarba, printre spectatori. Event-ul se numea – cum altfel? – Oaia Project. Proiectul a mai avut un scop, gustat de majoritatea, mai putin de unii: reactivarea reflexului reciclarii. "Capitele" de gunoaie au fost reciclate de cei din public, de voluntarii organizatorilor, dar o buna parte din cei care au "adastat" pe iarba erau oameni obisnuiti, veniti cu salamul si painea de acasa. Ceea ce nu e rau, insa mizeria lasata in urma lor i-a lasat pe toti fara cuvinte. Au asistat impasibil la demonstratia de strangere a gunoaielor, au ascultat cu placere breakbeat, dubstep si dnb mixate de Anitzirc, Killavolt, Mindhacker&Pantany, DJ Sebastian Kayn; au pascut practic pe peluza, alaturi de turma de oi reciclate. Oile au lasat pajistea impecabila, comesenii lor insa, nu. Voluntarii au strans gunoiul marlanilor!
Important a fost ca aici, pe iarba, oricine a dorit a putut picta, dansa, juca teatru sau, pur si simplu,  oamenii au putut sta intinsi, relaxati, intr-o dupa-amiaza dogoritoare de iulie.

Teatrul interactiv, atractia de "La Motoare"
Un alt timp de manifest cultural a avut loc in acest weekend pe terasa "La Motoare". In cadrul Festivalului ARTitudine, ajuns la a treia editie, s-a testat voluntariatul si ce tip de reactie au oamenii fata de acest gest dezinteresat. Una dintre actiunile festivalului a fost teatrul formal, spectacolul "Omu’ cu visu", unde cativa actori amatori au pus in scena povestea unui voluntar si lipsa de reactie a celor dragi fata de visele sale. Publicul, destul de numeros, a fost invitat sa interactioneze, ceea ce nu s-a sfiit sa faca. De la tineri la varstnici, fiecare a vrut sa schimbe in vreun fel mentalitatea "personajelor" pentru ca voluntarul sa-si poata atinge visul. De remarcat interesul aratat de public, pe varful "kilometrului zero" din Capitala, fata de povestile de viata furate din realitate. Daca senzatia initiala – aceea de transpunere pe scena a unei telenovele – la mine persista, la public a disparut instantaneu. Spectatorii au preferat sa renunte la o bere decat sa rateze un show interactiv.

Cele mai citite
00:01:05

VIDEO. „Navă spion” rusească, descoperită în apele Regatului Unit

Secretarul britanic al Apărării, John Healey, le-a declarat parlamentarilor că o „navă spion rusească” se află în Marea Nordului, după ce a intrat și...

Electromontaj electrizează Europa: Proiect de 1,75 miliarde de euro în Olanda

Contractul vizează construirea a 400 km de linii de înaltă tensiune și modernizarea altor 600 km, alături de alte trei companii internaționale Compania românească Electromontaj...

Panama cere intervenția ONU după amenințările lui Trump privind Canalul Panama

Președintele Panama, José Raul Mulino, a condamnat ferm afirmațiile președintelui american Donald Trump privind intenția de a „recupera” Canalul Panama. Într-o declarație la Forumul Economic...
Ultima oră
Pe aceeași temă