Persoanele care au un indice al masei corporale (BMI – Body Mass Index) mai mare decat media obisnuita risca nu doar sa se imbolnaveasca de maladii cardio-vasculare, diabet sau osteoporoza. Acestea sunt predispuse la pierderea memoriei si a abilitatilor cognitive – se arata intr-un nou studiu realizat recent de cercetatorii suedezi si publicat in "Journal of Gerontology".
"Printre cele mai de temut efecte adverse ale obezitatii se numara disfunctiile cerebrale" – a declarat Anna Dahl, de la School of Health Sciences, Jönköping. Potrivit studiului, se pare ca persoanele care sunt supraponderale dupa prima tinerete au risc maxim de a avea tulburari de memorie catre varsta a treia. Este vorba inclusiv de ajungerea la dementa senila, mult mai rapid decat persoanele normo-ponderale.
"Declinul in functionarea memoriei si scaderea capacitatilor cognitive au fost observate la indivizii cu surplus de greutate, acumulat dupa varsta de 35 de ani, fapt pe care nu l-am putut corela cu prevalenta bolilor cardio-vasculare la aceasta grupa de bolnavi. Probabil ca exista un alte mecanisme care pot explica aceasta legatura" – a explicat Anna Dahl, sefa echipei de cercetatori care a realizat acest studiu.
Potrivit specialistilor, persoanele supraponderale prezinta un risc mai mare de a suferi de dementa, deoarece tind sa aiba tensiunea arteriala si nivelul colesterolului mai ridicate, acestea putand duce la intreruperea alimentarii cu sange a creierului. De altfel, pierderea memoriei este, de cele mai multe ori, primul semn ingrijorator al bolii Alzheimer.
Intr-un studiu realizat anul trecut, oamenii de stiinta au descoperit, intamplator, o modalitate prin care pierderea memoriei ar putea fi insa oprita. Metoda a fost remarcata in timpul unui experiment menit de fapt sa suprime apetitul unei persoane obeze. Pentru a reusi, cercetatorii s-au folosit de tehnica stimularii profunde a creierului – impulsionarea celuelor nervoase cu ajutorul unor electrozi implantati prin care circula curent electric. Electrozii au fost atasati de un cablu introdus pe sub craniu si care coboarau de-a lungul gatului, fiind alimentat de o baterie implantata si ea pe sub pielea de pe piept. In loc sa-si piarda apetitul, pacientul a raportat un intens deja-vu. El si-a amintit chiar in acel moment si in cele mai mici detalii, o scena pe care o traise cu 30 de ani in urma. Alte teste efectuate ulterior au dovedit eficacitatea metodei, pacientul imbunatatindu-si extrem de rapid abilitatea de a invata.