-1.2 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialCoplata, ofranda pentru "baietii destepti" din Sanatate

Coplata, ofranda pentru „baietii destepti” din Sanatate

Uitati-va atent la ce se intampla in sistemul de sanatate si o sa intelegeti in profunzime toata Romania!
Avem un domeniu vital al societatii, macinat de o mie de probleme si un stat incapabil sa le rezolve. Pentru a mai carpi ceva pe ici, pe colo, de ochii lumii, famelicul nostru Guvern apeleaza la cel mai facil instrument: pune inca un bir in carca cetatenilor, numit coplata. Adica un tarif suplimentar pe numeroase servicii medicale de baza – consultatii si analize in primul rand –, pe care oricum le platim o data, ca vrem, ca nu vrem, prin impozitul de 5,5% din salariu pe care statul ni-l rechizitioneaza pentru fondul public de asigurari de sanatate. Apeland la acest artificiu numit coplata, care anuleaza complet conceptul de sistem public de sanatate gratuit, statul ne demonstreaza inca o data de ce traim si prost, si scump: pentru ca el, statul, adica mintea colectiva a catorva mii de functionari platiti din banii nostri, nu are nici pricepere, nici imaginatie, nici curaj, nici vointa de a cauta solutii temeinice, de profunzime, pe termen lung, ci prefera in schimb carpeala. Sunt terifiati de dificultatea schimbarii realitatii si disperati sa ii dea o spoiala, sperand ca, poate, poate, reusesc sa ne prosteasca. Sa intram in detalii.
Ministerul Sanatatii se ascunde in spatele unei recomandari a Bancii Mondiale, care crede ca banii dati de pacienti prin coplata (sau "tichete de sanatate", cum a fost rebotezata) vor ajunge la medici, iar acestia vor renunta sa mai ceara "plicul". Cata naivitate!

In primul rand, birocratia romaneasca isi va folosi toata expertiza pentru ca banii platiti de pacient sa se piarda in matele ei incurcate – case de sanatate, ministerul de resort, Ministerul de Finante, primarii (dupa ce unele spitale vor trece in subordinea lor) – si sa ajunga cat mai greu si oricum dijmuiti la doctori. Doi, grosul "compensatiilor" pe care le primesc medicii sunt pentru interventii chirurgicale. si cred ca nici presedintele Bancii Mondiale nu ar indrazni sa se duca la un chirurg roman cu 30 de lei pentru o operatie. Pana si in cele mai prapadite spitale de pe la noi mercurialul "manoperei" chirurgicale se calculeaza in sute de euro, cu mult peste ce va putea Guvernul sa cedeze medicilor din aceasta inginerie.

Pentru ca doctorilor coplata nu le va ajunge nici pe o masea, ei vor continua sa primeasca "atentia" in buzunarul halatului pana ce statul se va hotari sa-i plateasca atat cat merita (Eugen Nicolaescu, cel mai mare demagog al PNL, promitea in 2006 ca salariile doctorilor se vor tripla pana in 2008!). In schimb, pentru cei mai amarati dintre romani, taxarea serviciilor pe care pana acum le primeau gratuit le va face viata si mai grea. Cei mai loviti vor fi, evident, pensionarii, adica exact cei care au cea mai mare nevoie de asistenta. Ministerul Sanatatii spune ca toate "categoriile defavorizate" vor fi scutite de "coplata", insa nu a dat detalii despre cum va functiona mecanismul de protectie sociala si de la ce nivel al veniturilor se intra in categoria "defavorizatilor". Avand in vedere nivelul general scazut al acestora, doar o minoritate din populatia Romaniei si-ar permite sa "coplateasca" fara sa simta. Cu atat mai mult cu cat statul roman s-a gandit sa puna preturi invers proportionale calitatii serviciilor pentru care vrea sa ne taxeze.

Astfel, daca in Romania consultatia in ambulatoriu va costa 2,5 euro (10 lei), in Ungaria acelasi serviciu este evaluat la 1,2 euro. si in Croatia tariful este mai mic, respectiv 1,5 euro, iar in Cehia acesta este de 2 euro. Ziua de spitalizare va costa in Romania 2,5 euro, in timp ce in Cehia pretul este de 2 euro, in Ungaria – de 1,2 euro, in Estonia – de 1,5 euro. Are rost sa comparam conditiile din spitalele noastre cu cele din tarile vecine?

Ministrul Ion Bazac se asteapta ca noul bir clocit impreuna cu Banca Mondiala sa aduca bugetului Sanatatii in jur de 150 milioane de euro. E mult? Pentru cei ce isi vor lua de la gura ca sa bata la usa unui cabinet, da! E foarte putin insa daca ne gandim ca mecanismul are nevoie de sume mult mai mari pentru a functiona asa cum ne dorim. Iar coplata este o carpeala nerusinata atat timp cat Guvernul refuza sa rezolve problema reala: incompetenta si hotia multora dintre administratorii sistemului de sanatate.

"Saracul", "amaratul" buget medical romanesc toaca miliarde de euro anual. Dar cum sa se simta acest efort financiar pe care il facem cu totii daca directorii de spitale competenti sunt exceptia, nu regula? Politicul isi baga mainile pana la cot in numirea lor. Un ministru hotaraste azi ca managerii nu pot fi si medici, iar, dupa doi ani, urmatorul ministru spune pe dos: nu poti fi manager daca nu esti medic. Buni, prosti, la gramada, sunt inlocuiti, dati afara, reangajati, laudati, criticati, iar laudati. Nu o sa cultivam in vecii vecilor o garnitura de directori profesionisti daca tot felul de analfabeti din partide joaca barbut pe carierele lor!

Mai grav decat asta este doar ce se intampla cu achizitiile de medicamente si servicii medicale. Din 2003 pana in 2008 statul a cheltuit un miliard de euro pentru a cumpara medicamente pentru boli severe, cum ar fi cancerul, diabetul, SIDA, TBC. Timp de cinci ani, aceasta suma a intrat in conturile unui grup restrans de firme, deoarece nu s-au mai facut licitatii. Ultima a fost organizata in 2003, iar in anii urmatori castigatorii si-au perpetuat suprematia cu ajutorul actelor aditionale. Ca sa intelegem profitabilitatea acestei masini de facut bani, este suficient sa ne uitam la doua cifre. 50 de milioane de euro – suma alocata pentru tratarea bolilor grave in 2003; 400 de milioane de euro – in 2008. Avem de opt ori mai multi bolnavi grav din 2003 pana in 2008? Nici vorba!

La aceste sume umflate trebuie sa umble Guvernul daca vrea sa reformeze din temelii sistemul! si la toate celelalte facturi imbibate de coruptie pe care le platim ca sa fim tratati in spitale mizerabile, de catre doctori frustrati ca traiesc intr-o tara care ii plateste ca pe gunoieri. De acolo se pot scoate sutele de milioane de euro, gura de oxigen care poate resuscita cea mai bolnava parte a societatii. Dar va avea curajul sa ia la puricat "licitatiile" din sanatate un ministru care a facut avere vanzandu-le Ferrari exact celor pe care ar trebui sa-i puna acum la respect?! Evident, este o intrebare retorica.

Pana ce statul nu se va scutura de plosnitele care fura sau irosesc banii contribuabililor, nu vom avea spitale si clinici ingrijite, cu aparatura moderna, cu personal profesionist si atent, malpraxisul nu va deveni o raritate, medicii nu isi vor primi locul pe care il merita in societate, unul onorat cu onestitate si competenta, iar noi vom continua sa ne simtim ca niste cetateni de rangul doi in propria tara.

Dan Cristian Turturica
Dan Cristian Turturica
Jurnalistul Dan Cristian Turturică conduce, de aproape opt ani, redacţia cotidianului “România liberă”. Înainte de a se alătura celui mai longeviv ziar din România, a condus redacţia săptămânalului “Prezent” şi a fost redactor-şef al cotidanului “Evenimentul Zilei” (2000-2004). În perioada 1995-1997 a fost corespondent special al cotidianului “Ziua” în SUA, timp în care urmat cursurile Universităţii din California, obţinând diploma de Master în Comunicarea de Masă. Experienţa de 20 de ani în presa scrisă (a debutat în 1990 la săptămânalul “Expres”) este completată de cea din audiovizual: a fost unul dintre producătorii şi prezentatorul emisiunii “Reporter Incognito”, difuzată între 2002 şi 2004 de postul “Prima TV”, şi a moderat talk-show-urile “Prim Plan” (TVR) şi “Arena Media” (Realitatea TV).
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă