Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii (UICN) a realizat tabloul exhaustiv al starii biodiversitatii planetare, alcatuit odata la patru ani, iar concluziile sunt ingrijoratoare: un numar semnificativ de specii dispar intr-un ritm de 100-1.000 de ori mai rapid decat in marile perioade de extinctie din trecut, relateaza cotidianul Le Monde.
"Constatam ca acum comunitatea internationala care-si fixase in 2002 ca obiectiv stoparea acesei tendinte pana in 2010 a esuat", spune Jean-Christophe Vie, principalul autor al raportului.
Diagnosticul UICN se bazeaza pe observarea a 45.000 de specii de fauna si flora, inscrise pe o Lista Rosie, care a devenit o referinta de-a lungul anilor. "Este doar un mic esantion: specialistii cred ca exista 15 milioane de specii, din care numai 1,8 milioane au fost descrise. Dar, de fiecare data cand analizam mai atent o anume specie, tendinta globala se confirma", spune Sebastien Moncorps, membru al comitetului francez al UICN.
Din 45.000 de specii, 16.928 sunt amenintate de disparitie, adica o pasare din opt, un mamifer din patru si un batracian din trei. In cadrul acestor tendinte globale, raportul se opreste la soarta speciilor amenintate, folosite de om pentru alimentatia sa sau pentru medicina traditionala. Se ajunge la o concluzie si mai ingrijoratoare: "36% din mamiferele a caror carne este consumata de om sunt in pericol", subliniaza Jean-Christophe Vie, insistand pe amenintarea la adresa securitatii alimentare.
Autorii raportului au incercat sa evalueze viitorul impact al schimbarilor climatice. Daca majoritatea speciilor de pe Lista Rosie sunt sensibile la incalzire, un si mai mare numar de specii, considerate astazi in buna stare de conservare, vor fi grav afectate de transformarea mediului in care traiesc.
Si distrugerea habitatelor, determinata de extinderea urbana si intensificarea agriculturii, exploatarea excesiva si prezenta speciilor cotropitoare, se numara printre principalele cauze ale erodarii biodiversitatii.
In acest context, UICN gaseste totusi o raza de speranta. Actiunile de protejare se inmultesc la nivel local. In cativa ani, ele au permis, de exemplu, elefantului african, zimbrului european, zebrei de munte, calului Prevalsky, rinocerului din India sau tamarinului brazilian sa iasa din spirala disparitiei. "Nu este rau, dar, pentru a evita criza disparitiei, trebuie sa mergem mai departe si mai repede", concluzioneaza organizatia, citata de cotidianul Le Monde.