Virusul care a provocat pandemia de gripa spaniola in 1918 a creat o familie virala care persista si in prezent, potrivit unui studiu american publicat luni in New England Journal of Medicine, relateaza AFP.
Virusul H1N1 al gripei spaniole nu numai ca a provocat moartea a zeci de milioane de persoane in intreaga lume in 1918, dar s-a transmis si la porci in timpul acestei pandemii si continua sa evolueze si in prezent, explica autorii studiului.
"Descendentii virusului (H1N1) au continuat sa circule timp de noua decenii", precizeaza unul dintre autorii studiului – Anthony Fauci, directorul Institutului National American pentru Alergii si Boli Infectionase (NIAID).
"Astfel, din 1918, virusul a folosit o serie de artificii ale evolutiei pentru a supravietui sub o forma sau alta", creand un complex de tulpini virale noi dotate cu gene noi ca urmare a multiplelor combinari, explica cercetatorii.
"Toate virusurile gripei de tip A care circula intre oameni in prezent – atat cele responsabile de gripele sezoniere cat si de pandemii – sunt descendente directe sau indirecte ale tulpinei virusului din 1918", spune medicul Jeffrey Taubenberger, virusolog din cadrul NIAID.
"Se poate considera deci ca traim intr-o perioada a pandemiilor din 1918", adauga acesta.
Toate virusurile gripei au opt gene, dintre care doua sunt codate pentru producerea proteinelor hemaglutinina (H) si neuraminidaza (N) care le permit sa patrunda in celulele gazda si sa se raspandeasca.
Exista 16 subtipuri H si noua subtipuri N, ceea ce presupune 144 de combinari HN posibile.
Dar numai trei (H1N1, H2N2 si H3N2) au fost capabile sa infecteze oameni. Alte combinatii, printre care H5N1- cel al gripei aviare – au infectat doar un numar restrans de persoane.
"Se poate considera ca aceste opt gene ale virusului gripei sunt jucatori ai unei echipe care formeaza intamplator combinatii ce le confera capacitati patogene noi, printre care aceea de a infecta un nou tip de gazda", explica medicul David Morens din cadrul NIAID.
Este probabil ceea ce s-a intamplat in 1918, a adaugat acesta precizand ca s-a stabilit originea aviara a virusului H1N1 al gripei spaniole.
Dar motivele pentru care acest virus a capatat o asemenea virulenta odata cu capacitatea transmiterea de la om la om raman inexplicabile, precizeaza Morens.
Sistemul imunitar uman dezvolta un mecanism de aparare impotriva proteinelor H si N ale virusului gripei producand anticorpi.
Dar in timp ce populatia devine mai imuna la diferitele variante ale virusului gripal, acesta reactioneaza modificandu-se pentru a deveni mai putin recognoscibil de catre anticorpi, explica cercetatorii.
Astfel ca de aproape un secol, sistemul imunitar uman si descendentii virusului din 1918 sunt angrenate intr-o lupta in care fiecare incearca sa se pozitioneze in avantaj fata de celalalt.
Desi dinastia virala a gripei din 1918 este departe de sfarsit, virusologii considera ca exista motive pentru a fi optimisti, intrucat pandemiile care s-au produs dupa 1918 au scazut treptat in gravitate. Gripa asiatica din 1957 si cea din Hong Kong din 1968 au provocat moartea a patru si respectiv doua milioane de persoane, in timp numai 311 decese s-au inregistrat pana in prezent din cauza pandemiei de gripa A H1N1.