Ministrii agriculturii din Uniunea Europeana (UE) au relansat luni, 21 iunie, polemica asupra alimentelor provenite de la animale clonate in Europa, deschizand posibilitatea autorizarii comercializarii acestora, in pofida puternicelor retineri ale opiniei publice si a incertitudinilor stiintifice, relateaza cotidianul Liberation de marti, citat de Agerpres.
Cu prilejul unei reuniuni de la Luxemburg, ei au adoptat un nou proiect de reglementare a asa-ziselor "alimente noi". Acesta priveste o serie de produse exotice, cum ar fi algele, planctonul, larvele de scarabeu, dar si produsele alimentare din animale clonate si descendentii lor.
Textul urmareste oficial, impunand o procedura de autorizare stricta si uniforma in UE, sa stimuleze dezvoltarea si introducerea pe piata UE a "alimentelor inovatoare sigure", garantand "un nivel ridicat de siguranta a alimentelor si de protejare a sanatatii umane".
Inaintea oricarei comercializari, va trebui ca aceste produse sa aiba unda verde de la Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) si de la Comisia Europeana. In prezent, vanzarea lor nu este clar reglementata.
Problema nu se pune astazi pentru animalele clonate, din cauza costului enorm al conceperii lor, care face ca orice tentativa de comercializare sa fie nerealista. S-ar pune mai degraba pentru urmatoarea generatie si produsele derivate, cum ar fi laptele sau carnea.
Astfel, proiectul adoptat luni, la Luxemburg, se refera si la descendentii din prima generatie (rezultata, de exemplu, din imperecherea naturala a doua ovine clonate), care nu fac deocamdata obiectul niciunei reglementari. Datorita acestui ultim punct, ministrul german al agriculturii, Ilse Aigner, a vorbit despre un progres si "o inasprire foarte clara a regulilor in vigoare asupra carnii clonate".
Hotararea ministrilor a fost totusi aspru criticata de ecologistii din Parlamentul European (PE). Ei s-au aratat, intr-un comunicat, "profund preocupati de faptul ca guvernele europene lasa poarta deschisa vanzarii de carne clonata". PE s-a pronuntat la inceputul anului pentru interzicerea ferma a oricarei comercializari. Va studia acum proiectul de reglementare, ceea ce anunta o lupta indelungata cu statele membre ale UE, doritoare sa arate ca asculta temerile propriilor cetateni asupra acestui subiect sensibil, dar si ca nu bareaza definitiv calea unor posibile evolutii stiintifice. Aceasta situatie aminteste de discutia din Europa referitoare la autorizarea cultivarii produselor modificate genetic.
"Hotararea poarta mugurii unui scandal perfect", este de parere deputatul european al Verzilor Jose Bove, referindu-se la decizia ministrilor agriculturii. "Ministrii asculta astfel de un mic lobby pentru carnea clonata", spune el, adaugand ca "aceasta hotarare este aberanta pentru ca nu se justifica deloc in planul necesitatilor alimentare ale lumii".
Subiectul este foarte controversat la nivelul opiniei publice, releva Liberation. Potrivit unui sondaj european realizat in 2008, 58% dintre europeni apreciaza ca "nu se justifica" clonarea animalelor pentru productia alimentara si peste 43% afirma ca "probabil nu vor cumpara niciodata astfel de produse". Acum un an, in iulie 2008, EFSA a exprimat si ea rezerve fata de viitoarea comercializare a alimentelor provenite din animale clonate, contrar institutiei similare din Statele Unite (FDA), care n-a avut nimic de comentat, incheie Liberation.