3.3 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSpecialDesfiintati coalitia de guvernamant!

Desfiintati coalitia de guvernamant!

Coalitia 322 s-a refacut in jurul lui Adrian Nastase. Parlamentarii PSD, PNL si UDMR au ales sa boicoteze votul privind trimiterea in judecata a sus-numitului, in pofida avertismentelor repetate si insistente ale Comisiei Europene privind deblocarea marilor dosare de coruptie. si mai "mare" decat dosarul Nastase nu exista nimic in materie de mare coruptie in Romania. stim, Nastase insusi canta aria "dosarului politic" fabricat la Cotroceni, in vreme ce mai putin inzestratul sau acolit Adrian Severin o reproduce la Bruxelles, unde acuza un soi de obsesie a dreptei europene fata de Nastase, a carui "victimizare" ar fi, de fapt, o conspiratie impotriva Romaniei cu ajutorul instrumentului antinational Monica Macovei. Daca vi se pare ca astea nu au nici un sens este pentru ca, in general, sustinerile lui Adrian Severin sunt naucitor de lipsite de orice urma de sens.
Dar sa admitem ca Severin are dreptate si ca popularii europeni au o strategie malefica de a lovi in socialisti tintind, prin ricoseu, in Adrian Nastase, intr-un bizar biliard politic european. Ei, si? Nastase este un cal mort si nici un responsabil politic social-democrat de pe continent
n-o sa faca din el simbolul resurectiei stangii europene, chiar daca ar fi inocent ca o fecioara! Nu dupa ce socialistii au fost zdrobiti in alegerile europene si nici daca mai au vreo urma de simt al ridicolului. Dimpotriva, dupa umilinta suferita – in special de laburisti in Marea Britanie –, socialistii vor dori sa se prezinte ca adevaratii cavaleri ai dreptatii sociale si responsabilitatii civice. Vremurile sunt coapte deci pentru ca socialistii europeni sa adopte o atitudine mai intransigenta fata de coruptia din tari precum Romania si Bulgaria, mai ales ca publicul occidental, cuprins de nevroza recesiunii, raspunde bine la astfel de gesturi.

Prin urmare, este foarte probabil ca la nivelul UE sa se formeze un "larg consens" stanga-dreapta in favoarea unor sanctiuni impotriva Romaniei imediat dupa ce raportul de monitorizare al Comisiei va constata (si, dupa blocarea a n-a oara a dosarului lui Nastase in Parlament, va constata cu siguranta) "progrese insuficiente in combaterea coruptiei la nivel inalt". Este semnificativ in acest sens ca, dintre toti membrii guvernului de coalitie olandez, tocmai un socialist, Frans Timmermans, ministru pentru Afaceri Europene, i-a trimis o scrisoare comisarului pentru Justitie, Jacques Barrot, in care ii solicita sa ia in considerare activarea clauzei de salvgardare pe Justitie pentru Romania si Bulgaria dupa publicarea rapoartelor de monitorizare. Activarea clauzei de salvgardare este dificila in cazul Romaniei, pentru ca decizia nu o ia Comisia Europeana, ci Consiliul European, adica reuniunea sefilor de stat sau de guvern, si e greu de imaginat ca Traian Basescu va fi pedepsit de colegii sai de centru-dreapta pentru o vina care apartine, in esenta, celor 322. Ceea ce poate insa face Comisia fara sa ceara aprobarea nimanui este sa taie o parte din fondurile structurale destinate Romaniei pe motiv de reforme insuficiente in Justitie si de lipsa de rezultate in combaterea coruptiei la nivel inalt. Cand acest lucru se va intampla – si se va intampla –, atunci actuala formula de guvernamant de la Bucuresti isi va fi pierdut orice ratiune politica de a exista.

Principalul temei al formarii actualului Guvern – garantarea stabilitatii si pacii sociale in perioada de traversare a crizei economice – se prabuseste sub ochii nostri. PSD nu este pregatit sau dispus sa accepte realitatea recesiunii si, prin urmare, nici pe aceea a masurilor de austeritate bugetara si solidaritate sociala. Mircea Geoana a spus raspicat ca analizele economice nu sunt atributul presedintelui si a sugerat interpretari alternative ale crizei, mai optimiste. Cu alte cuvinte, PSD nu doreste reduceri de costuri in domeniul bugetar, ba chiar pare sa incurajeze protestele si poate chiar grevele, asa cum sugereaza recentele evolutii din Educatie, unde fraternitatea regasita intre ministrul pesedist Ecaterina Andronescu si sindicatele din invatamant seamana suspect a asalt coordonat socialisto-sindicalist asupra fortaretei bugetare. Or, ca un asemenea asalt sa poata fi dat in mod legitim, NU TREBUIE Sa FIE RECESIUNE. Deci Geoana ne ofera, evident, interpretarea optimista si generoasa.

In politica s-au mai vazut grozavii, dar ca doua viziuni contradictorii asupra realitatii economice sa coexiste sub denumirea de Guvernul Romaniei sfideaza nu numai logica, dar si bunul-simt politic. Este limpede ca acest Guvern, in alcatuirea PDL-PSD, nu poate lupta eficient impotriva crizei.
O a doua ratiune pentru formarea actualei coalitii ar fi trebuit sa fie continuarea reformelor in Justitie si stabilirea unui pact politic in privinta combaterii coruptiei. Reforma Justitiei este la ani-lumina de ceea ce ar fi trebuit sa fie, asa cum demonstreaza si recentul razboi de tip "lume interlopa" intre Ministerul Justitiei, Inalta Curte, CSM si Curtea Constitutionala pe "prada" salariilor magistratilor, iar in materie de anticoruptie cazul Nastase este revelator.
In consecinta, actuala coalitie de guvernamant nu mai are nici un motiv sa existe si, daca oamenii nostri politici mai au un dram de luciditate sau de curaj, ar trebui sa o desfiinteze, mai degraba, mai curand decat mai tarziu. Nu mai asteptati pana cand jocul invinovatirilor va va fi favorabil! Faceti-o acum, inainte sa intram in colaps si sa ramanem si fara suport european.

Cele mai citite

Mircea Geoană se retrage din politică: Cred că trebuie să îţi pui ghetele în cui, într-un anumit moment

Geoană a subliniat că votul exprimat reflectă o "furie" împotriva sistemului actual de partide Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Mircea Geoană, a reacționat duminică seară...

Călin Georgescu, surpriza primului tur, a alergat sub radar

Creșterea spectaculoasă din sondaje din ultimele săptămâni a fost consolidată, în ciuda controverselor legate de campania sa pe rețelele sociale Călin Georgescu, unul dintre cei...

Politico: Uimitor la alegerile din România: un candidat neașteptat de extremă dreapta crește în votul prezidențial

Ultranaționalistul Călin Georgescu vine de nicăieri pentru a conduce în primul tur pe premierul de centru-stânga Marcel Ciolacu și liberala Elena Lasconi Ultranaționalistul român Călin...
Ultima oră
Pe aceeași temă