2.6 C
București
joi, 5 decembrie 2024
AcasăSpecialLista rusinii socialiste

Lista rusinii socialiste

"Ce Dumnezeu o fi fost in mintea lor?", se intreaba comentatorul The Economist referindu-se la decizia socialistilor europeni de a o trece pe o lista a candidatilor "groaznici" la europarlamentare pe Monica Macovei. "De ce apara socialistii europeni coruptia?", se mai intreaba acelasi comentator, care remarca faptul ca motivatia includerii Monicai Macovei pe lista (pentru ca isi critica tara si denunta coruptia) pare extrasa din gandirea unui aparatchik al partidului comunist.
Ce e in mintea socialistilor nu putem spune, fie si numai din teama de a ne angaja intr-o intreprindere atat de riscanta cum este sondarea unui abis atat de intunecat. Dar in legatura cu motivele pentru care apara socialistii coruptia in Romania putem sa ne hazardam sa oferim o ipoteza: pentru ca, in continuare, multi dintre socialistii europeni considera ca este datoria lor sa actioneze ca agenti ai Moscovei in Europa.

 

Cu cateva zile in urma, fostul ambasador al UE in Rusia, Michael Emerson, a publicat pe site-ul think tank-ului Centre for European Policy Studies un comentariu cu titlul "Detectam cumva o neo-finlandizare in cartierul de Est?", in care aminteste ca finlandizarea este starea in care un stat mic se situeaza in sfera de influenta a unei mari puteri autoritare si hegemonice in vreme ce ramane in zona cvasidemocratica si oarecum capitalista a Occidentului, situatie in care s-a aflat Finlanda in raporturile sale cu Uniunea Sovietica.
Anul trecut, in octombrie, Edward Lucas, care a fost ani de zile corespondentul The Economist in Estul Europei, scria in Financial Times despre incercarea Moscovei de finlandizare a Vestului Europei prin politica conductelor de gaz, dominatie energetica prin bani dati "peste si pe sub masa" si "cultivarea unor lobby-uri prietenoase".

Finlandizarea are efect asupra unor state slabe, corupte, incapabile sa isi apere interesele si independenta in fata puterii hegemonice. Acesta poate fi motivul luptei indarjite pe care o duce Adrian Severin impotriva Monicai Macovei si a secretariatului general al Comisiei Europene, care redacteaza rapoartele de monitorizare a luptei anticoruptie in Romania. Cand Severin ii acuza pe autorii raportului de coruptie si pe Monica Macovei de tradare, este in situatia in care hotul striga "Hotii!" la propriu.
Adrian Severin este un om politic a carui loialitate fata de Romania este cel putin chestionabila. Intr-un editorial recent, Severin a criticat Parteneriatul Estic lansat de Bruxelles pentru a oferi un sprijin reformelor in fostele republici sovietice, inclusiv Moldova, pe motiv ca initiatorii acestuia ar fi "state cu guvernari eurosceptice", "promotori ai unei politici conservator-nationaliste", care "angajeaza Uniunea Europeana intr-o periculoasa confruntare cu Rusia". Aceste state sunt Polonia si Suedia si orice se poate spune despre Suedia, mai putin ca ar fi nationalista.

 

Adrian Severin este cunoscut pentru usurinta cu care foloseste adjectivele in lipsa de argumente, dar, cu toate acestea, este foarte precaut cu adjectivele la adresa regimului de la Moscova, care nu este o democratie in nici un sens acceptat in Europa. In schimb, presedintele Georgiei, Mihail Saakasvili, este descris ca un "americanofil" (un pacat capital, se pare) care exercita o "conducere autoritara". De altfel, in raport cu Georgia, acelasi Severin s-a opus dezbaterii situatiei din aceasta tara in Comisia de Politica Externa a Parlamentului European, cu cateva luni inainte de invazia ruseasca. Intr-un interviu acordat unui ziarist bulgar in 2006, fostul ministru de Externe al Romaniei a afirmat ca "Romania si Bulgaria nu au nici un motiv sa se teama de vreun atac direct la adresa securitatii lor venit dinspre Rusia" si ca aceste doua tari "ar trebui sa incerce sa inteleaga si sa respecte interesele ruse in regiune si sa isi adapteze propriile interese intr-o maniera care sa coexiste cu cele rusesti".

 

Bineinteles, bulgarii au aflat asta-iarna pe pielea lor ca nu exista nici un pericol de "atac direct la adresa securitatii lor", ci doar un pericol foarte real de a ingheta de frig cand Gazpromul taie gazul. Tot in acel interviu, Severin se declara impotriva sprijinirii de catre Bucuresti a aderarii Georgiei la NATO, a actiunilor care ar duce la inlocuirea influentei rusesti la Marea Neagra cu una americana sau sprijinirii "revolutiei portocalii" din Ucraina. In sfarsit, la scurta vreme dupa invazia din august anul trecut, acelasi Severin recomanda "menajarea relatiilor cu Rusia". Recunoasterea unei sfere de influenta legitime Moscovei este un prim pas spre finlandizarea Europei si Adrian Severin se dovedeste un promotor entuziast al ei.

 

Si atunci, cum pot sa tolereze socialistii europeni in randurile lor un om care o numeste pe Monica Macovei "caz patologic" si da dovada de un rasism flagrant cand il acuza pe presedintele Basescu de tendinte dictatoriale pentru ca ar fi "tatar" si "alogen"? Simplu. La fel cum nu le-a trecut prin cap sa faca o lista a rusinii pe care sa figureze, de exemplu, Olivier Besancenot si Noul sau Partid Anticapitalist sau Oskar Lafontaine, liderul Die Linke si laudatorul lui Erich Honecker. Pentru ca socialismul este o mare ipocrizie.

Cele mai citite

Propunerea lui Trump pentru pace în Ucraina. Ce se întâmplă cu aderarea la NATO

În public și în privat, consilierii lui Donald Trump fac propuneri pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Din afirmațiile lor, reiese că autoritățile...

Călin Georgescu vrea schimbarea Constituției

Candidatul independent la prezidenţiale, Călin Georgescu, a afirmat, miercuri, că în cazul în care ar deveni şef al statului, ar lua în calcul un...

Consilier securitate națională Casa Albă: SUA are muniție insuficientă în cazul unui conflict cu China

Consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a avertizat miercuri că Statele Unite ar putea rămâne rapid fără muniţie în cazul...
Ultima oră
Pe aceeași temă