3.4 C
București
luni, 2 decembrie 2024
AcasăSpecialProducatorii scumpesc carnea de pui

Producatorii scumpesc carnea de pui

» O mica parte din proiectele europene depuse de avicultori au primit finantare integrala, iar acestia se confrunta cu dificultati financiare.

Criza financiara nu a ocolit industria romaneasca a carnii de pui si asa destul de incercata in ultimii ani de "valurile" succesive de gripa aviara. Chiar daca nu se pot plange ca le-au scazut vanzarile, patronii din domeniul avicol au alte probleme pe cap, cum ar fi lipsa lichiditatilor, preconizata scumpire a furajelor, probabila pierdere a subventiilor primite de la stat si blocarea accesului la fondurile europene.
Daca lipsa lichiditatilor poate fi pusa si pe seama crizei economice, in cazul blocarii accesului la fondurile europene vina le apartine si autoritatilor. Doar o parte infima din proiectele depuse de catre firme anul trecut la agentiile judetene pentru interventie si plati in agricultura au primit finantarea integrala, lucru care pune companiile in situatii foarte dificile. Practic, acestea sunt nevoite sa plateasca singure impumuturile luate de la banci pentru inceperea investitiilor, pentru ca nu au mai primit transele de finantare din bani europeni. Acest blocaj nu afecteaza doar afacerile din domeniul avicol, ci pe toate cele din agricultura.

O alta problema, cu un impact mult mai mare asupra consumatorilor, o reprezinta posiblitatea ca, in perioada urmatoare, carnea de pui produsa in Romania sa se scumpeasca din cauza cresterii preturilor la furaje. Acest scenariu este foarte probabil, pentru ca seceta este deja instalata in anumite zone ale tarii si va duce la scumpirea cerealelor. Producatorii de carne de pui sunt de parere ca piata nu va mai suporta o crestere a preturilor din cauza greutatilor financiare cu care se confrunta multi dintre romani.
Daca anii trecuti Ministerul Agriculturii le-a platit fara probleme fermelor avicole subventia de 1,6 lei pe cap de pui abatorizat, anul viitor acest ajutor ar putea disparea, pe motiv ca astfel de subventii sunt interzise in Uniunea Europeana. Inca un motiv pentru ca pretul final al carnii de pui sa creasca.

OPINIE
"Dupa aderarea la UE, fermele avicole au fost nevoite sa investeasca in modernizare, pentru a putea functiona. Investitiile au fost facute pe termen lung, iar ratele bancare si celelalte datorii trebuie platite. Deocamdata, vanzarile nu au scazut deoarece carnea de pui e inca mai ieftina decat cea de porc, insa eliminarea subventiei de la stat va duce, cu siguranta la cresterea preturilor", ne-a declarat Emanuel Oprea, director de vanzari la "Oprea Avicom", care produce carne de pui sub brandul "Puiul de Craiesti".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă