Romania ocupa locul 1 in Europa ca numar total de cazuri de hepatita C, conform datelor de prevalenta ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii, si locul 4 ca rata a mortalitatii provocate de afectiunile hepatice.
"Studiile epidemiologice derulate in Romania au dovedit ca rata prevalentei hepatitei virale C este mult mai mare in tara noastra, comparativ cu ratele inregistrate in tarile Uniunii Europene", a declarat, marti, prof. dr. Molnar Geza, consilier al ministrului sanatatii, intr-o conferinta de presa prilejuita de Ziua Mondiala a Hepatitei. Acesta a adaugat ca datele de prevalenta din studiile locale arata ca aceasta este cuprinsa, in Romania, intre 3,23% si 4,9% din populatie, comparativ cu 0,5% – 1% – media europeana.
Prof. dr. Mihai Voiculescu, presedintele Asociatie Romane pentru Studiul Ficatului(ARSF), a evidentiat ca prevalenta in populatia generala a virusului hepatitic B este de 5,59% iar a virusului C de 4,56% , date care au reiesit in urma unui studiu epidemiologic efectuat in 2009 de ARSF. Potrivit Agerpres, el a subliniat ca prevalenta la persoanele cu risc ridicat, respectiv cei care fac hemodializa, este de 7,91% la cei cu hepatita B si de 39,26% la cei cu hepatita C.
"Hepatitele au impact asupra starii de sanatate a populatiei, in special pe termen mediu si lung si asta prin consecintele grave pe care le au – ciroza si cancer hepatic", a subliniat prof. dr. Carol Stanciu, presedintele Societatii Romane de Gastroeneterologie si Hepatologie. El a adaugat ca in Romania 10.000 de oameni mor, anual, de ciroza.
Prof. dr. Carol Stanciu a evidentiat ca jumatate dintre bolnavii cu hepatita prin tratament se vindeca. "Estimarile specialistilor arata ca varful epidemiei de hepatita C in Romania va fi atins in jurul anului 2020, datorita cumularii pacientilor infectati inainte de 1989 cu persoanele nou infectate prin utilizare de droguri intravenoase, piercing sau tatuaje", a spus prof. dr. Oliviu Pascu, presedintele Comisiei de Gastroeneterologie si Hepatologie a Ministerului Sanatatii. El a subliniat ca atat MS, cat si CNAS sunt constiente de magnitudinea fenomenului si de impactul pe care il vor avea asupra pacientilor si societatii si depun toate eforturile pentru un diagnostic precoce si pentru a trata un numar cat mai mare de pacienti.
Tratamentul pentru un pacient pe un an este de 60- 70 de lei pentru un pacient, a subliniat prof. dr. Pascu. Potrivit acestuia, in 2009 sunt exista aproape 6.000 de bolnavi cu hepatita in tratament, dintre care 5.000 cu virus C si restul cu virus B, iar alti 6.000 sunt pe listele de asteptare. Specialistul a adaugat ca nu in toate cazurile se impune instituirea tratamentului, dar, din pacate, nu se cunosc toti pacientii infectati, multi nu stiu ca au virusul pentru ca acesta nu se manifesta si de aceea trebuie ca populatia sa fie educata si informata.
Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), prof. dr. Irinel Popescu, a subliniat ca partea cea mai dificila este imposibilitatea preventiei hepatitelor cu virus C, spre deosebire de cele cu virus B. El a adaugat ca numarul celor care ajung la ciroze si malignizari sau transplant nu este mic. In plus, cei care sufera un transplant si au hepatita C fac reinfectii pentru ca nu au tratament pentru asta si de aceea s-a pus chiar problema daca este oportuna interventia sau nu in aceste cazuri.
Referindu-se la tratament, presedintele CNAS a spus ca se fac toate eforturile pentru ca un numar cat mai mare de pacienti sa aiba acces la acesta, dar nu in toate cazurile se impune tratamentul. Prof. dr. Irinel Popescu a subliniat ca interesul pacientului sta in atentia CNAS, dar trebuie sa se tina seama si de limitarea bugetara. Potrivit Agerpres, presedintele CNAS a precizat ca in prezent se discuta cu companiile posibilitatea aplicarii unor discounturi pentru medicamente, ca si efectuarea gratuita a unor viremii (determinarea incarcaturii cu virus).