8.2 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodParohia greco-catolica Sapanta: Suntem supusi unei epurari cultural-religioase

Parohia greco-catolica Sapanta: Suntem supusi unei epurari cultural-religioase

Reprezentantii Parohiei greco-catolice din Sapanta sustin, intr-un comunicat transmis marti, ca sunt supusi unei epurari culturale si religioase, printre exemplele mentionate fiind si lucrarile de la biserica din Cimitirul Vesel, "care au ca scop distrugerea semnelor ca biserica e greco-catolica", potrivit Mediafax.

Potrivit documentului semnat de preotul paroh Grigor Mihai, Parohia Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica din Sapanta face mai multe precizari, ca urmare a "modului distorsionat" in care presa a prezentat situatia lucrarilor la biserica din Cimitirul Vesel.
In text se afirma ca biserica din Cimitirul Vesel si terenul din jurul ei, pe care s-a constituit cimitirul, "au fost si sunt proprietati greco-catolice". Potrivit sursei citate, lacasul a fost construit in 1886 si nu a fost expropriat niciodata, intrucat actele de Carte funciara se aflau din 1918 in fosta Cehoslovacie, iar din 1945 in Ucraina, la Tribunalul Tiaciv (Teceu), "asa incat autoritatile din Romania nu s-au mai complicat cu exproprierea", relateaza Mediafax.
"Din anul 1948 si pana in prezent Biserica Ortodoxa Romana a folosit edificiul fara acte, ca posesor precar", spune sursa mentionata.

Potrivit aceleiasi surse, inscriptiile in limba romana de pe crucile din Cimitirul Vesel (infiintat, in 1935, de Stan Ioan Patras) s-au facut din 1940, la sugestia preotului paroh greco-catolic Grigore Ritiu, pentru pastrarea limbii romane in Ardealul de Nord, ocupat de maghiari.

In 1948, o data cu instalarea regimul comunist, Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica, a fost "impinsa in ilegalitate", se arata in document, in care se sustine ca "in mod samavolnic autoritatile comuniste au trecut biserica din Sapanta in posesia Bisericii Ortodoxe Romane, care, din 1948 si pana in prezent, la inceput in mod insidios, apoi din ce in ce mai direct, a dus o politica de stergere a identitatii catolice a sapantenilor si incitare la ura interconfesionala".

Potrivit aceluiasi document, indemnurile la ura interconfesionala ale parohiei ortodoxe din Sapanta au culminat dupa 1990, pentru ca satenii sa nu se declare greco-catolici.

In document se afirma ca greco-catolicii din Sapanta au fost amenintati, intimidati sau batuti, iar in acest sens este relatat un caz care s-ar fi petrecut in 1997, cand un greco-catolic ce murise si i se facuse prohodul ar fi fost "furat de oamenii preotului ortodox din localitate, condusi de primarul de atunci, si re-prohodit cu preot ortodox".
Reprezentantii Parohiei greco-catolice din Sapanta sustin ca "toate aceste presiuni, intimidari, discriminari si persecutii sistematice, la care comunitatea greco-catolica din Sapanta a fost supusa in ultimii 20 de ani, s-au facut cu suportul tacit sau direct al autoritatilor statului roman", transmite Mediafax.

Documentul mai mentioneaza ca, in 2003, Episcopia Greco-Catolica de Maramures a cumparat un teren in Sapanta pentru a construi o noua biserica, intrucat credinciosilor nu li se permitea accesul in cea veche, aflata in posesia BOR. Insa, sustine preotul paroh, de atunci Primaria si Consiliul Local Sapanta au refuzat sa elibereze un Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru construirea bisericii, asa incat slujbele se tin intr-o baraca.

Pe de alta parte, sustine el, parohia ortodoxa din localitate a inceput constructia propriei biserici, tot pe o proprietate greco-catolica, pe terenul numit "Balta Crupii", unde au loc slujbe pentru ortodocsi.
"Incepand cu 2007, Parohia ortodoxa Sapanta a pornit lucrarile de Ťreabilitareť si Ťreparareť la biserica proprietate greco-catolica, aflata in incinta Cimitirului Vesel, lucrari care au ca scop distrugerea si stergerea semnelor care arata ca aceasta biserica este greco-catolica. Actiunea de distrugere a culminat in 31 martie 2009, cand turnul bisericii greco-catolice a inceput sa fie demolat", se mentioneaza in comunicat.

Ca urmare, reprezentantii Parohiei greco-catolice spun ca au initiat masuri legale pentru a salva monumentul, intrucat distrugerea bisericii greco-catolica din Cimitirul Vesel "prin transformarea ei intr-un kitsch" va duce la pierderea unicitatii zonei si a faimei care atrage turisti. Astfel, instanta e emis o ordonanta presedintiala care cere sistarea imediata a oricaror "lucrari de demolare si constructie la biserica greco-catolica din Sapanta" pana cand cazul va fi solutionat definitiv si irevocabil, sustine preotul.
Tot el afirma ca, din 29 aprilie si pana in prezent, ordonanta presedintiala data de Judecatoria Sighetu Marmatiei nu este pusa in aplicare de institutiile abilitate ale statului roman, "astfel ca lucrarile de demolare si constructie la biserica greco-catolica se desfasoara in continuare".

In finalul textului se apreciaza ca faptele mentionate sunt "exemple de actiuni fatise" indreptate impotriva greco-catolicilor din Sapanta, care "sunt supusi la un proces de epurare culturala si religioasa facut din initiativa sau cu acceptul reprezentantilor statului roman" si se precizeaza ca se vor face demersuri "nationale si internationale" pentru ca discriminarea pe criterii religioase si presiunile psihologice sa inceteze.
Cazul bisericii din Cimitirul Vesel de la Sapanta, unde au inceput lucrari de reabilitare contestate de ONG-uri si asociatiile greco-catolice, a fost adus la cunostinta secretarului de stat al Departamentului de Stat al SUA, Hillary Rodham Clinton.

Presedintele Romanian Greek-Catholic Association, preotul Chris Terhes, i-a adresat o scrisoare secretarului de stat american, in care a semnalat ca biserica din Cimitirul Vesel din Sapanta, judetul Maramures, este "distrusa sistematic, cu toate ca exista o hotarare judecatoreasca ce obliga oprirea oricarei demolari sau constructii la lacasul de cult".
Romanian Greek-Catholic Association a cerut Departamentului de Stat sa introduca pe agenda viitoarelor intalniri cu autoritatile romane situatia incalcarii drepturilor omului si libertatilor civile ale comunitatii greco-catolice din Romania.
Actiunea Romanian Greek-Catholic Association survine demolarii turlei de la biserica, despre care autoritatile locale din Sapanta au spus ca au trebuit sa o faca pentru consolidarea acesteia.

Preotul Chris Terhes a aratat ca scrisoarea se inscrie intr-o serie de actiuni demarate pe plan international pe care Romanian Greek-Catholic Association le va face pentru a aduce in fata opiniei publice "continua incalcare a drepturilor omului si discriminare la care comunitatea greco-catolica din Romania este supusa si astazi de catre statul roman".

La randul sau, purtatorul de cuvant al Episcopei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, preotul Cristian Stefan, a declarat ca acuzatiile sunt extrem de grave si reprezinta o exagerare.

Preotul Cristian Stefan a spus ca situatia de la Sapanta este prezentata in mod eronat, precizand ca proiectul de reabilitare de la biserica din Cimitirul Vesel are toate avizele necesare si ca acesteau au fost eliberate de Ministerul Culturii. El a apreciat ca lacasul de cult nu este deosebit de valoros, doar ca, fiind in curtea Cimitirului Vesel, face parte din aria protejata.
Reprezentantii unor ONG-uri sustineau, intr-un document trimis, recent, mai multor institutii, ca biserica greco-catolica din Sapanta este demolata de reprezentanti ai BOR si cereau interventia Ministerului Culturii, insa autoritatile locale afirmau ca este vorba despre lucrari de reabilitare, avizate de MCCP, potrivit Mediafax.

Ulterior, lucrarile de reabilitare a bisericii aflate in incinta Cimitirului Vesel din Sapanta au fost sistate, pana la solutionarea unor actiuni in instanta, a declarat, joia trecuta, seful Inspectiei de Stat in Constructii Maramures, Arpad Virag.

Cele mai citite

România, printre liderii Europei la deficit guvernamental: Creștere alarmantă față de media UE

România s-a clasat din nou în topul țărilor cu cel mai mare deficit guvernamental din Uniunea Europeană, atingând 8,6% din PIB în trimestrul al...

Kelemen Hunor: Situația bugetară este critică; reformele structurale sunt esențiale

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat marți la TVR Info că România traversează o perioadă economică extrem de dificilă, în care echilibrarea bugetului devine...

Consumul de suplimente alimentare, un obicei al românilor: 90% le folosesc constant

Peste 90% dintre români declară că utilizează suplimente alimentare în mod constant, a afirmat consilierul prezidențial Diana Păun, în cadrul celei de-a X-a ediții...
Ultima oră
Pe aceeași temă