Declaratiile presedintelui referitoare la Republica Moldova, dintr-un raport intern al Ambasadei Austriei, au starnit mai multe comentarii, in paranteza, din partea ambasadorului austriac, transmite NewsIn. Basescu a spus ca deocamdata nu va numi un nou ambasador la Chisinau, ci va ridica un diplomat din ambasada Romaniei din R.Moldova la rang de insarcinat cu afaceri, dupa ce propunerea de a-l numi pe Mihnea Constantinescu a fost respinsa de autoritatile moldovene.
"Romania va accelera procesul de acordare a cetateniei pentru moldoveni, legea cetateniei corespunzand exact modelului german si aflandu-se astfel in cadrul legal european", a spus Basescu.
Aici, Ambasada Austriei descrie un schimb de replici intre presedinte si diplomatul care reprezenta Germania: "Reprezentantul german a aratat ca exista diferente grave intre cele doua reglementari, mai ales ca legea prevede ca domiciliul sa fie in Germania, numarul potentialilor solicitanti fiind mai mic si din mai multe tari de provenienta. Presedintele Basescu a ripostat invocand reunificarea Germaniei cu Republica Democrata Germana si a spus ca si Romania a fost impartita dupa al Doilea Razboi Mondial. El a spus insa ca isi da seama ca Romaniei nu i s-a acordat dreptul de a vorbi de doua state, o singura natiune".
Seful statului a adaugat ca Romania doreste sa atinga o rata a incetatenirii de circa 1.000 pe saptamana pana cel tarziu in 2010, pentru aceasta fiind necesar un aparat administrativ mult mai mare, pentru ca in prezent pot fi rezolvate saptamanal doar 50-75 de cazuri. Basescu a repetat declaratia ca la Ambasada de la Chisinau ar exista circa 600.000 de dosare prin care se solicita cetatenia romana, ceea ce inseamna ca numarul persoanelor care doresc sa devina cetateni romani este undeva intre 800.000 si un milion. Aceste dosare nu sunt insa in lucru si nu au fost transmise Ministerului Justitiei, care are in prezent doar 25.000 de cazuri pe rol ce vor fi finalizate pana la sfarsitul lui 2009.
Ambasada Austriei comenteaza, in paranteza, ca dosarele de la Chisinau sunt cel mai probabil incomplete si ca nu li s-ar putea da curs decat in cazul unei modificari legislative substantiale – acordarea cetateniei in masa.
Presedintele a precizat ca nimeni nu a cerut in mod serios Romaniei sa abandoneze aceste planuri si ca va acorda cetatenie tuturor romanilor din strainatate care si-au pierdut-o din cauza evenimentelor istorice.
"Intrebat daca aceasta masura vine ca reactie la evenimentele din Moldova sau daca e o simpla chestiune tehnica, presedintele a fost de parere ca este foarte clar o decizie politica, prin care sa se dea o sansa generatiei tinere din Moldova. Din acest motiv se acorda acces gratuit studentilor din Moldova la universitatile romanesti. Chisinaul a inceput deja sa reduca numarul de scoli cu predare in limba romana, iar Romania cere aceleasi drepturi la scolarizare pe care de exemplu le acorda minoritatii ungare", se arata in document.
Romania sprijina fara rezerve Parteneriatul Estic si spera ca noul guvern moldovean va fi mai serios cu privire la apropierea de Uniunea Europeana, a adaugat presedintele.