Relatia Romaniei cu Rusia a fost afectata recent de scandalul de spionaj cu Ucraina, care a dus la expulzarea a doi atasati militari ucraineni, dar si a trei diplomati rusi, a declarat presedintele Traian Basescu la intalnirea avuta recent cu ambasadorii UE, potrivit unui document obtinut de NewsIn.
Un raport intern al Ambasadei Austriei, intocmit dupa intalnirea de marti a presedintelui cu ambasadorii UE acreditati la Bucuresti, il citeaza pe Traian Basescu spunand ca "relatia (Romaniei) cu Rusia a fost afectata recent si de scandalul de spionaj si de expulzarea a trei angajati ai Ambasadei ruse la Bucuresti".
Raportul redactat sub semnatura ambasadorului austriac Martin Eichtinger este datat 14 mai si adresat MAE vienez, precum si ambasadelor Austriei de la Bruxelles, Chisinau, Kiev si Moscova. Documentul relateaza, in cinci pagini, continutul discutiei cu presedintele Traian Basescu avute marti la un dejun de lucru cu ambasadorii tarilor UE acreditati la Bucuresti.
Referindu-se la Transnistria, Basescu este de parere ca Rusia nu se va retrage niciodata din acest teritoriu, care va deveni un al doilea Kaliningrad.
"Rusia a devenit in ultima vreme tot mai agresiva in pastrarea si apararea sferei sale de influenta. Relatia cu Rusia a fost afectata recent si de scandalul de spionaj si de expulzarea a trei angajati ai Ambasadei ruse la Bucuresti", a spus Basescu.
In relatia cu Ucraina, presedintele a identificat patru probleme: canalul Bastroe – faptul ca Ucraina nu respecta reglementarile internationale de mediu, aplicarea verdictului Curtii Internationale de Justitie cu privire la delimitarea platoului continental din jurul Insulei Serpilor si modul cum este tratata minoritatea romana in Ucraina – lipsa reprezentarii parlamentare, asa cum este cazul pentru minoritatea ucraineana in Parlamentul Romaniei. "Cea mai recenta problema a aparut in legatura cu cazul de spionaj ce a dus la expulzarea a doi atasati militari ucraineni si trei diplomati rusi. Ca urmare a acestui caz, armata romana a fost nevoita sa-si modifice toate frecventele sistemelor sale de comunicatii", a mai spus Basescu.
Anuntul presedintelui, in cazul in care documentul austriac a consemnat fidel, reprezinta un element cu nou in scandalul de spionaj care a izbucnit la inceputul lunii martie la Bucuresti, in care subofiterul MApN Floricel Achim si cetateanul bulgar Marinov Zikolov sunt suspectati ca au furnizat secrete militare unei terte parti.
Presedintele Traian Basescu trebuia sa mearga in vizita in Ucraina la sfarsitul lunii februarie, dar vizita, prevazuta la cateva saptamani dupa ce Curtea Internationala de Justitie pronuntase solutia in cazul diferendului romano-ucrainean de delimitare a platoului din Marea Neagra, a fost amanata in ultimul moment din motive ce nu au fost explicate clar de oficialitati.