Cel putin doua persoane ajung saptamanal la medic, intrucat pierd mult par si se tem de alopecia (chelie), iar trei barbati din cinci incep sa cheleasca de tineri, de cele mai multe ori cauzele acestei suferinte putand fi tratate cu medicamente sau produse locale, fiind insa si situatii incurabile.
"In mod normal, o persoana pierde aproximativ 50-100 de fire de par pe zi. Acest lucru este normal avand in vedere faptul ca parul nu are o durata lunga de viata. Dupa ce firul de par cade, este inlocuit de un altul. Daca in schimb se observa o cadere foarte accentuata de fire de par, mai ales daca cresterea unor noi fire nu mai are loc, atunci se poate vorbi de alopecie", a explicat medicul Rodica Olteanu de la Spitalul Clinic Colentina, cu ocazia lansarii in Romania a campaniei "Manifest pentru salvarea parului".
Potrivit medicului Rodica Olteanu, citata de Mediafax, bulbul sau radacina firului de par este hranita si irigata cu sange care transporta oxigen si substante nutritive esentiale pentru cresterea firului de par. Acesta este acoperit de cheratina, o substanta care ii confera duritate, stralucire si suplete.
Care sunt cauzele formarii cheliei?
Cauzele formarii cheliei sau al debutului alopeciei pot fi genetice, insa nu in sensul mostenirii acestei caracteristici de la parinti sau bunici, ci prin natura sexului persoanei – barbatii fiind mai predispusi. Cel mai adesea insa, alopecia este determinata fie de cauze hormonale, alimentatie defectuoasa si lipsa din organism a nutrientilor necesari pentru reinnoirea parului, pielii si a unghiilor, boli interne (boli ale tioridei, ale rinichilor, circulatie periferica defectuoasa, cancer, ca urmare a chimioterapiei), dar si afectiuni externe, cum ar fi dermatomicozele.
De multe ori se poate produce caderea parului din cauza stresului. Un soc psihic puternic poate determina o cadere masiva a parului, asa cum poate avea loc si albirea brusca a firelor de par.
In cazul barbatilor, un factor care coordoneaza pilozitatea este testosteronul, hormonul masculin. Acesta, impreuna cu alti doi hormoni androgini, sunt in mare parte responsabili de caderea parului la barbati, a adaugat doctorul Rodica Olteanu. Trei din cinci barbati incep sa-si piarda parul de tineri.
Cum putem preveni caderea parului?
Pentru a preveni caderea parului pot fi folosite produse care pot stimula cresterea firului de par, oxigenarea pielii capului si care sa previna pierderea radacinii firului de par, precum amestecurile de frunze de nuc, rostopasca, galbenus de ou, tataneasa. De asemenea, pot fi facute cure interne cu orz si grau incoltit.
"Uleiul de masline, curele cu vitamine si reechilibrarea alimentatiei, prin aport de seleniu, zinc, cupru, derivati de drojdie, stimularea circulatiei periferice (membre, cap), baile de aburi pentru a desfunda porii scalpului si a permite oxigenarea firelor de par, sunt procedee care cer timp pentru a da rezultate, dar care pot preveni cu succes aparitia cheliei. Totodata exista o gama completa de produse impotriva caderii parului, revalid, care contine capsule (un compex de vitamine aminoacizi, proteine, minerale si oligoelemente cu valoare biologica ridicata), un tonic (cofeina, extrcat de ovaz si proteine din grau), dar si sampon si balsam", a adaugat medicul Rodica Olteanu.