Multi barbati din politica autohtona sunt inca speriati de Monica Macovei si o ataca fara scrupule, pe la spate, cu gandul sa-i strice imaginea, sa o intimideze, sa o marginalizeze. Revenirea ei in prim-plan ii indispune pe multi, indiferent de culoarea lor politica. Sunt destui colegi de partid care au crampe cand o vad sau o aud, suparati ca apare pe lista europarlamentarilor PDL, enervati ca subiectul coruptiei la nivel inalt este pus din nou cu inversunare. Adversarii declarati ai Monicai Macovei sunt in schimb de-a dreptul furiosi si ar vrea sa-i plateasca in fiecare zi cate o polita, sa scrie un manual comun de tortura dedicat ei sau macar sa o declare proscrisa. Monica Macovei le da fiori politicienilor care au facut slalom printre legi si ii arunca in depresie pe cei care sperau la glorie in Parlamentul European.
Primii se tem de presiuni externe care sa duca la urgentarea dosarelor pe care le au la Departamentul National Anticoruptie, iar ceilalti nu-si doreau concurenta la Parlamentul European. Venirea Monicai Macovei in legislativul de la Bruxelles ii pune pe jar mai ales pe social-democrati, care vor trebui sa fie mereu in alerta, sa riposteze si sa contraargumenteze tot ceea ce va spune fosta ministra a Justitiei. Tihna lor va lua sfarsit, fiindca, spre deosebire de ei, Macovei nu e doar cunoscuta la Bruxelles, ci si destul de influenta.
O data cu intrarea Monicai Macovei in Parlamentul European, colegii ei din PSD vor fi obligati sa explice la Bruxelles de ce partidul lor blocheaza justitia si de ce continua sa-i sustina pe cei acuzati de coruptie. Monica Macovei este singura care continua sa faca autopsii pe sistemul oligarhic autohton in vazul lumii. Nu se teme de nimeni, nici de trecut, nici de prezent. Nici de partid, nici de presedinte, de aceea si-a si permis sa spuna ca este "onorata" doar "de o parte a listei PDL" pentru alegerile europarlamentare, precizand totusi ca numai democrat-liberalii s-au deschis "oamenilor din afara". De aceea a putut spune ca interventia presedintelui Basescu in favoarea omului de afaceri Puiu Popovici "nu a fost inspirata" si "era mai bine sa nu o faca".
Monica Macovei este un "om din afara", care nu s-a amestecat in tesatura ordonata a celor din interiorul sistemului, incercand sa darame retelele transpartinice de interese prin legi si institutii puternice. Macovei isi permite sa-si pastreze autonomia, chiar atunci cand este inghesuita pe o lista de partid, desi uneori pare usor stanjenita de propaganda si activistii PDL. si-a adus probabil aminte de ultimele Congrese PCR atunci cand a asistat la lansarea candidatilor democrat-liberali pentru Parlamentul European in ovatiile reprezentantilor teritoriali ai PDL, care scandau numele presedintelui intr-un ritm din alte vremuri, dar pe fond vesel si european.
Monica Macovei ar fi meritat portofoliul Justitie, pentru a duce mai departe reformele incepute in 2005, dar politicienii coalitiei de guvernamant s-au ferit cat au putut de ea. Chiar si in zilele acestea, cand vestitul europarlamentar Adrian Severin o acuza de "lucrare antiromaneasca", iar liderul PSD, Mircea Geoana, sugera democrat-liberalilor sa o scoata pe Monica Macovei de pe lista, putini au fost barbatii din PDL care au aparat-o. Mai degraba a fost vizibila solidaritatea feminina din partid. Vicepresedinta PDL Anca Boagiu si presedinta Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, l-au pus la punct pe Mircea Geoana, amintindu-i ca reformele Macovei au impins Romania in UE si l-au ignorat cu gratie pe Adrian Severin.
Intrand in politica, Monica Macovei va putea demonstra ca nu doar clientii, fatarnicii si oportunistii au acces in sferele rarefiate ale puterii. Dupa liberali, care au inaugurat acum doi ani lista europarlamentarilor cu Renate Webber si Daniel Daianu, PDL este urmatorul partid care invita pe listele sale profesionisti si intelectuali.