1.4 C
București
marți, 21 ianuarie 2025
AcasăSpecialMitropolia Moldovei a castigat in instanta peste 5.000 de hectare de padure

Mitropolia Moldovei a castigat in instanta peste 5.000 de hectare de padure

Mitropolia Moldovei si Bucovinei a castigat in instanta, in urma unui proces desfasurat timp de aproape doi ani la Judecatoria Buhusi, o suprafata de 5.310 hectare de padure in comuna Blagesti, Ocolul Silvic Fantanele.
Decizia instantei bacauane este defintiva si irevocabila, Mitropolia castigand atat procesul pe fond, la Judecatoria Buhusi, cat si in recurs, la Tribunalul Bacau, in fata Comisiei Judetene de Fond Funciar Bacau, a unor comisii locale si a Directiei Silvice Bacau.

"Solutia a fost amanata de patru ori. Deja am avut o discutie cu subprefectul de Bacau, Tudorita Lungu, care a promis ca va acorda intreg sprijinul pentru punerea in posesie in timp optim", a declarat preotul Constantin Grigore, juristul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, citat de Mediafax.
Potrivit acestuia, in urmatoarele zile vor fi facute masuratorile topografice si se va stabili amplasamentul de care va beneficia Mitropolia in cele peste 14.000 de hectare ale Ocolului Silvic Fantanele.
Mitropolia intentioneaza sa infiinteze un ocol silvic. Institutia bisericeasca detine in Bacau peste 7.300 de hectare de padure, la Blagesti, Slanic Moldova, Targul Ocna si Caiuti.

"Vom face un ocol silvic ori la Blagesti, ori la Slanic Moldova. Mai avem ocoale silvice in Neamt si Iasi, paduri pe care le-am recuperat pentru biserica tot in instantele de judecata", a mai spus preotul Constantin Grigore, care a explicat ca Biserica Ortodoxa Romana are in intentie sa construiasca asezaminte sociale in padurile intrate in posesie.
Directorul Directiei Silvice Bacau, Viorel Ghelasa, sustine, insa, ca institutia pe care o reprezinta este decisa sa atace pe cale extraordinara, prin contestatie in anulare, decizia judecatoreasca.
"Chiar daca este definitiva si irevocabila, voi ataca decizia instantei. Din cei trei judecatori, unul ne-a dat dreptate. Tocmai pe acest aspect imi bazez contestatia in anulare", a spus Ghelasa.

In 2007, Mitropolia Moldovei si Bucovinei a solicitat, in baza legii 247, retrocedarea a peste 7.000 de hectare de padure, care, conform reprezentantilor Mitropoliei, apartineau de drept bisericii si fusesera confiscate de catre regimul comunist. Pentru aceleasi suprafete aflate la Tirgu Ocna, Slanic Moldova, Caiusi si Blagesti, a mai depus cerere de retrocedare si Epitropia Sfintul Spiridon. Comisia Judeteana de Fond Funciar Bacau a respins atunci ambele cereri. Autoritatile locale au motivat atunci refuzul prin faptul ca situatia suprafetei revendicate nu era clara. Astfel, au fost deschise procese la Onesti, din partea Epitropiei, si la Buhusi, din partea Mitropoliei. Epitropia a fost respinsa din start pe motiv ca nu are drept de succesiune.

Cele mai citite

Donald Trump a semnat ordinul de ieșire a SUA din Organizația Mondială a Sănătății

Retragerea Statelor Unite poate pune în pericol programele de urgență medicală ale OMS Statele Unite vor ieși din Organizația Mondială a Sănătății, a declarat președintele...

Trump promite o „nouă epocă de aur” pentru SUA: Amenințări comerciale dure pentru Mexic, Canada și China

În primele ore ale revenirii la Casa Albă, Donald Trump a lansat o serie de amenințări comerciale ce marchează începutul unei noi etape în...

Șacalii fac prăpăd în Delta Dunării

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării recomandă populației din zonă să limiteze accesul animalelor la hrană Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a emis o serie...
Ultima oră
Pe aceeași temă