8.8 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăGDPR10 adevaruri nespuse despre dietele de slabit

10 adevaruri nespuse despre dietele de slabit

1) Putem manca dupa ora 8 seara
Desi multe diete recomanda excluderea meselor dupa ora 6:00 seara, de fapt nu conteaza foarte mult la ce ore din timpul zilei mancam. In schimb, este foarte important sa fim atenti si extrem de restrictivi in privinta cantitatii si a calitatii alimentelor consumate, dar si a diverselor combinatii intre acestea. Totodata, se impune mentinerea unui raport echilibrat intre alimentatie si activitatile fizice din timpul zilei, pentru a tine sub control greutatea corporala. Nutritionistii, citati de revista “Time”, sustin ca, indiferent de tipul alimentelor consumate, organismul nostru va stoca surplusul de calorii ca pe grasimi. De pilda, medicii ne recomanda ca, in cazul in care inainte de culcare vrem sa mancam un snack, trebuie sa facem mental un bilant al tuturor caloriilor acumulate pe tot parcursul zilei.

2) Nu exista alimente cu calorii negative
Ati auzit cu siguranta ca exista anumite alimente care, pentru ca sunt greu de digerat, contribuie la slabirea in greutate. Acesta este cazul asa-numitelor “mancaruri cu calorii negative”, cum ar fi citricele si telina, care figureaza pe majoritatea listelor cu alimente recomandate in diverse diete de slabit. Insa, afirmatia nu este pe deplin adevarata. In fapt, potrivit acelorasi specialisti, caloriile arse de organism pentru a alimenta ciclul digestiv sunt minuscule, in comparatie cu caloriile continute de alimente. Desi mestecatul telinei pare o activitate extenuanta, de fapt in timpul acestui proces sunt arse tot atatea calorii cat consumam daca privim cum creste iarba, de pilda.

 

3) Caloriile din lichide conteaza
Dupa micul dejun, pranz si cina, la sfarsitul zilei, cand calculati in gand cam cate calorii ati consumat, oare nu ati uitat ceva? Cate pahare de apa minerala, lapte sau cocktail ati baut? Este foarte important sa calculati si caloriile din alimentele lichide. De regula, oamenii uita acest aspect, desi, iata spre exemplu, un pahar de bauturi racoritoare echivaleaza cu un fruct sau o felie de paine, pentru ca in medie contine cam 150 de calorii sau un pahar de lapte, care contine 260 de calorii. In ce priveste cocktailurile, un pahar mediu de margarita depaseste 500 de calorii. Dar cel mai neplacut aspect se refera la faptul ca creierul nostru reactioneaza total diferit cand este vorba de lichide, spre deosebire de alimentele solide, pentru ca nu transmite mesajul care ne spune “stop, m-am saturat” cand este vorba de alcool sau bauturi racoritoare. Deci, aveti grija la ce si cand beti, cand va tineti socoteala caloriilor!

 

4) Desertul poate inlocui cina
Daca mergeti la o cina festiva si serviti o inghetata delicioasa, nu va faceti noaptea de cosmar cu reprosuri. Desigur, asta in cazul in care nu mergeti zilnic la receptii si diverse sindrofii. Daca este vorba doar de o “escapada”, atunci nu va certati prea mult cu dumneavoastra insisa si acordati-va circumstante atentuate. Specialistii spun chiar ca nu trebuie sa ne reprimam in totalitate anumite pofte culinare si ne recomanda ca, in aceste cazuri, putem echilibra balanta nutritionala eliminand cina, spre exemplu. Aceasta recomandare functioneaza mai ales in cazul persoanelor care tin diete prelungite.

 

5) Copiii usor supraponderali nu trebuie pusi la diete restrictive
Daca aveti copii cu varste cuprinse intre 10 si 15 ani si sunt usor supraponderali, nu intrati in panica! Puteti sa le corectati alimentatia si stilul de viata (eliminandu-le din agenda activitatile sedentare – privitul excesiv la televizor sau jocurile pe calculator), dar nu este cazul sa dati buzna in cabinetul unui nutritionist. Puteti sa le introduceti in alimentatie mai multe fructe si legume si sa eliminati dulciurile si snacksurile. Astfel, ii ajutati sa scada in greutate, simultan cu cresterea in inaltime. Copiii si adolescentii au nevoie de nutrienti si activitati dinamice, iar o dieta hipocalorica le poate pune in pericol sanatatea si dezvoltarea armonioasa a corpului.

 

6) Bauturile cu calorii 0 sunt cele care ne pot ingrasa
Rafturile hipermarketurilor sunt pline cu bauturi ale caror etichete anunta sus si tare “0 calorii”. Ok, suna tentant. Dar v-ati gandit ca este mult mai sanatoasa o sticla de apa plata, care nu are nici conservanti si nici acid? Specialistii de la Centrul de sanatate San Antonio din cadrul Universitatii din Texas, Statele Unite, au efectuat un studiu timp de 8 ani pe 600 de persoane, cu varste intre 25 si 64 de ani, si au constatat ca un consum moderat de bauturi racoritoare (2 litri zilnic) nu au scazut in greutate, ba din contra s-au ingrasat treptat, comparativ cu persoanele care au baut doar apa plata. Cauza? Specialistii considera ca este vorba de indulcitorii si colorantii folositi in acest tip de bauturi, care afecteaza neurotransmitatorii din creier. Explicatia pare simpla. Creierul nostru functioneaza cel mai adesea pe baza principiului pedeapsa-recompensa. Cand primeste un semnal neuronal specific, de exemplu, consumul de zahar, atunci se amplifica proportional si dorinta si apetitul pentru dulciuri.

 

7) Slabim mai mult toamna si iarna
Unii oameni jura ca se ingrasa mai mult iarna. Probabil argumentul este ca nu prea avem activitati in aer liber in acest anotimp. Dar, in realitate, metabolismul este mult mai activ in aceasta perioada pentru ca nevoia de caldura a organismului este mai mare si acest fapt implica un consum mai mare de calorii.

 

8) Efectul Yo-Yo nu ne distruge metabolismul
Multe dintre persoanele care au tinut diete de slabit au un inamic comun: efectul yo-yo! Este vorba de ingrasarea rapida dupa terminarea regimului, care apare uneori imediat sau alteori dupa ani de zile. Dar nu trebuie sa va ingrijorati. In vreme ce dietele hipocalorice scad temporar metabolismul, studii efectuate recent releva faptul ca acest tip de efecte nu tin prea mult. Cercetatorii din Canada au analizat situatia a 52 de femei supraponderale care au tinut diverse diete timp de 18 ani. Concluzia? Oricat de des ar putea aparea efectul yo-yo, acesta este reversibil si nu pune in pericol silueta pe termen lung.

 

9) Nu trebuie sa introducem carnea rosie pe lista alimentelor interzise
Desi este adevarata afirmatia ca in general carnea are un continut mare de grasimi, produsele din carne slaba pot fi consumate fara restrictii. Mai mult, carnea de vita slaba, de exemplu, contine cu 30% mai putine calorii decat alte alimente care contin grasimi animale.

 

10) Dietele de slabit sunt eficiente
Ideea ca dietele sunt o pierdere de vreme sau un moft este folosita obsesiv in diverse carti si sloganuri. Adevarul este insa ca putem sa ne tinem sub control greutatea doar avand o agenda zilnica a ceea ce consumam si a activitatilor fizice necesare pierderii caloriilor excedentare. Problema se pune nu in termenii daca o anumita dieta este eficienta, ci in sensul ca orice regim de slabit trebuie personalizat si armonizat cu stilul de viata specific fiecarei persoane. Adaptarea unei diete la nevoile personale este cea mai indicata tehnica pentru mentinerea unei greutati corporale adecvate varstei si temperamentului fiecaruia dintre noi. Daca va place sa mancati la pranz un sandwich, de exemplu, atunci inseamna ca aveti probleme cu controlul carbohidratilor. Sau, in cazul in care detestati sa va tot numarati caloriile si vi se pare mult mai usor sa urmati anumite reguli de alimentatie (cu indicatii stricte asupra tipurilor de alimente si a orelor de masa) atunci dieta Atkins vi se potriveste cel mai bine. In schimb, daca obisnuiti sa consumati ulei de masline, dieta mediteraneana este cea mai recomandata. Dar nu exista o regula general valabila. Fiecare dintre noi este unic si in privinta tipului de dieta, iar optiunile sunt impartite. Totul depinde de metabolismul personal si de stilul de viata.

Elena Marinescu
Elena Marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Incendiile, cea mai mare amenințare pentru locuințele din România: despăgubiri record

Cea mai mare despăgubire acordată pentru un incendiu a depășit suma de 422.000 de euro Incendiile continuă să ocupe primul loc în clasamentul riscurilor care...

Radu Drăgușin, remarcat în victoria lui Tottenham cu Liverpool! „Prestație de top în centrul apărării”

Radu Drăgușin a avut o evoluție solidă în partida câștigată de Tottenham împotriva lui Liverpool, scor 1-0, în prima manșă a semifinalelor Cupei Ligii...

AUR cheamă la proteste: 12 ianuarie, România se ridică!

Organizatorii anunță participarea a zeci de mii de persoane din toată țara și din diaspora România se pregătește pentru unul dintre cele mai mari proteste...
Ultima oră
Pe aceeași temă