» Dosarul de urmarire penala a Arhiepiscopului Tomisului va fi anchetat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, deoarece acesta este membru al Inaltului Cler.
» In urma dezvaluirilor Romaniei libere despre Teodosie Tomitanul au aparut si acuzatii grave la adresa prelatului.
» O prezentatoare tv a declarat ca a fost „blestemata” de Arhiepiscop pentru ca i-a dat prea putini bani la cununia religioasa.
Arhiepiscopul Tomisului va fi cercetat penal pentru complicitate la luare de mita si la fals intelectual de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, dupa ce procurorii constanteni au ajuns la concluzia ca nu au competenta sa-l ancheteze pe inaltul prelat. Reamintim ca Teodosie Tomitanul a intrat in atentia organelor de ancheta dupa ce doi jurnalisti de la Romania libera au realizat o investigatie sub acoperire, filmata cu camera ascunsa, in care au demonstrat ca Arhiepiscopul a intermediat inscrierea unuia dintre ei la facultatea de teologie, la sase luni de la inceperea anului universitar. Dana Titian, purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, ne-a anuntat ca cercetarea lui IPS Teodosie Tomitanul va fi continuata de catre Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica condusa de Marius Iacob, acelasi procuror care s-a ocupat si de celebrul dosar „Elodia”.
Intrebari la care procurorii trebuie sa gaseasca raspunsuri
Dosarul penal deschis in cazul Arhiepiscopului Teodosie – pe numele lui de mirean Macedon Petrescu – trebuie sa lamureasca mai multe lucruri.
1 Procurorii trebuie sa afle, in primul rand, ce s-a intamplat cu cei 850 de euro platiti de reporteri secretarului personal al prelatului. Acesta a pretins ca din acesti bani ii va cumpara un cadou lui Teodosie.
2 O alta problema ce trebuie lamurita este inscrierea unuia dintre jurnalisti la facultatea de teologie, la sase luni dupa inceperea anului universitar. Romania libera a aratat ca actele necesare inmatricularii in scoala au fost antedatate de functionarii de la Arhiepiscopie – au trecut pe ele data de 10 septembrie 2008, desi au fost intocmite in martie 2009.
3 Procurorii mai trebuie sa afle de ce au afirmat reprezentantii Universitatii Ovidius din Constanta si cei ai Arhiepiscopiei ca jurnalistul nu este inscris la facultatea de teologie, in conditiile in care exista chitanta care dovedeste plata taxei de inscriere in anul scolar.
4 Cum se explica faptul ca inaltul prelat i-a promis ziaristului ca il face diacon, din moment ce acesta nu respecta conditiile prevazute de canoanele Bisericii Ortodoxe Romane privind preotirea?
Prezentatoarea TV Ileana Badiu: „IPS Teodosie m-a blestemat”
Prezentatoarea TV Ileana Badiu – fosta sotie a tenismenului Dinu Pescariu – a declarat pentru revista „Q Magazine” ca IPS Teodosie a blestemat-o pe scarile catedralei din Constanta pentru ca nu i-ar fi dat acestuia spaga. Contactata de Romania libera, Ileana Badiu a precizat ca are martori care au asistat la momentul cand Arhiepiscopul Tomisului i-ar fi spus ca va avea o casatorie blestemata. „Anul trecut, am dorit sa fac nunta mea pe plaja. stiam ca IPS Teodosie este cel care a facut slujbele de Inviere la malul marii si am crezut ca este un om deschis la minte. Asa ca m-am dus sa-l rog sa fie cel care oficiaza cununia religioasa. Initial i-am dat 500 de euro intr-un acatist. Fara sa stie cati bani am pus, el ne-a chemat sa ne spovedeasca. Dar noi nu stiam ca la spovedanie se merge cu cardul, asa ca nu am mai dat nimic.
Dintr-o data, IPS Teodosie s-a suparat si a spus ca nu mai e de acord cu slujba pe plaja, asa ceva nu se poate. Dupa care m-a blestemat”, ne-a explicat prezentatoarea TV. Aceasta sustine ca atunci a izbucnit in plans, l-a rugat pe preot sa se abtina, apoi a plecat socata de la catedrala. „Acel moment m-a cutremurat, mai ales ca la inceput nu am inteles ce se intampla. Apoi am intrebat alte persoane din apropierea bisericii si mi-au spus ca am fost nebuna, ca am dat prea putin.” Ileana Badiu a mentionat ca nu se astepta ca un duhovnic la care a mers cu inima deschisa sa o blesteme. „Afirmatia asta o sustin si in piata publica daca e nevoie. Mie mi se pare extrem de grav ca un inalt prelat sa-i spuna unui enorias: «O sa ai o casatorie blestemata daca nu faci cum spun eu».”
Intrebata de ce a facut aceasta dezvaluire la un an de la momentul in care a avut loc incidentul, Ileana Badiu a raspuns ca acum i s-a parut un moment potrivit. „Atunci m-am lasat sfatuita de prieteni ca nu are rost sa ma razbun. Sunt fericita insa ca acum iese la iveala, pentru ca din cauza unor oameni ca Teodosie ajungi sa te indoiesti de Biserica si asta mi se pare nedrept”, a precizat aceasta.
IPS Teodosie a raspuns acuzatiilor aduse de prezentatoarea TV prin intermediul purtatorului de cuvant al Arhiepiscopiei Tomisului, preotul Eugen Tanasescu. „Probabil ca doamna Ileana Badiu vrea sa se razbune pe Inalt Prea Sfintia Sa pentru ca acesta nu a acceptat sa-i oficieze cununia pe malul marii. Inaltul i-a explicat ca acest lucru nu este permis de canoanele Bisericii Ortodoxe Romane si a avertizat-o ca ar putea avea necazuri in casnicie daca nu respecta datina crestina.
Probabil ca dumneaei a perceput acest avertisment ca pe un blestem”, a precizat preotul Eugen Tanasescu. La cateva minute dupa aceasta declaratie, purtatorul de cuvant ne-a sunat pentru a-si nuanta afirmatiile. „Inaltul mi-a explicat ca de fapt nu i-a spus Ilenei Badiu ca o sa aiba necazuri. Dupa ce i-a transmis ca nu poate oficia slujba pe plaja, doamna Badiu a raspuns ca in acest caz nu se mai cununa deloc. Atunci, Inaltul a avertizat-o ca nu poate trai necununata pentru ca este un pacat”, a revenit Eugen Tanasescu.
IPS Teodosie, trecut controversat
Trecutul Arhiepiscopului Tomisului este plin de momente controversate, relatate de presa in ultimii ani. Jurnalistii cotidianelor centrale au prezentat faptul ca pe numele lui IPS Teodosie exista o plangere penala inregistrata la Departamentul National Anticoruptie (DNA), in care este acuzat de abuz in serviciu si acte grave de coruptie.
Cel care l-a reclamat la DNA este preotul din comuna constanteana Baneasa, care sustine ca inaltul prelat l-ar fi inlaturat abuziv din Cler dupa ce l-ar fi obligat sa se inglodeze in datorii. Marius Mustata afirma ca, in 2004, IPS Teodosie l-a rugat sa-l ajute sa termine constructia unei manastari la Dorna Arini, judetul Suceava. Parintele ar fi adunat 100 de zidari si i-a dus sa lucreze la lacasul din Bucovina. Cand lucrarea era aproape gata, precizeaza Marius Mustata, Arhiepiscopia Tomisului nu ar mai fi trimis banii pentru plata salariilor muncitorilor. Preotul s-ar fi vazut nevoie sa transfere 100 milioane lei vechi din conturile Protoieriei Baneasa pentru a acoperi salariile muncitorilor revoltati.
De asemenea, Marius Mustata si sotia sa, fost jurist al Arhiepiscopiei Tomisului, afirma ca l-ar fi ajutat pe IPS Teodosie sa obtina mai multe credite de nevoi personale de la diverse banci, apoi Inaltul i-a cerut sa-si dea demisia din functia de protoiereu. Ulterior preotul ar fi fost mutat in alte parohii, apoi, in primavara anului 2008, caterisit (i s-a interzis sa slujeasca in biserica).
Un alt preot care il contesta pe IPS Teodosie este Vasile Gurita din Eforie Nord, care sustine ca Arhiepiscopia l-ar fi scos cu forta dintr-o biserica pe care a ctitorit-o cu ajutorul unui donator gasit de el. Dupa ce a avertizat ca nu mai vrea sa-i dea ascultare inaltului prelat, Vasile Gurita afirma ca a fost de asemenea caterisit. In fine, presa a relatat si despre faptul ca IPS Teodosie a fost acuzat de episcopul de Tulcea, PS Visarion, ca a vandut fara aprobarea BOR o cladire a administratiei bisericesti.
Student la teologie: „Cand am vazut astfel de lucruri, m-am scarbit si am apucat pe alt drum in viata”
Cititorii Romaniei libere au continuat sa ne scrie pe site-ul ziarului nostru pentru a-si exprima pozitia fata de articolele care demonstreaza ca oricine dispune de sume importante de bani poate ajunge preot ocolind canoanele Bisericii Ortodoxe. Din ce in ce mai multi oameni spun ca demersul nostru ar trebui sa fie „inceputul curateniei” in Biserica, institutie care beneficiaza de o incredere majora in randul populatiei. O parte din cei care au comentat pe forumul ziarului au declarat ca sunt preoti. Unul dintre acestia spune: „Noi nu judecam Biserica in calitate de institutie, ci doar pe cel care este capul acestei eparhii. Nu te gandesti ca din cauza lui avem toti de pierdut?
Oamenii de rand vad si ne baga pe toti in aceeasi oala … POPII!!! Nu se ajungea aici daca IPS (n.r. – Teodosie) stia sa se mai abtina la a mai mulge preotii, parohiile si protoieriile”. Un alt cititor, care s-a recomandat „un credincios”, scrie: „Ii felicit pe reporteri ca au reusit sa dea pe fata ceea ce se stia de mult si rusine calugarilor si staretilor care fac astfel de lucruri. Totusi, nu inteleg de ce au ales calea preotiei sau a calugariei daca tot nu se tin de treaba si nu au nimic in comun cu Dumnezeu. Asemenea indivizi, ca oameni nu pot sa-i numesc, reprezinta o rusine pentru religia ortodoxa si pentru tara noastra”. „Nu se intampla doar la Tomis, ci si in alte Arhiepiscopii sunt astfel de lucruri. Am vazut si eu aceasta practica (n.r. – plata unor sume de bani pentru preotire) si m-am scarbit.
Atunci am renuntat si am apucat pe un alt drum in viata”, afirma Dan, „un fost student la teologie si absolvent de seminar teologic”. Exista si cititori care sunt sceptici in legatura cu urmarile pe care le vor avea articolele noastre: „Nu o sa pateasca nimic – vedeti-va de treaba. E o inscenare si reporterii o sa fie nevoiti sa-si ceara scuze public pentru ca o sa fie acuzati de calomnie”, crede „Nenea Teo”.
La Cozia nu se face nici o ancheta
Episcopia Ramnicului nu va efectua nici o ancheta referitor la dezvaluirile Romaniei libere privind viata monahala de la Cozia. „stim ca oamenii incriminati de dumneavoastra nu ar putea face ceva rau. Nu e adevarat, stiu foarte bine ca nu e adevarat ce se scrie acolo”, ne-a raspuns vicarul administrativ al Episcopiei, Iulian Grosenoiu. Acesta sustine ca preotul Matei si staretul Manastirii Cozia au fost de buna credinta atunci cand au vrut sa-l ajute pe reporter sa ajunga preot. „Eu stiu foarte bine ce se intampla la manastirile din Episcopia noastra si ce salariati sunt aici. Constantin Matei nu a facut decat sa-l ajute pe reporter, ca o treaba de suflet.
Nu avea nici o intentie ascunsa”, a precizat Iulian Grosenoiu. Reporterii Romaniei libere au incercat sa ajunga preoti, pacalind regulamentele Bisericii si prin intermediul Manastirii Cozia. Unul dintre ei a locuit sapte zile intr-o chilie, la recomandarea consilierului episcopal Constantin Matei si cu ajutorul staretului Vartolomeu Andronie.
Teodosie: este o inscenare. Patriarhia: filmul e indubitabil