2.6 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăSport"Agricultura si dezvoltarea rurala" – nici o sansa

„Agricultura si dezvoltarea rurala” – nici o sansa

Astazi, Camera Deputatilor va dezbate motiunea simpla prin care PNL cere demisia ministrului Agriculturii, Ilie Sarbu. Data fiind aritmetica parlamentara, pozitia ministrului nu o sa fie afectata. Dar agricultura pare sa se indrepte intr-adevar spre dezastru, cu un buget exagerat de auster.

Motiunea semnata de 62 de liberali spune ca ministrul PSD Ilie Sarbu trebuie sa paraseasca Ministerul Agriculturii pentru ca este incompetent, pentru ca nu a reactionat in nici un fel atunci cand ministerului sau i s-a alocat un buget foarte redus, ca isi denigreaza propriii angajati care lucreaza cu fonduri europene si ca ii dezinformeaza pe fermieri. Documentul a fost depus saptamana trecuta la Camera Deputatilor, in aceeasi zi in care covarsitoarea majoritate PDL-PSD respingea fara sa clipeasca o alta motiune simpla a PNL, cea privind educatia si prestatia Ecaterinei Andronescu. Este limpede ca si acest "ultim semnal de alarma", menit sa trezeasca Guvernul, cum s-a exprimat vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, n-are nici o sansa de succes. (De altfel, liberalii se dovedesc suficient de inabili incat folosesc textul motiunii pentru a-si ataca chiar fostul ministru, independentul Dacian Ciolos, pe care il acuza ca ar fi facut politica PDL.)

Totusi, asa cum remarca unii reprezentanti ai fermierilor, unele puncte din motiunea simpla ar trebui sa starneasca ingrijorare la Ministerul Agriculturii, si nu pentru ca 2009 este an electoral. Astfel, bugetul pe 2009 este extraordinar de auster chiar luand in calcul situatia de criza. Ajuns la circa jumatate fata de cel pe anul trecut, adica aproximativ 1,5% din PIB, bugetul Agriculturii a fost redus suplimentar la rectificarea bugetara de saptamana trecuta cu alte doua miliarde de lei, ajungand la mai putin de 6 miliarde, adica 1.05% din PIB. Un buget minimal avand in vedere ca mai mult de 35% din populatia tarii lucreaza in agricultura. Fostul ministru Dacian Ciolos spune ca acesti bani nu ajung nici macar pentru plata subventiilor la hectar si pe cap de animal, in conditiile in care, potrivit Tratatului de Aderare, fermierii romani, ca si altii din Est, primesc oricum mai putini bani decat cei din statele vechi membre.

 

Presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli, Adrian Radulescu, spune ca numai 260.000 de fermieri au primit pana acum subventiile la hectar pe 2008, din cei 1.150.000 care ar trebui sa le primeasca. Potrivit regulilor europene, acest tip de subventii, ca si cel pe cap de animal, poate fi distribuit numai pana in iunie. Adrian Radulescu atrage atentia, pe de alta parte, ca fermierii nu au nici o sansa sa obtina bani europeni pentru ca nu au cum sa obtina credite de la banci ca sa poata ulterior depune proiecte. Riscul pierderii banilor europeni apare si in motiunea PNL, iar fostul ministru Dan Ciolos spune ca, daca cele 8 miliarde de euro destinate agriculturii romanesti nu vor ajunge la fermieri, Romania ar putea sa primeasca sume mult mai mici dupa 2013.

El spune ca pana la inceputul lui 2009 fusesera depuse proiecte de peste 700 milioane de euro, ceea ce ministrul PSD Ilie Sarbu a negat de indata ce a redevenit ministru. Biroul de presa de la Ministerul Agriculturii a transmis ca Ilie Sarbu isi rezerva dreptul de a contrazice cu cifre in Parlament afirmatiile PNL, pe care le califica drept false.

Elena Vijulie
Elena Vijulie
Elena Vijulie, sef departament Politica
Cele mai citite

Grecia a înapoiat Turciei peste o mie de monede antice din argint furate

Grecia a restituit joi Turciei un tezaur de peste o mie de monede antice din argint furate, prima repatriere de acest tip care are...

Grecia a înapoiat Turciei peste o mie de monede antice din argint furate

Grecia a restituit joi Turciei un tezaur de peste o mie de monede antice din argint furate, prima repatriere de acest tip care are...
Ultima oră
Pe aceeași temă