Mare diferenta de generatii la Chisinau. Se vede de la o posta ca aceia care aresteaza copii sunt blocati in trecut de le fura tinerilor viitorul. Victoria comunistilor, in ochii tinerilor, a insemnat "doliu natio-nal". Tinerii s-au saturat de dra-pelele rosii si lozincile comuniste, de o televiziune nationala care transmitea programe de divertisment cand revolutia era in toi.
La celalalt miting, de duminica, au venit mai ales oameni de varsta a doua. A fost mitingul opozitiei politice, care ceva tot a obtinut – renumararea voturilor. Este clar, timpul nu mai are rabdare in Moldova, cel mai sarac si corupt stat european. Este revolta anticomunista, dar si impotriva coruptiei (Voronin fiind principalul vizat cu al sau fiu oligarh).
In anii ’90 multi romani visau la reunificare. Ma intorceam de la Chisinau, dupa ce, la rugamintea colegilor moldoveni, infiintasem o filiala a asociatiei ziaristilor. M-am oprit la Putna pentru detalii despre vizita de Pasti a Majestatii Sale Regele Mihai. Imi imaginam ca dealurile din preajma Putnei vor fi pline de romani, ca vor veni si cei de peste Prut. Am redactat atunci apelul "Veniti la Putna cu grabire!". In ziua vizitei regale la Putna, nu am identificat din Basarabia decat doua batranele, cu desagii in spate. Se aflau la Putna din intamplare.
Cand s-a organizat la Iasi o sesiune parlamentara comuna Romania-Republica Moldova, am tiparit cateva mii de fluturasi cu textul "Unirea acum!". Intalnirea parlamentara a fost un esec total. Gandeam ca mai este nevoie de un an-doi pentru o apropiere, n-as fi crezut ca Moldova va ramane incremenita in comunism 20 de ani. Miscarea de integrare cu Romania a fost dintotdeauna anemica. Reteaua unionista a fost mereu deconspirata. Republica Moldova va adera pana la urma la UE, deci unirea devine inutila. Va fi unire de bunavoie, in familia europeana.
Am consacrat Basarabiei mii de articole si spatii ample in "Romania libera". A fost nevoie sa admitem in final ca acest teritoiu este departe de aspiratiile europene. Au fost necesari 20 de ani, timp in care tinerii au umblat pe la scoli din afara granitelor, au umblat prin Europa. Pentru ei, Romania a devenit un ideal si o speranta. Acum exista destui moldoveni care sa repete curajul romanilor din ’89.
Mai la indemana unui lider comunist sunt acuzatiile despre alimentarea incidentelor din partea strainilor (Romania fiind mai aproape). Propaganda comunista este neintrecuta in a gasi vinovati peste granita. Au vorbit pe sleau despre "amprenta romaneasca", dar cu argumente puerile. Scorneli de autentic activist comunist: "Avem si probe, si multe chestii". Presedintele moldovean vede in orice o conspiratie. Pe la noi se vorbeste de reactie fara vlaga din partea au-toritatilor, altii vorbesc chiar de lipsa de reactie. Exagerat. La terifiantele acuzatii ale oligarhiei autoritare de la Chisinau, e mai eficient tratamentul homeopatic. Oricat de indignati si impresionati am fi, nu avem voie sa ne implicam in evenimente si nici sa raspundem "peste gard", cum a definit situatia presedintele Basescu. Este doar prima impresie lipsa de reactie a oficialitatilor romane. Misiunea Romaniei este sa sensibilizeze Europa si SUA, care-i judeca pe moldoveni cum au judecat si Romania dupa "duminica orbului": doar i-au votat pe comunisti. Era normal ca dl ministru de Externe Diaconescu sa infirme acuzatiile Chisinaului. De remarcat pozitia sa calma si echilibrata. Nu s-a grabit sa raspunda cu aceeasi moneda pentru "persona non grata". UE ar fi putut sa reactioneze mai energic macar la rapirile de pe strada – jurnalisti si protestatari – ori arestarile la granita. Dar mai ales la decesul unui tanar de 23 de ani intr-un comisariat de politie (adicatelea din cauza… fumului).
Ies in strada 30.000 de tineri, iar tovarasul Voronin zice ca este mana romanilor. Este mana romanilor care au venit in tara-mama si au vazut ca se traieste mai bine, de acum Romania este o altfel de tara, chiar daca nu este perfecta. si Moscova a acuzat voalat "strainatatea apropiata", violentele "provocate", dar s-ar parea ca nici Rusia nu mai este atat de interesata de ostaticul Moldova. Un important politician rus a sugerat ca la originea situatiei de la Chisinau sunt problemele interne. Nici nu este greu sa le identifici: saracia, opozitia dezbinata, coruptia pana la cel mai inalt nivel. Atat de prost a fost organizata revolta basarabeana, incat este clar ca n-a fost mana straina. In primul rand, protestelor le-a lipsit un lider. Numai ca, pentru cei tineri, Romania a devenit o nazuinta. Fie si numai puseu de libertate, si totusi este ceva. Din partea unei generatii care nu mai accepta comunismul si inca patru ani de guvernare comunista. Tinerii au dovedit ca nu toti basarabenii sunt la fel.
Am auzit si explicatii de genul Romania are atatea probleme, numai de ale moldovenilor nu mai are nevoie, sa nu mai atasam "saracia" la Romania. Poate de aici mitingurile de solidaritate ale "Grupului de actiune Noii Golani" au fost asa de anemice. O exagerare este si ca Moldova ar reprezenta butoiul cu pulbere pentru un nou razboi mondial.
Am vazut cum steagurile UE si Romaniei erau arborate cu complicitatea paznicilor.
Poate si devastarea Parlamentului a fost asemanatoare. Un fel de incendiu al Bundestagului. Voronin chiar a recunoscut ca protestatarii au fost lasati intentionat sa devasteze sediile Presedintiei si Parlamentului. Problema nu o reprezinta atat fraudarea alegerilor (cat puteau sa fure?), cat cei care-i tot voteaza pe comunisti.
Guvernul comunist se va radicaliza, fiind legitimat de alegeri. Va gasi motive pentru viitoarele constrangeri. Nu intamplator protestatarii sunt vanati chiar si prin spitale. In ce tara mai sunt arestati minori? Cea mai abjecta actiune politieneasca a fost sa-i caute pe protestatari in scoli, dupa o prealabila identificare video. si elevii moldoveni au fost etichetati "fascisti". S-au aflat fata in fata inocenta si brutalitatea militieneasca. Nici nu-si imagineaza slugile comunistilor ca sfarsitul este aproape daca se revolta chiar si elevii, care au identificat in regimul comunist o frana in calea prosperitatii.
Voronin ar trebui sa se roage si dimineata, si seara sa respire aer democratic din Romania. Interesele sale sunt insa altele. Pentru mult timp de aici inainte, Moldova va sta deoparte de Europa, iar granita UE va fi tot la Prut. Numai ca barcazul ia apa.