In urma monitorizarii a 42 de universitati din totalul celor 56 de institutii de invatamant superior de stat, Coalitia pentru Universitati Curate (CUC) a alcatuit un top al integritatii. Nici una dintre universitatile monitorizate nu a reusit sa obtina punctajul maxim, adica cinci stele.
Monitorizarea a pornit de la constatarea ca, in domeniul educatiei, coruptia este strans corelata cu lipsa de performanta a sistemului, analiza CUC axandu-se pe patru capitole: transparenta si corectitudine administrativa corectitudine academica calitatea guvernantei management financiar. Patru stele (universitate aproape transparenta) au primit doar trei institutii – Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures, Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj Napoca si Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi. Trei stele (universitate semi-transparenta) au fost obtinute de 18 institutii. Zece universitati care se pot imbunatati semnificativ la transparenta si corectitudine administrativa au primit doua stele, iar cu o singura stea s-au ales cinci universitati, care, in opinia CUC, mai au mult de munca la capitolul transparenta si corectitudine administrativa.
In fine, sase universitati nu au primit nici o stea, conducerea acestora fiind atat de opaca incat procesul de evaluare nu a putut avea loc. Lista completa a celor 42 de universitati analizate, implicit numarul de stele primite, se poate consulta pe internet, la adresa http://www.sar.org.ro/index.php? pagesarticol&ids356.
La evaluarea corectitudinii academice s-a remarcat in continuare o toleranta ridicata la fenomenul plagiatului, in 71% din universitati regulile privind plagiatul fiind complet ignorate. S-a reamintit cazul dr. Mircea Beuran, care in dosarul pentru obtinerea titlului de Conferentiar universitar a inclus si cateva ghiduri medicale in care au fost plagiate lucrari ale unor autori din SUA si Franta. Nepotismul este in continuare o foarte mare problema, in 95% din universitatile evaluate fiind identificat un numar foarte mare de familii universitare (sot-sotie, tata-copii). Universitatea de stiinte Agronomice si Medicina Veterinara (USAMV) din Bucuresti este aproape campioana la felul in care se fac achizitiile publice. De exemplu, in 43 din cele 85 de achizitii publice a folosit negocierea directa cu un singur furnizor, adica pe "ochi frumosi".
Reamintim ca USAMV Bucuresti este implicata in scandalul privind Zona Rezidentiala Baneasa.
Universitatile prost plasate in clasament au contestat deja raportul CUC, afirmand ca nu s-au cunoscut metodologia si regulile jocului.
» In 95 la suta din universitatile verificate a fost identificat un numar foarte mare de familii, iar in 71 la suta din cazurile analizate regulile privind plagiatul erau complet ignorate.