1 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăSportAlesii si-au votat pensii speciale pe viata si dupa moarte

Alesii si-au votat pensii speciale pe viata si dupa moarte

» Fosti sefi de stat si de partide, ambasadori si ministri, dar si "baroni locali" cu sau fara condamnare penala au cerut pensie de lux pentru mandatele detinute in Parlament.

» Pe lista solicitantilor apar insa si numele unor senatori si deputati care au decedat. In alte cazuri, cererile au fost facute pe numele sotiilor.

» In total, peste 550 de "alesi" s-au gandit sa profite de pe urma unei legi adoptate in mandatul trecut, putand sa primeasca chiar si 5.000 de lei pe luna.

Printre numele sonore care au solicitat pensii speciale se numara social-democratii Adrian Paunescu si Ion Solcanu, dar si "baronii locali" Nicolae Mischie si Trita Fanita. Primul detine trei mandate de parlamentar (1990-1996 si 2000-2004) si a fost presedinte al Consiliului Judetean Gorj, iar in decembrie 2007 a fost condamnat la patru ani de inchisoare cu executare dupa ce a fost judecat pentru trafic de influenta si luare de mita. La randul sau, Trita Fanita, supranumit "baronul cerealelor", a fost senator PSD si apoi PD. Ani la rand a avut puterea sa influenteze pretul graului in Romania, dar firma sa a intrat in faliment in 2007.
Pe lista apare si tatal directorului SRI, George Maior. Este vorba de Liviu Maior, fost ministru al Educatiei intre 1992 si 1996, senator al PSD intre 1996 si 2000 si ambasador al Canadei intre 2002 si 2005. Tot din sfera serviciilor apare si numele lui Radu Timofte, detinator a trei mandate complete de senator si fost sef al SRI.
Au mai solicitat pensie speciala cantareata de muzica populara Irina Loghin si fratele presedintelui PRM, Marcu Tudor.

Vor sa fie privilegiati, desi au averi frumoase
Multi dintre fostii parlamentari solicitanti de pensie de lux nu stau deloc rau la capitolul averi si venituri. Printre acestia il regasim pe fostul presedinte Ion Iliescu. Posesor al unui apartament de 156 metri patrati in strada Molière, achizitionat de la RA-APPS in 1996, cu o suma de aproximativ 15.000 de dolari, fostul senator a incasat in 2008, pe langa indemnizatia de parlamentar, in valoare de 58.891 de lei, si o indemnizatie acordata fostilor sefi de stat, in valoare de 63.974 de lei. La toate acestea s-a adaugat pensia de la stat, de 46.862 de lei la nivelul anului 2008. Trebuie insa mentionat ca este vorba de pensia "normala", nu cea calculata potrivit Statutului senatorilor si deputatilor! In topul fostilor "alesi" cu situatii materiale infloritoare, dar doritori de pensie speciala o regasim si pe Rodica Stanoiu.

 

Fostul ministru al Justitiei are trei mandate la activ si o avere de invidiat: cinci terenuri agricole, forestiere si intravilane, un apartament in Bucuresti si o casa in Voluntari, doua autoturisme, bijuterii, tablouri si sculpturi in valoare totala de 25.000 de euro. La acestea se adauga, potrivit declaratiei completate la sfarsitul mandatului, circa 79.000 de euro, 2.500 de dolari si 104.000 lei in conturi, in vreme ce sotul fostului senator, serban Viorel Stanoiu, a acumulat 77.000 de euro si 151.000 de lei, din care 104.290 de lei au fost incasati la incetarea mandatului de judecator la Curtea Constitutionala.
Sume importante regasim si la fostul senator PNL Ion Basgan, detinator a doua mandate de parlamentar. Potrivit declaratiei de avere depuse la sfarsitul mandatului, in decembrie 2008 acesta avea actiuni in valoare de aproape 4 milioane lei si conturi de peste 100.000 de lei.
Nu in ultimul rand, merita mentionat si fostul senator UDMR Szabo Karoly Ferenc, care a solicitat pensie speciala in conditiile in care doar de la Parlamentul European a decontat, in 2007, suma de 140.000 euro.

Si pensie, si salariu ori indemnizatie
O situatie aparte intalnim in ceea ce-l priveste pe regizorul Sergiu Nicolaescu. Acesta a cerut pensie speciala pentru cele patru mandate indeplinite intre 1990 si 2004, pe care o va cumula insa cu indemnizatia de senator, dat fiind ca regizorul a fost ales inca o data, in toamna anului trecut, parlamentar de Bucuresti! Senatorul PSD mai obtine venituri, pe langa filme, din inchirieri (16.800 de dolari in 2008), iar in conturi are circa 34.000 de dolari, 209.000 de euro si 196.000 de lei.
Cumul de pensie si indemnizatie doreste sa obtina si Grigore Zanc, fost senator PSD si ministru al Culturii, actualmente membru al CNA, functie de pe urma careia a castigat anul trecut 56.000 de lei.

Aceeasi reteta este aplicata si de Mircea Cosea, fost membru al PSDR, al APR si al PNL, de aceasta ultima formatiune fiind si trimis in Parlamentul European vreme de un an de zile. Cosea va cumula pensia de parlamentar cu indemnizatia de presedinte al Institutului National de Administratie, functie asimilata celei de secretar de stat, in care a fost numit la sfarsitul saptamanii trecute de premierul Emil Boc.

Cereri "semnate" de decedati
Pensie de parlamentar au "cerut" chiar si mortii. Pe listele Camerei Deputatilor si ale Senatului apar si fosti deputati si senatori care au decedat de ceva timp, unii de ani de zile, altii mai recent. De exemplu, printre cei care au "solicitat" adeverinte pentru acordarea acestor pensii se numara fostii senatori Teodor Campean si Mihai Ungheanu, precum si fostii deputati Dan Iosif si Ion Dolanescu. Teodor Campean a fost senator PNTCD in legislatura 1996-2000 si a murit acum doi ani, iar Mihai Unghianu, fost senator PRM, a trecut la cele sfinte acum doua luni.

 

Dan Iosif, deputat PSD timp de trei legislaturi, a decedat anul trecut, in timp ce cantaretul Ion Dolanescu, deputat PRM intre 2000 si 2004, a murit cu putin timp in urma. Totodata, potrivit normelor de aplicare a Legii 96/2006, sotiile alesilor decedati pot beneficia de o pensie de urmas in valoare de 50% din pensia de parlamentar. Astfel, si-au cerut acest drept sotiile unor alesi care au decedat:  Victor Apostolache (PSD), Vasile Vacaru (PSD), Alexandru Paleologu (PNL), Ulm Spineanu (PNTCD) si Gheorghe Ceausescu (PNTCD).
Acest drept a fost cerut si de fosti presedinti de partid cum ar fi Mircea Ionescu Quintus si Radu Campeanu, fosti sefi ai PNL, dar si de Ion Diaconescu, care a condus PNTCD intre 1996 si 2001. De asemenea, pe lista parlamentarilor de lux mai apare si Ion Bratianu (cunoscut sub porecla de "Cartof"), care a infiintat, imediat dupa Revolutia PNL – aripa Bratianu.

» Toti neaga ca ar avea drepturi speciale
Fostul senator PSD Ion Solcanu ne-a declarat ca este absolut fals ca ar beneficia de o pensie speciala in baza Statutului senatorilor si deputatilor. "Eu sunt pensionat din decembrie, dupa ce mi-am incheiat mandatul. Pensia mea este de 4.300 lei. Legea nu permite decat o singura pensie. Nu are a face aceasta pensie cu alta", a spus Solcanu. La randul sau, fostul senator PRM Constantin Gaucan sustine ca nu a solicitat o pensie speciala. "La momentul incheierii mandatului, mi s-a dat o fisa pe care am dus-o la Casa de pensii din Ploiesti. In prezent, am o pensie de vechime de munca, dupa 46 de ani, in valoare de 2.000 lei", a spus Gaucan. Fostul senator PRM Claudiu Tananescu a negat ca ar beneficia de o pensie de parlamentar, sustinand ca are doar o pensie de stat. "Este o eroare ce apare pe lista de la Senat", a precizat Tananescu.

» Pensie de lux pentru doar cateva luni de mandat
De privilegiul unei pensii speciale s-au grabit sa profite chiar si politicienii care au facut parte din Legislativ doar cateva luni.
De pilda, social-democratul Nicolae Ion Anton Marasescu, validat in Parlament abia pe 19 decembrie 2007, in urma demisiei lui Dan Voiculescu.

Cele mai citite

Noua Comisie Europeană va fi votată în curând de Parlamentul European

Discuţiile între dreapta, centru şi social-democraţi "avansează" în Parlamentul European în vederea unui acord pentru aprobarea noii Comisii Europene, au declarat surse parlamentare pentru...

O nouă manifestație de protest în Georgia. Se cere anularea scrutinului parlamentar

Mii de manifestanţi au denunţat din nou la Tbilisi, marţi seara, victoria controversată a partidului aflat la putere în alegerile legislative din octombrie în...

Benjamin Netanyahu spune că Hamas nu va mai conduce Fâșia Gaza

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, marți, în timpul unei vizite în Gaza, că Hamas nu va conduce enclava palestiniană după încheierea războiului și...
Ultima oră
Pe aceeași temă