-2 C
București
miercuri, 15 ianuarie 2025
AcasăSpecialTeroare la Chisinau. Tineri vanati pe strazi, in scoli si in spitale

Teroare la Chisinau. Tineri vanati pe strazi, in scoli si in spitale

Dupa trei zile de demonstratii, protestatarii au fost vanati ieri de catre agentii puterii comuniste de la Chisinau, care au operat sute de arestari. Oamenii au fost ridicati cu forta de acasa, din strada, de la cursuri si chiar din spital. Printre cei inchisi se numara si oameni de afaceri, dar si apropiati ai unor politicieni din opozitie. Imaginile transmise din capitala completeaza tabloul terorii care s-a instalat in oras: contestatarii lui Vladimir Voronin, inclusiv ziaristi, au fost batuti cu bestialitate de fortele de securitate. Potrivit Procuraturii, in arest se afla 200 de persoane, printre care si cetateni straini, foarte probabil si romani. Multi localnici reclama insa faptul ca nu mai stiu nimic despre rudele lor de 24 sau chiar 48 de ore, iar politia nu le da explicatii.

 

Pe acest fond, Comisia Electorala Centrala a anuntat ca voturile vor fi renumarate, aceasta fiind una dintre solicitarile formulate in strada de formatiunile de opozitie si de reprezentantii societatii civile. Printre cei arestati pentru implicare in protestele anticomuniste este si Gabriel Stati, un om influent de afaceri din Chisinau. Acesta e acuzat ca ar fi finantat manifestatiile din capitala. Stati a fost retinut in Ucraina, unde s-a refugiat de teama represaliilor. Cu doar o zi inainte, Vladimir Voronin anunta ca Procuratura este pe urmele afaceristului, simpatizant al opozitiei. Pe de alta parte, diplomatia romana a raspuns atacurilor venite de la Chisinau prin reclamarea Republicii Moldova la Comisia Europeana pentru introducerea abuziva a vizelor pentru cetatenii romani.

 

Potrivit Ministerului de Externe roman, Chisinaul ar fi trebuit sa instiinteze forul european cu 48 de ore inainte de a lua o astfel de decizie. Intr-o intalnire avuta cu ambasadorii UE si NATO, ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, le-a solicitat acestora sa se solidarizeze impotriva derapajelor regimului Voronin.

Chisinau, in 2009, aduce mai degraba cu Budapesta, in 1956. Dupa revolutia anticomunista de atunci, sute de cetateni maghiari au disparut in urmatorii ani, fiind ridicati de fortele de securitate direct din strada sau din pat. In Moldova, imaginea tacticii similare adoptate de regimul Voronin e data de prezenta in fata sediilor de politie a femeilor care asteapta infrigurate vesti despre sotii sau copiii lor. Pe Natalia Cerchez am intalnit-o ieri in fata unui comisariat unde inca de dimineata isi astepta fiul, pe Iurie, un tanar de 22 de ani, student la stiinte Economice. S-a intors din Italia, impreuna cu fetita sa de 6 ani, iar de la aeroport a venit direct la postul de politie. Ingrijorata, dar ferma, spune ca Iurie nu a mai rapuns la telefon inca din noaptea de marti spre miercuri. Intre timp insa, femeia a aflat ca baiatul a fost retinut miercuri seara, desi este convinsa ca nu s-a aflat printre protestatarii violenti.

 

Politistii sustin ca in sectia respectiva au fost retinuti 60 de tineri, insa minorii ar fi fost deja eliberati. La cativa metri de Natalia sta si Irina. Asteapta deja de doua zile, intrucat sotul sau, Eduard (27 de ani), a fost ridicat de pe strada in zona Arcului de Triumf. Cu lacrimi in ochi, povesteste ca a luat deja legatura cu un avocat, iar unul dintre politisti i-a spus ca Eduard va fi curand eliberat. Pe aceeasi banca cu Irina sta si Zinaida, o tanara de doar 19 ani. Sotul ei, cu zece ani mai mare, a fost ridicat miercuri noapte de acasa. "Politistii au batut, au intrat, au spus ca a incalcat regulile participand la manifestatie si l-au ridicat", povesteste femeia. In aceeasi noapte, Zinaida a mers si ea la sectie unde, povesteste emotionata, "cineva cu inima mare" s-a indurat si a lasat-o sa astepte inauntru pana dimineata.
Ziua de ieri s-a scurs intre agonie si extaz.

 

Pe de o parte, Comisia Electorala Centrala a anuntat ca voturile vor fi renumarate, iar formatiunile de opozitie au la dispozitie patru zile pentru a face acest lucru. Pe de alta parte, presedintele Amnesty International Moldova, Evgheni Golosceapov, sustine ca lumea este foarte speriata de ofensiva pornita de regimul Voronin impotriva contestatarilor sai. Cea mai rasunatoare arestare facuta de regimul Voronin este cea a omului de afaceri Gabriel Stati, acuzat de seful statului ca ar fi finantat manifestatiile anticomuniste. Potrivit ITAR-TASS, Stati, al carui tata detine mai multe afaceri cu petrol in Moldova, Kazahstan si cateva state africane, ar fi fost retinut in Ucraina. Dosare penale au fost intocmite si pe numele lui Vlad Filat, Alexandru Tanase si Vitalie Nagacevschi, lideri ai Partidului Liberal-Democrat (PLD).

 

Un episod care ilustreaza metodele utilizate de autoritatile comuniste s-a consumat ieri la pranz, la Universitatea Agrara din Chisinau. Intre orele 11.00 si 12.00, opt studenti au fost ridicati fara explicatii in timp ce se aflau la cursuri. Potrivit martorilor oculari, doua autoturisme BMW de culoare neagra si verde au oprit in fata cladirii, iar mai multi barbati i-au ridicat pe tinerii care participasera activ la protestele din centrul capitalei. Nimeni nu stie insa unde au fost dusi acestia. Mai mult, UNICEF negocia ieri cu procuratura eliberarea a opt minori retinuti pentru participare la demonstratiile anticomuniste. Atmosfera de teroare este intretinuta si de vigilenta cu care agentii trimisi in civil pe strazi ii urmaresc pe localnicii care dau informatii jurnalistilor straini. Vasile, fiul de 17 ani al lui Vitalie Nagacesvski (membru PLD), a fost retinut ieri de politie dupa ce a dat cateva declaratii unui reporter al agentiei franceze de stiri.

 

Adolescentul se afla intr-un grup de alti sase tineri. Dintre acestia, a mai fost vanat fiul unui sef al televiziunii TV7, care insa a fost recuperat cu masina de tatal sau, inainte ca urmaritorii, camuflati in civil, sa il ajunga. In tot acest timp, Spitalul de Urgenta, la care au ajuns zilele acestea mai multi raniti, este pazit continuu de politisti. Unii dintre cei internati, multi minori, au fost saltati in ultimele 48 de ore de fortele de ordine chiar de pe patul de spital si dusi in directii necunoscute. Valentina Cusnir, deputat independent, a fost si ea victima unor agresori. Potrivit Amnesty International, aceasta a fost lovita, aruncata la pamant si apoi tarata 200 de metri, dupa ce fusese martor la bataile administrate de mai multi politisti unor tineri. Desi pe parcursul zilei de ieri au circulat mai multe zvonuri despre arestarea unor lideri ai societatii civile, Amnesty International sustine ca acestia se afla inca in libertate.

 

Impotriva lor insa autoritatile ar pregati mai multe acuzatii, iar daca vor fi condamnati, vor trebui sa ispaseasca cel putin opt ani de inchisoare. Potrivit mai multor surse, in represiunea de la Chisinau ar putea fi implicati si membri ai serviciilor secrete de la Tiraspol.

Ziaristi atacati pe strada
In ciuda atacurilor la care sunt supusi simpatizantii opozitiei, cativa jurnalisti locali au continuat sa filmeze si sa fotografieze violentele comise pe strazi de oamenii puterii. Unul dintre ei este cameramanul basarabean Oleg Brega, de la Jurnal TV. Acesta a fost batut miercuri noapte de agenti echipati si in uniforme, si civil. Potrivit marturiei sale, totul s-a intamplat in timp ce filma cum aproape 20 de barbati loveau cu salbaticie mai multi tineri. A fost insa observat, iar patru agresori s-au napustit asupra sa, lovindu-l in zona capului si a spatelui. Tot miercuri, in jurul orei 18.20, patru reporteri ai "Ziarului de Garda" de la Chisinau au fost retinuti pentru scurt timp de barbati in civil, dar si in uniforme de politisti. Scena s-a petrecut in spatele Palatului National, unde mai multi tineri erau trantiti la pamant si loviti de aceiasi agresori.

 

Masuri drastice, dar nonviolente i-au vizat si pe ziaristii romani care au incercat sa relateze din Republica Moldova. Astfel, cel putin patru jurnalisti au fost expulzati in ultimele doua zile, dupa ce au ajuns pe Aeroportul din Chisinau cu curse aeriene care au decolat de la Budapesta. Motivul invocat de vamesii moldoveni a fost lipsa vizei. Potrivit celor patru ziaristi citati de Mediafax, acestora li s-au retinut initial pasapoartele, apoi au fost interogati de autoritati, iar in tot acest timp au fost tinuti sub paza militara.

"Twitter" continua sa relateze
In lipsa informatiilor oficiale, internetul ramane si de aceasta data pincipalul canal prin care initiatorii "Revolutiei Twitter" comunica cu exteriorul. Multi dintre ei vorbesc despre demararea in forta a unei vanatori de oameni prin care autoritatile incearca sa recastige controlul strazii. "Acum, situatia e de asa natura incat nu stii daca, iesit dimineata din casa, vei reusi sa te mai intorci seara inapoi, pentru ca risti sa fii arestat in plina strada, invocandu-se motive unul mai absurd si mai grav decat altul, mai ales uzurparea puterii in stat", posta ieri pe Curaj.net unul dintre participantii la protestele din ultimele zile.

Inregistrari audio si imagini de la Chisinau, pe www.romanialibera.ro

 

» "Trebuie un lider pentru multime!!!"
Mesajele disperate lansate pe internet se refera si la vidul pe care liderii politici ai opozitiei l-ar fi lasat la varful coordonarii actiunilor de strada. sefii celor trei partide sunt acuzati ca ar fi cedat presiunilor regimului comunist si s-ar fi distantat in ultimele ore de cei care au protestat in Piata Marii Adunari Nationale. "Trebuie un lider pentru multime!!!", suna titlul unuia dintre apelurile din spatiul virtual. Iar textul este transant: "Acel cineva trebuie sa fie din opozitie. Nu intelegem ce se intampla si de ce ei nu actioneaza?! Vad ca toti s-au dat cu fundul la gard. Multimea trebuie controlata. Altfel, mari sorti de izbanda nu vor fi. Orice revolutie are un lider!".

Romania incepe ofensiva diplomatica
Seful diplomatiei romane, Cristian Diaconescu, a reactionat pentru prima data cu duritate la actiunile si deciziile Chisinaului, avand tot pentru prima data de partea sa, cel putin formal, Uniunea Europeana.

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a reclamat ieri Republica Moldova la Comisia Europeana pentru ca a introdus vize doar pentru cetatenii romani, masura pe care Romania o considera "arbitrara", "discriminatorie" si "nesabuita" si care incalca acordurile incheiate intre Chisinau si Bruxelles. Potrivit sefului diplomatiei romane, autoritatile moldovene ar fi trebuit sa anunte UE cu 48 de ore inainte de a introduce aceasta interdictie, si in nici un caz sa puna viza doar pe criterii nationale sau de cetatenie. In urma intalnirii cu ambasadorii statelor membre UE si NATO, Cristian Diaconescu a cerut structurilor euro-atlantice "solidaritate privind derapajele de ordine", care ar reprezenta "surse de instabilitate la frontiera estica". In ciuda relatiilor tensionate dintre cele doua state, Romania isi reafirma sustinerea pentru parcursul european al Republicii Moldova. Armand Gosu, specialist in problemele spatiului ex-sovietic, ne-a spus ca "de aceasta data Bucurestiul a reusit sa fie decent si sa evite complicatiile inutile".

 

Armand Gosu argumenteaza ca Romania, in aceasta situatie, nu poate sa faca altceva decat sa dea astfel de declaratii, aparent contradictorii, pentru ca, "pe de-o parte, trebuie sa infirme acuzatiile care vin dinspre Chisinau, iar pe de alta parte, trebuie sa pastreze o usa deschisa in relatiile cu Moldova". Pozitia autoritatilor de la Bucuresti este sustinuta de cea a sefilor diplomatiei din UE, care au cerut ca Republica Moldova sa isi reia relatiile normale cu Romania, desi inteleg "complexitatea relatiilor" dintre cele doua tari. Franta, Cehia si Suedia au declarat, intr-un comunicat comun, ca UE isi mentine disponibilitatea "de a colabora cu Moldova in conformitate cu valorile si principiile europene". Cu toate acestea, Oleg Serebrian, specialist in geopolitica din Republica Moldova, considera atitudinea UE ca fiind insuficienta si ca "Bucurestiul a incercat sa ajute Chisinaul, insa, din pacate, UE a privit ce se intampla acolo prin ochii Budapestei, si nu prin cei ai Bucurestiului".

 

De aceeasi parere este si Armand Gosu, care sustine ca Romania "are prea putina greutate si este prea putin vocala pentru a introduce Moldova pe agenda UE, care este mai interesata de imbunatatirea relatiilor cu Rusia". Singura sanctiune pe care o poate impune UE Republicii Moldova, in cazul in care s-ar lua o decizie ferma in acest sens, ar fi, in opinia lui Oleg Serebrian, sistarea fondurilor pe care Bruxelles-ul era dispus sa le acorde Chisinaului in parcursul sau european.
Romania a gasit in schimb sustinatori si in afara UE. Ambasadorul Ucrainei la Chisinau, Serghei Pirojkov, a declarat, la randul sau, ca Romania "are o linie politica echilibrata si calma in raport cu Republica Moldova". Acesta a condamnat reactiile parlamentarilor rusi care implicau Romania in "conspiratia antiruseasca de la Chisinau", considerand ca o astfel de declaratie "nu face decat deservicii Republicii Moldova".

 

Pe de alta parte, ambasadorul moldovean la Moscova, Andrei Neguta, a spus ca, in ciuda faptului ca "in relatia cu Romania, intotdeauna exista semne de intrebare", totusi "relatiile dintre cele doua tari sunt pozitive", lasand sa se inteleaga ca Bucurestiul a reactionat corect in ceea ce priveste tensiunile din ultimele zile. In plus, Andrei Neguta a explicat ca Republica Moldova are informatii pe care ar urma sa le faca publice astazi, potrivit carora protestele de la Chisinau "au o amprenta romaneasca". Specialistii sustin, pe de alta parte, ca reactiile slabe ale cancelariilor occidentale nu fac decat sa indeparteze Republica Moldova de UE. Armand Gosu ne-a explicat ca acest lucru va fi speculat de Vladimir Voronin "pentru a intari latura represiva a regimului comunist si pentru a se livra in bratele Rusiei".

 

In acest sens, ministrul de Externe, Serghei Lavrov, a spus ieri intr-o conferinta de presa ca "evenimentele din Republica Moldova complica reglementarea conflictului transnistrean", ceea ce, in opinia lui Gosu, ar putea insemna acordarea mai multor garantii pentru Transnistria si aplicarea planului "Kozak" pentru Moldova. Planul "Kozak" presupune crearea unei federatii in care Tiraspolul ar avea aceleasi drepturi precum Chisinaul, iar trupele rusesti ar ramane pentru circa 20 de ani in regiunea separatista.

» Numarul cetatenilor romani arestati in Moldova
Romania a solicitat oficial Republicii Moldova sa ii comunice cati cetateni romani au fost retinuti in urma evenimentelor care au avut loc in ultimele zile la Chisinau, pentru a le asigura asistenta juridica necesara. Vladimir Voronin a anuntat in urma
cu doua zile ca 200 de manifestanti au fost arestati de politie, iar printre acestia s-ar putea afla si cetateni romani. De asemenea, Ministerul de Externe roman le recomanda cetatenilor romani sa evite calatoriile in statul de peste Prut, deoarece considera ca situatia din Republica Moldova "ridica probleme severe pentru securitatea lor".

Cele mai citite

Guvernanții ar putea scădea salariile cu 3%. Cum s-ar petrece acest lucru

Pentru a strânge mai mulți bani, guvernanții plănuiesc să schimbe modul în care sunt impozitate salariile. O variantă discutată ar fi comasarea impozitului pe...

Biden a scos Cuba de pe lista neagră a statelor care susțin terorismul

Președintele american în exercițiu Joe Biden a decis să retragă Cuba de pe lista neagră a statelor care susțin terorismul pentru a 'încuraja' discuțiile...

Guvernanții ar putea scădea salariile cu 3%. Cum s-ar petrece acest lucru

Pentru a strânge mai mulți bani, guvernanții plănuiesc să schimbe modul în care sunt impozitate salariile. O variantă discutată ar fi comasarea impozitului pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă