Asociatia Internationala a Stomatologilor a lansat la cel de-al 87-lea Congres, desfasurat ieri in Miami Beach, avertismentul ca igiena dentara afecteaza in mod direct si pe termen lung sanatatea intregului organism. Mai exact, este vorba de legatura dintre starea de sanatate a danturii si aparitia bolilor sistemice. Un exemplu prezentat la congres a fost asocierea parodontozei cu diabetul sau cu accidentul vascular-cerebral.
Conform noilor studii, un tratament eficace al paradontozei la femeile gravide scade incidenta nasterilor premature. O rata extrem de mare a cazurilor de parodontoza se inregistreaza in randul populatiei afro-americane, comparativ cu rasa caucaziana. Potrivit estimarilor, tratamentul dentar pentru 1.600 de gravide din Statele Unite a costat aproape 14 milioane de dolari numai in anul 2008 – dupa cum releva un studiu realizat de Asociatia Americana pentru Cercetari in Stomatologie.
Parodontoza (parodontitis) este o imbolnavire prin inflamare a parodontiului dentar (tesuturilor inconjuratoare dintelui, atat gingie cat si os), ducand la deteriorarea aparatului de sustinere dento-alveolar, aparitia mobilitatii si in final, pierderea dintilor. Statisticile arata ca imbolnavirea aparatului de sustinere a dintilor cauzeaza mai multe pierderi ale acestora decat cariile. Pentru a mentine parodontiul sanatos trebuie in primul rand mentinuta igiena riguroasa. Pasta de dinti si periuta constituie instrumentele de baza pentru curatarea partilor laterale si ocluzale ale dintilor precum si a limbii si gingiilor. Pentru zonele greu accesibile, pot fi folosite instrumente ajutatoare: firul dentar permite indepartarea resturilor alimentare din spatiile interdentare; periutele interdentare permit curatarea spatiilor interdentare mari si a zonelor greu accesibile de la nivelul lucrarilor protetice. Apele de gura reduc activitatea "placii bacteriene", prin echilibrarea pH-ului si prin substantele antibacteriene pe care le contin.
Potrivit specialistilor, mecanismul de producere a acestei boli implica in prima faza o iritare a gingiei de catre toxinele eliberate de microorganismele din placa bacteriana, insa exista peste 170 de factori ce contribuie la declansarea ei, printre acestia putind fi amintiti o serie de factori locali: o igiena bucala deficitara, tartrul, pozitia dintilor pe arcade, cariile, lucrarile protetice incorect adaptate; factori generali ce cuprind virsta, predispozitia genetica, anumite boli cronice (ex.: diabetul zaharat) stresul, imunitatea scazuta, stari fiziologice (pubertatea, sarcina) insa si asa zisele “obiceiuri vicioase” ca fumatul, consumul de cafea sau bauturi alcoolice in exces etc.