O nebunie de criza! Cu asta se confrunta Romania de cateva luni. Iar sectiile de psihiatrie din spitalele din Romania confirma acest lucru. In ultimele luni, numarul pacientilor de la spitalele de psihiatrie a crescut cu 30%. Criza economica este resimtita cel mai puternic in zona de nord-est a Romaniei. Tot acolo a crescut semnificativ si numarul bolnavilor psihic. Astfel, la Spitalul de Psihiatrie Socola din Iasi, pacientii s-au inmultit cu o treime in ultima perioada.
"Este o crestere de 15% la internari si de 30% la ambulatoriu. Cele mai frecvente afectiuni sunt tulburarile depresive, atacurile de panica si depresiile cu tendinte suicidare", a precizat pentru Realitatea TV dr. Virginia Marinescu, purtator de cuvant Spitalul Socola. Potrivit statisticilor spitalului, femeile sunt mai afectate decat barbatii. "Femeile sunt in general primele afectate de concedieri, somaj. Si acest lucru se observa si in cazul persoanelor cu afectiuni psihice", a mai spus dr. Virginia Marinescu.
Criza economica lasa urme si la Botosani. La Spitalul de Psihiatrie din localitate, numarul pacientilor a crescut de la inceputul anului cu 30%. "S-a inregistrat o crestere a psihozelor. Numarul paturilor a fost suplimentat in multe cazuri, de la 60 la 80. Avem o crestere de aproximativ 30%", a declarat dr. Vlad Nicolae, manager Spitalul de Psihiatrie Botosani. Depresiile si atacurile de panica sunt cap de lista si la Botosani. Medicii sustin ca trecem printr-o perioada care favorizeaza aparitia psihozelor. Dincolo de dificultatile economice aparute in ultimele luni, problemele psihologice sunt cauzate si de anotimpul prin care trecem, primavara fiind cunoscuta ca o perioada depresiva.
Criza lasa mai putine urme asupra bucurestenilor, potrivit psihologilor. In Capitala, Spitalul de Psihiatrie functioneaza deja la capacitate maxima, astfel ca e destul de dificil pentru medici sa inregistreze o tendinta ascendenta a cazurilor. "Spitalul e plin dintotdeuna. Cauzele sunt diverse, dar deocamdata nu se observa la noi in spital efectele crizei",a precizat dr. Radu Mihailescu, director Spitalul Clinic de psihiatrie Al. Obregia. "Ne asteptam ca peste 2-3 luni sa apara cazuri pe fondul crizei economice. Sa se epuizeze toate eforturile de a gasi o solutie. Oricum, Bucurestiul e cel mai putin atins de criza", a spus si dr. Florin Tudose, psihiatru la Spitalul Municipal de Urgenta din Bucuresti.
Psihologii avertizeaza ca "psihoza" nationala este abia la inceput. Odata cu adancirea crizei economice, numarul romanilor, care vor solicita asistenta medicala psihologica, va creste.