2.4 C
București
miercuri, 27 noiembrie 2024
AcasăSpecialPatrimoniul, "conservat" pe Internet

Patrimoniul, „conservat” pe Internet

» In Bucuresti sunt mai multe monumente istorice decat in Paris. Cu toate astea, putine sunt cunoscute, iar de restul se mai aude doar cand se demoleaza.

» Asociatia "Prietenii Muzeului National de Istorie" (APMNIR) a lansat pe Internet o harta a monumentelor din Bucuresti si un site pe care vrea sa stranga fotografii cu cele aproape 20.000 de monumente din Romania.

Probabil ca multi bucuresteni cunosc monumentul istoric "Carul cu bere", cladirea cu influente neogotice de pe strada Stavropoleus. Mai putini ar putea spune insa unde este Banca Marmorosch-Blank sau Hanul Hagi Tudorache, monument din prima parte a secolului al XIX-lea care are acum tufisuri in loc de geamuri si sta sa cada. In Bucuresti sunt 2.400 de astfel de monumente. Mai multe decat in Paris, care are 1.860, conform site-ului Ministerului francez al Culturii. Majoritatea nu sunt marcate in nici un fel. Multe sunt foarte darapanate. Unele sunt "restaurate" cu termopane.
Cel mai usor mod de a le gasi e, la ora actuala, harta monumentelor (apmnir.ro/map.php), care foloseste poze si informatii adaugate de utilizatori pe site-ul monumenteinromania.ro. Cele doua site-uri sunt complementare. Impreuna reprezinta una dintre cele mai bune resurse pentru cei interesati de istoria si arhitectura Bucurestiului. Cu ajutorul lor poti afla, la fel de bine, ce monumente vezi in drum spre serviciu sau modul in care arhitectura socialista a incercuit-o (la propriu) pe cea interbelica. Mai multi comentatori si-au exprimat bucuria ca monumentele vor fi "salvate" macar pe Internet, daca in realitate dispar pe zi ce trece.

Monumentele vazute "din elicopter"
O harta a monumentelor nu este ceva nou – fiecare oras mare are cel putin una. Insa harta folosita de APMNIR e foarte detaliata (vedere "din elicopter"), toate monumentele sunt marcate, iar cu un click pe ele se deschide o fereastra cu informatii si poze adaugate de utilizatori. Majoritatea monumentelor din Bucuresti au deja cateva poze si informatii, cum ar fi arhitectul sau anul constructiei. Insa proiectul poate fi cu adevarat util daca fotografii contribuie la arhiva cu propriile poze.

Faceti poze monumentelor!
Astfel ca site-ul iti propune sa participi "la un alt fel de actiune de voluntariat civic" si sa contribui cu poze. Pentru asta, trebuie sa iti faci un cont pe site-ul monumenteromania.ro. Apoi cauti monumentul cu care ai poze, le adaugi si acestea apar instant atat in pagina monumentului, cat si pe harta, in fereastra cu detalii.
Site-ul functioneaza dupa principiul Wikipedia: continutul e introdus de utilizatori, iar moderatorul nu intervine decat daca e vreo greseala. Lista monumentelor insa e cea oficiala, publicata de Ministerul Culturii. Pana acum s-au introdus, pentru toata tara, poze pentru 1.600 dintre cele aproape 20.000 de monumente.
Daca adaugi o poza, drepturile de autor iti apartin in totalitate. Cand cineva vrea sa foloseasca fotografia, trebuie sa te contacteze si sa iti ceara permisiunea.

"Prietenii Muzeului de Istorie"
Asociatia s-a infiintat acum un an si nu e formata din angajati ai muzeului. Conform site-ului (apmnir.ro), scopul asociatiei este "sprijinirea activitatilor muzeului si initierea in parteneriat cu acesta de noi proiecte menite sa creasca vizibilitatea acestei institutii la nivel national si international si sa amplifice rolul sau in promovarea identitatii istorico-culturale romanesti".
In august 2008 au lansat harta muzeelor. Mult timp, site-ul a fost aproape necunoscut – doar 8.000 de vizitatori in opt luni. O data cu lansarea arhivei monumentelor insa, traficul incepe sa creasca: se inscriu multi oameni care trimit din ce in ce mai multe poze, iar sistemul deschis incepe sa functioneze si sa se extinda la alte informatii: "Ne intereseaza atat descrieri ale monumentelor, cat si ale evenimentelor gazduite de acestea. Nu in ultimul rand, impresii personale ale oricarui vizitator", spune David Chifiriuc, membru al asociatiei.

Proiectul a costat 2.000 de euro si a fost facut cu bani de-acasa
"Cheltuielile au fost suportate exclusiv din fonduri personale", spune Chifiriuc. Proiectul a costat "1.500-2.000 de euro", bani pe care nu spera sa-i recupereze: "Nu vom avea publicitate". In cel mai rau caz, spune el, ar putea introduce optiunea de donatii, dupa modelul Wikipedia.

Oficial vs interactiv
Surprinzator, in lume nu sunt multe proiecte de genul acesta. De obicei, se impart in doua categorii: exista proiecte ale autoritatilor,  complete si cu informatii "oficiale", insa greoaie si care nu indeamna la explorat (cum ar fi imagesofengland.org.uk). Mai exista proiecte de comunitate, ca harta imensa Google Earth, peste care se pot adauga "straturi" cu informatii despre orice, de la supermarketuri la atractii turistice. Desi sunt interesant de folosit, oferind panorame, modele 3D sau ferestre cu informatii din Wikipedia ori poze de pe flickr, acestea te trimit tot la monumentele cele mai cunoscute, restul ramanand undeva prin arhivele Ministerului Culturii.
Harta Bucurestiului insa foloseste infrastructura deschisa a unui proiect de comunitate si o aplica peste lista oficiala a monumentelor. Daca proiectul reuseste sa atraga o comunitate importanta, poate fi cu atat mai util.

Cele mai citite

Rusia avans record în Ucraina: 235 de kilometri pătrați cuceriți în ultima săptămână și recuperarea a jumătate din teritoriul regiunii Kursk

Armata rusă a ocupat circa 235 de kilometri pătraţi de teritoriu săptămâna trecută în Ucraina, mai ales în regiunea estică Doneţk, un record săptămânal...

Ilie Bolojan s-a înțeles cu Marcel Ciolacu: Guvernul va funcționa până la final fără să mai angajeze cheltuieli viitoare

Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, spune că a vorbit cu premierul Marcel Ciolacu astfel încât să fie asigurată guvernarea până la final, însă...

Elon Musk elogiază dronele și-i numește „idioți” pe producătorii de avioane pilotate

Elon Musk a criticat dur programul de avioane de luptă F-35 al Pentagonului, numindu-i „idioți” pe producătorii care încă dezvoltă avioane pilotate, în ciuda...
Ultima oră
Pe aceeași temă