2.1 C
București
luni, 27 ianuarie 2025
AcasăSpecialFotografii, "teroristii" nostri

Fotografii, „teroristii” nostri

» In unele tari vestice, fotografiatul in spatii publice este descurajat de autoritati, care invoca riscul terorismului.

» In Romania, "terorismul" e inlocuit de abuzuri ale autoritatilor, de necunoasterea legilor si de ostilitatea populatiei la vederea unui aparat foto.

» Noul Cod Penal legalizeaza multe dintre abuzuri si poate baga un fotograf in inchisoare daca pozeaza, de pilda, o cladire in care cineva a iesit pe balcon.

Un tanar de 27 de ani pozeaza doua masini de politie parcate intr-o statie de autobuz din Targoviste. Politistii il urca in masina si pornesc spre sectie. Cu muzica duduind in bozele masinii de politie, are loc urmatoarea conversatie:
— Care e motivul pentru care m-ati retinut?
— Nu v-am retinut, domnule draga, mergem pana la politie…
— Sunteti in misiune?
— Bineinteles, tocmai ne exercitam… a… eram in exercitarea atributiunilor de serviciu, iar dumneavoastra ne-ati pus in dificultate.
— Cu ce v-am deranjat?
— Nu ma deranjeaza, dumneavoastra m-ati deranjat in timp ce imi exercitam… Este conducere la sediul politiei, sa stau si eu de vorba cu dumneavoastra, sa vad cum va numiti…
— Pai, v-am dat buletinul!… Nu inteleg de ce m-ati arestat!
— Nu va arestez, este conducere la sediul politiei, sa ne spuneti de ce ne-ati deranjat!
— Nu inteleg cum v-am deranjat, eu am facut o poza!
— Pai, nu ne cereti si noua acceptul, asa?

Pentru ca nu a cerut acceptul politistilor sa le faca poza in timp ce parcheaza in statia de autobuz, tanarul a fost dus la sectie si i s-a intocmit dosar penal.  Filmul facut cu mobilul a ajuns pe internet si in presa, iar cateva zile mai tarziu, Politia Dambovita a trimis un comunicat de presa in care anunta ca, "dupa audierea domnului A.G., s-a propus neinceperea urmaririi penale" pentru "sfidare a organelor judiciare", iar politistul a primit "mustrare scrisa" pentru "depasirea atributiilor de serviciu si comportarea necorespunzatoare ce a dus la atingerea onoarei, probitatii profesionale si prestigiului institutiei".

Abuzuri
Onoarea, probitatea profesionala si prestigiul institutiei sunt insa "atinse" zilnic, spun fotografi amatori si profesionisti, fotojurnalisti si studenti la fotografie. Insa, in aproape toate cazurile, fotograful e rapid intimidat si nu ajunge sa depuna plangere penala, cum a facut A.G. Iar politia nu e singura: astfel de situatii au loc cu jandarmi, paznici si chiar cu oameni de rand iritati de aparatul foto. Conform legislatiei romane, de pe spatiul public poti fotografia orice, cu cateva exceptii legate de siguranta nationala. Restrictii legate de dreptul la imagine se impun la publicarea sau folosirea comerciala a fotografiilor, nu la captarea imaginii. Insa libertatile cetatenilor sunt sistematic incalcate, iar oamenii nu au curaj sa se impotriveasca, de teama unei batai sau acuzatii de "sfidare a organelor judiciare".
Mai mult, proiectele pentru Codul Penal si cel Civil ofera un cadru legal acestor abuzuri si deschid usa pentru altele.

Ce spun fotografii
Fotojurnalistul Tudor Vintiloiu a avut mai multe asemenea "intalniri": "De la jandarmi care se plictisesc pana la bodyguarzi beti care, nestiind exact legea, presupun ca nu e voie. Ei isi acopera spatele si necunoasterea legii facand abuzuri, ca sa nu poata fi trasi la raspundere ca au ingaduit ceva ce nu ar fi trebuit". Vintiloiu a avut probleme si cand a vrut sa pozeze de pe trotuar Palatul Parlamentului, cea mai cunoscuta cladire din Bucuresti, pe care o pozeaza orice turist.
Andrei Pungovschi, fotojurnalist, spune ca unii politisti si jandarmi sunt intelegatori si te lasa in pace dupa ce te legitimezi si le explici ca nu faci nimic rau. Insa nu te intalnesti prea des cu acestia. "Unii reactioneaza foarte agresiv. Isi aroga o putere pe care legea nu le-o da. Aici cred ca este vina celor care ii coordoneaza, care nu le explica pana unde li se intind atributiile."

Nicu Ilfoveanu, fotograf si profesor la Universitatea Nationala de Arte, spune ca "se intampla tot timpul, in special cu cei mai saraci cu duhul, dar care sunt pusi in pozitii importante (pentru ei) – portari, paznici etc. Depinde cum ii iei – cand sa faci pe prostu’ si cand sa fii tu ala cu gura mare". Ilfoveanu spune ca, in general, romanii sunt "un pic" mai suspiciosi decat in Vest.
Fotograful Egyed Ufó Zoltán confirma: "Oamenilor le e teama pentru ca s-au obisnuit ca in ultimul timp presa apare doar unde e scandal, e problema. si normal ca nimeni nu vrea sa apara in scandal". Situatia este deci si din vina fotografilor: "Am vazut in viata mea foarte multi fotografi agresivi care erau superprofesionisti, adica fara suflet. Pozau orice, fara dram de remuscare".

Insa pe internet sunt multe relatari ale unor oameni care sar la fotografi, de exemplu, pentru ca le pozeaza casele interbelice. "Cum sa-ti placa, domnisoara? Eu traiesc de zeci de ani in casa aia si stiu foarte bine ca nu-i deloc frumoasa", a auzit un cititor al site-ului metropotam.ro.
Unul dintre autorii blogului rezistenta.blogspot.com a aflat de la un jandarm ca nu are voie sa pozeze Palatul Kretzulescu, monument istoric, pentru ca ar fi "ambasada UNESCO" (de fapt, e Centrul Cultural) sau ca nu poate face poze pe Dealul Patriarhiei fara aprobarea "conducerii".

Politia Capitalei: "Faceti-ne poze!"
Christian Ciocan, purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, spune: "Nu exista instructiuni speciale pentru politisti, exista doar legea. Daca un politist este in uniforma, indiferent ca este in timpul programului sau in timpul liber, el poate fi fotografiat. Daca e pe strada, daca e in masina de serviciu, daca e in spatiul de relatii cu publicul, poate fi fotografiat de orice persoana. Politistul nu trebuie sa interzica acest lucru. Cu ocazia asta, ne remediem si noi deficientele, daca acestea exista".

Marius Teodorescu, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Romane, spune ca jandarmii "nu actioneaza de capul lor", iar "unde este public nu cred ca le-ar fi interzis, in functie de protocolul pe care-l avem cu cei la care facem paza. Cu un bun-simt… cred ca se rezolva toate problemele la fata locului". Jandarmii au dreptul sa faca legitimarea, dar nu sa interzica fotografiatul (daca cladirea nu intra in categoriile celor protejate).  
Reprezentatul unei firme de securitate afirma ca paznicii "primesc instructiuni de la administratorul complexului respectiv. Nu noi interzicem aceste lucruri".
In toate cazurile relatate de fotografi este deci vorba despre un exces de zel al angajatilor, si nu o politica a institutiei de care apartin.

In public, ce se vede cu ochiul liber se poate fotografia
Principiul este valabil in legislatia Romaniei (cu exceptiile mentionate), conform lui Liviu Goga, consilier legal pe probleme de IT si media.  Goga a publicat pe site-ul lui (goga.ro) un "ghid legal" al fotografilor. "Exista foarte putine interdictii impuse expres prin intermediul legii asupra fotografierii." Conform ghidului, Standardele Nationale de Protectie a Informatiilor Clasificate din Romania interzic fotografierea si filmarea in anumite spatii bine determinate, fara autorizatie, pentru a proteja secrete de stat, de serviciu sau buna desfasurare a procesului juridic (sali de judecata, cladiri ale Ministerului Apararii etc.). si proprietarii de magazine, restaurante, mall-uri si astfel de spatii pot interzice fotografierea fara acord in incinta lor.

Noul Cod Penal baga fotografii in inchisoare
In Romania nu exista o lege clara care sa reglementeze activitatea fotografilor. Sunt insa diverse prevederi raspandite prin legi si regulamente. Noul Cod Penal, ce ar putea intra in vigoare in septembrie, spune la Art. 225, alin. 2, ca "fotografierea, captarea sau inregistrarea de imagini cu o persoana aflata intr-o locuinta, incapere, dependinta ori loc imprejmuit tinand de acestea se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 6 luni sau cu amenda". Asta inseamna ca, daca pozezi un bloc, devii aproape sigur infractor, pentru ca sunt posibilitati foarte mari sa "captezi" si imaginea vreunei gospodine care intinde rufele. Te poti alege cu inchisoare de la o luna la 6 luni sau cu amenda.

Noul Cod Civil scoate vilele functionarilor din poze
Desi nu ameninta cu inchisoarea, Art. 80, punctul c) din Codul Civil renunta si la notiunea de "loc imprejmuit". Deci a poza de pe trotuar o persoana care se plimba pe un teren viran neimprejmuit este o contraventie.
Punctul e) spune acelasi lucru despre "difuzarea de imagini care prezinta interioare sau aspecte exterioare ale locuintei private, fara acordul celui care o ocupa in mod legal", fara sa faca vreo mentiune despre interesul public. Deci un articol in ziar, de pilda, despre un castel pe care si l-a construit un functionar public va trebui ilustrat cu trotuarul din fata casei, pentru ca mai mult nu se poate publica fara acordul sau.
Noile Coduri pot fi descarcate de pe site-ul Ministerului Justitiei (just.ro). Impotriva prevederilor au protestat Clubul Roman de Presa, Agentia de Monitorizare a Presei, MediaSind, Asociatia Jurnalistilor din Romania, Centrul pentru Jurnalism Independent si Conventia Organizatiilor de Media. Daca se vor adopta in forma actuala, multe dintre abuzurile autoritatilor vor intra in legalitate, pentru ca este aproape imposibil ca o poza facuta pe strada sa nu incalce macar o prevedere.

» In Marea Britanie, inchisoare pentru pozat politisti
Conform British Journal of Photography, in Marea Britanie a intrat in vigoare in februarie o lege antiterorism care spune, practic, ca orice fotograf poate fi arestat daca fotografiaza un politist. In ziua in care a intrat in vigoare, peste 300 de fotografi s-au adunat in fata Scotland Yard si au inceput sa fotografieze cordonul de politisti. Apoi au lansat o petitie (semnata deja de 1.000 de oameni) si un site care strange relatari despre abuzuri ale politiei. Comisia pentru drepturile omului din parlamentul britanic a criticat, la randul ei, modul in care politia a tratat fotojurnalistii in ultima perioada. Dezbaterea si presiunile continua in presa, in parlament si pe internet.

» Decretul 332 din 1958
Cadrul legislativ nu a fost dintotdeauna asa incurcat. Autoritatile comuniste au emis in 1958  Decretul nr. 332 "privind reglementarea conditiilor de executare a unor lucrari de fotografiere, filmare si de arte plastice pe teritoriul Republicii Populare Romine", care prevedea clar locurile si situatiile in care se interzice fotografierea. Sanctiunile erau (pe hartie) doar amenzi administrative de pana la 1.000 lei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă