-2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăGDPRSalicilatii, nu antioxidantii, ne-ar putea proteja de bolile grave

Salicilatii, nu antioxidantii, ne-ar putea proteja de bolile grave

Specialistii nutritionisti au descoperit ca salicilatii prezenti in fructe si legume sunt o redutabila arma in lupta impotriva cancerului, protejand organismul uman de aceasta maladie mult mai bine decat o fac antioxidantii, asa cum se stia pana acum. Salicilatii sunt substante chimice care exista in mod natural in multe plante si se comporta ca si conservanti.

Concret, expertii au pus semnul echivalent intre efectul unei aspirine luate zilnic cu cel al unei diete bogate in legume si fructe, in special cele crescute fara ingrasaminte chimice (pesticidele scad nivelul de salicitati), pentru ca ofera o protectie reala impotriva unor boli grave, cum ar fi afectiunile oncologice si cele de inima – sunt concluziile unui studiu efectuat recent de specialistii britanici.

Dupa cum se arata in articolul publicat luni in jurnalul medical "The Lancet", explicatia consta in faptul ca legumele si fructele au un continut ridicat de salicilati, care sunt, de fapt, ingredientul antiinflamator continut de clasica aspirina. De altfel, s-a constatat ca vegetarienii au in organism un nivel ridicat de salicilati, aceasta fiind si o posibila consecinta a numarului mic de cazuri de cancer inregistrat in randul persoanelor care au un stil de alimentatie de tip vegetarian. Nutritionistii cred, de asemenea, ca aceasta constatare explica si incidenta extrem de scazuta a cancerului in anumite zone geografice si la diferite popoare.    

Coordonatorul echipei de cercetatori, profesorul Peter Elwood, de la Scoala de medicina din cadrul Universitatii din Cardiff, considera ca aceasta descoperire revolutionara pentru domeniul medicinei va trebui aprofundata, pentru ca mitul efectelor protectoare ale antioxidantilor s-ar putea destrama, iar salicilatii vor urca pe podium, la capitolul beneficii si preventie.

Salicilatii au fost identificati pentru prima data in capsuni, la inceputul secolului XX. Ulterior s-a descoperit ca aceasta substanta poate fi gasita si in alte tupuri de fructe si legume. Salicilatii sunt molecule de tipul acidului saliclic (aspirina) care se gasesc in anumite fructe si fructe, dar si in alte cateva alimente. Printre cele mai renumite beneficii constatate de medici se numara si reducerea incidentei cancerului de colon, desi inca exista controverse in randul comunitatii medicale in ce priveste calea de administrare si dozajul necesar pentru o preventie eficienta si durabila.

Salicilatii au fost identificati in concentratii mari in anumite alimente si bauturi:

– migdale
– mere
– piersici
– fructe de padure
– cirese
– cidru si otet de mere
– cafea
– castraveti
– struguri
– nectarine
– portocale
– caise
– piper
– muraturi
– prune
– mandarine
– ceai
– tomate
– otet sau vin

Specialistii atrag insa atentia ca, la anumite persoane si in anumite cazuri de abuz, salicilatii pot induce hipersensibilitate, astm, calculi renali urici, sangerari cronice gastrointestinale, tinitus, greturi si varsaturi.

Elena Marinescu
Elena Marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă