8.8 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodObiceiuri care dau dependenta

Obiceiuri care dau dependenta

» Cand vorbeste de comportamente de dependenta, topul se refera de fapt la sindromul obsesiv-compulsiv si cele mai comune manifestari ale sale.
» Astfel, cele mai frecvente compulsii sunt verificarea si cumparatul excesiv, jocurile de noroc, abuzul de substante si dependenta de munca.
Topul a fost realizat de Dennis R. Tesdell, specialist in coaching si in problemele persoanelor suferind de sindrom obsesiv-compulsiv, pentru Coachville Resource Center.
Titlul topului este o traducere simplificata a unui sindrom foarte discutat in alte tari, dar destul de putin familiar romanilor – sindromul obsesiv-compulsiv, o boala in care comportamentele de dependenta sunt manifestari centrale. Conform sfatulmedicului.ro, o persoana suferind de aceasta maladie "devine blocata mental intr-un model de ganduri si comportamente repetitive care sunt lipsite de sens si suparatoare, dar sunt dificil de depasit". Or, in timp ce partea de "obsesie" se refera la aceste comportamente repetitive, cea de "compulsie" vizeaza neputinta de a te opune sau de a te abtine de a face lucrul respectiv, cu alte cuvinte – dependenta. De exemplu, gandul obsesiv ca o persoana se poate contamina prin atingerea clantelor de la usa sau a altor obiecte "murdare" face ca un individ sa petreaca ore intregi spalandu-se pe maini. Mainile ii devin rosii si inflamate si ii ramane putin timp pentru alte activitati sociale, dar obsesia de a-si spala mainile continua. Daca boala obsesiv-compulsiva devine suficient de severa, aceasta poate distruge capacitatea unei persoane de a functiona normal acasa, la scoala sau la serviciu. Urmatoarele zece comportamente sunt cele mai comune printre cei suferinzi de sindrom obsesiv-compulsiv.

Control freak/Control excesiv
1. Cel afectat e ingrijorat ca a uitat lumina aprinsa sau aragazul deschis, ca a lasat usa descuiata. A verifica si rasverifica toata ziua aceste lucruri este semn de comportament compulsiv. Sfatulmedicului.ro exemplifica aceasta manifestare a sindromului obsesiv-compulsiv prin doua exemple: cazul unui barbat intre doua varste terorizat de gandul ca ii poate rani pe ceilalti datorita neatentiei sale. Pleaca foarte greu din casa pentru ca intai trebuie sa parcurga un ritual indelungat al verificarii si reverificarii robinetelor de gaz sau de apa, pentru a fi sigur ca sunt oprite. Celalalt exemplu este al unei tinere mame care este cuprinsa de gandul infricosator ca isi va vatama copilul. Oricat de mult incearca, nu se poate elibera de aceasta idee dureroasa si ingrijoratoare. Refuza sa atinga cutitele de bucatarie si alte obiecte ascutite, deoarece ii este teama ca le-ar putea folosi ca arme.

Shoppaholism/Dependenta de cumparaturi
2. Neputinta de a te opune nevoii de a cumpara ceva atunci cand te afli intr-un magazin  arata deja un comportament compulsiv. Deseori, aceasta situatie conduce la probleme financiare grave, daca persoana nu este foarte instarita.

Dependenta de jocuri de noroc
3. Cei mai multi oameni joaca pentru distractie si, cand li se termina banii din buzunar, se duc acasa. Jucatorii compulsivi continua sa joace si dupa ce au ramas fara bani, imprumutand, chiar vanzand lucruri (inele, bijuterii etc.). Ei sunt deja "dependenti" de jocuri.

Abuz/dependenta de substante
4. Cand  alcoolul, tutunul sau substantele recreationale devin intr-o asa masura parte a vietii incat fara ele esti plictisit, agitat, anxios  sau nu te simti tu insuti, inseamna ca ai o compulsie de a folosi aceste substante (mai ales cand esti constient ca-ti dauneaza social sau fizic).

Workaholism/"Doar munca, deloc  recreere"
5. Daca simti tot timpul nevoia sa faci ceva productiv si te agaseaza ideea de a te recrea, inseamna ca ai o compulsie. Cu diferenta ca un workaholic autentic va munci pana va cadea in somn sau nu va mai fi capabil sa munceasca.

Dependenta de relatie
6. Trebuie, la orice costuri, sa fii intr-o relatie, altfel te simti abandonat. Cand relatia se termina, indragostitul compulsiv il hartuieste, terorizeaza, ameninta, abuzeaza pe celalalt pentru a-si recastiga jumatatea si a redeveni "intreg".

Mitomania / minciuna patologica
7. Similar alcoolicului sau jucatorului, mitomanul pierde controlul minciunilor pe care le spune. In gura mitomanului compulsiv, minciuna vine cu aceeasi usurinta ca adevarul, de obicei fara a le corela cu minciunile anterioare si fara a evalua consecintele.

Bulimia/mancatul necontrolat
8. Mancaciosul compulsiv e, pe scurt, cel care nu poate spune "nu" cand vede mancare. Doar ce a terminat de mancat cina, ca se intoarce sa mai manance si se opreste doar cand i se face rau. Multe persoane cu obezitate severa sunt astfel de compulsivi.

Compulsia sexuala
9. Oameni care pleaca dintr-un pat ca sa ajunga intr-altul doar pentru a avea o relatie sexuala sau mai multe in derulare. Ei vor sa faca sex cat mai frecvent posibil, nu conteaza cu cine sau in ce situatie, doar sa faca sex.

Exercitii fizice compulsive
10. Apare uneori in obsesia pentru competitii, alteori ca urmare a obsesiei pentru greutate. Cei afectati practica exercitiile fizice dincolo de epuizare, dincolo de limitele stabilite de experti, deseori periclitandu-si sanatatea.

Cele mai citite

Nicolo Rovella, un mijlocaș de 23 de ani, ar putea deveni înlocuitorul lui Rodri

Manchester City plănuiește să plătească aproximativ 33 de milioane de lire sterline pentru a-l semna pe Nicolo Rovella, un mijlocaș de 23 de ani,...

Președintele Mexicului, Claudia Sheinbaum, sarcasm la adresa lui Donald Trump: America mexicană sună bine

Președintele mexican Claudia Sheinbaum a reacționat, miercuri, după ce președintele ales al SUA, Donald Trump, a spus că Golful Mexic va deveni "Golful Americii"...

Situație din ce în ce mai grea în Transnistria. Oamenii sunt fără încălzire, căldură și curent electric

Locuitorii din Transnistria, regiune separatistă din estul Republicii Moldova, resimt din plin oprirea livrărilor de gaze rusești după ce decenii întregi au beneficiat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă