» Parlamentarii care dezbat Codurile civile sustin ca vor modifica proiectele venite de la Guvern astfel incat sa nu fie afectata libertatea presei.
» Parerile sunt insa mult mai impartite in privinta Codurilor penale. Daca pesedistii nu sunt de acord cu reducerea pedepselor pentru infractiuni grave si cu dezincriminarea camatariei, incestului si prostitutiei, liberalii si pedelistii par a fi mai permisivi.
Senatorii si deputatii din subcomisia care analizeaza Codul Civil si Codul de Procedura Civila sustin ca nu intentioneaza sa accepte prevederi prin care sa fie afectata libertatea de expresie a presei, dar spun, totodata, ca trebuie protejate drepturile "oamenilor obisnuiti". "Alesii" nu si-au creionat inca o forma exacta a articolelor criticate de jurnalisti si de organizatiile reprezentative ale acestora, dar spun ca le vor analiza cu atentie cand vor ajunge la textele respective si ca "tinta" protectiei nu trebuie sa fie in nici un caz persoanele publice, fie ele demnitari sau vedete. "Sunt convins ca nici unul dintre colegii mei nu are nimic impotriva libertatii presei, dar in acelasi timp trebuie avut grija sa protejam drepturile persoanei, pentru ca libertatea mea se intinde pana acolo unde incepe libertatea celuilalt", ne-a declarat deputatul PNL Gheorghe Gabor.
"Una este o persoana publica – acesteia i se pot aduce critici, i se poate radiografia activitatea – si alta e situatia unei persoane particulare. Vom incerca sa dam textelor o redactare finala acceptabila si acceptata de toata lumea", a adaugat liberalul. "Tot ce este pentru interesul public este admisibil, iar aici intra, de exemplu, si vila unui demnitar. Daca esti persoana publica – parlamentar, ministru etc. –, esti pentru ca vrei si iti asumi viata publica. Omul obisnuit trebuie insa ocrotit", ne-a declarat si deputatul Liana Dumitrescu, reprezentant al minoritatilor nationale. Cu precizarea ca nu considera ca unele prevederi au fost indreptate intentionat impotriva presei, parlamentarul a mentionat ca se va opune prevederii potrivit careia este considerata atingere adusa vietii private "utilizarea numelui, a imaginii, vocii sau asemanarii cu o alta persoana in alt scop decat informarea legitima a publicului". "Nu o voi sustine. si mie imi place Divertisul", ne-a spus razand Liana Dumitrescu.
O pozitie ferma a manifestat pana acum, cel putin pe internet, senatorul PDL Iulian Urban. Apreciind ca cele patru Coduri ajunse in dezbaterea Parlamentului au fost "concepute si gandite de catre politicieni corupti", Urban a declarat ca se incearca punerea la punct a "ticaloasei prese care deranjeaza afacerile de coruptie". In plus, referindu-se la prevederea potrivit careia instanta ar putea dispune "sechestrarea, distrugerea, confiscarea sau retragerea din circulatie a bunurilor ori mijloacelor care au servit sau au fost destinate sa serveasca la savarsirea faptei prejudiciabile", Urban a atras atentia ca vizate ar fi si blogurile, in conditiile in care "internetul este a doua, daca nu prima sursa de nefericire si neliniste pentru corupti". Senatorul PSD Adrian Tutuianu considera insa ca trebuie gasita o formula astfel incat sa nu fie afectate nici libertatea presei, nici viata privata.
"In momentul cand vom ajunge la respectivele prevederi, vom vedea in ce masura raspund ele cerintelor de informare a publicului si interesului privat", ne-a declarat social-democratul, recunoscand insa ca timpul foarte scurt pe care l-au primit parlamentarii nu i-a permis "parcurgerea textului de la cap la coada" pentru creionarea unei impresii unitare.
si Codul Penal contine, in viziunea parlamentarilor din subcomisia speciala, prevederi ce trebuie sa fie modificate. Social-democratii se opun, de pilda, reducerii pedepselor pentru infractiuni grave si dezincriminarii camatariei, incestului si prostitutiei. "In proiectul noului Cod Penal am constatat reducerea pedepselor grave, iar acest lucru nu poate sa aduca in nici un caz o modernizare a Codului Penal", a apreciat vicepresedintele Comisiei juridice, deputatul PSD Florin Iordache.
El a solicitat insa reintroducerea infractiunii de raspandire de informatii ce aduc atingere sigurantei nationale, infractiune dezincriminata in 2005 la propunerea fostului ministru de Justitie Monica Macovei. Social-democratii nu sunt de acord nici cu durata totala a mandatului de interceptare, prevazuta la un an. La randul sau, deputatul PNL Tudor Chiuariu apreciaza ca reducerea pedepselor trebuie analizata de la caz la caz. "Sunt de acord cu dezincriminarea prostitutiei. In privinta incestului, consider ca in comunitatile mici faptele sunt condamnate din punct de vedere moral. Mai sunt si aspectele de ordin medical si moral care primeaza. Nu cred ca exista o discrepanta intre preceptele morale si legea scrisa", ne-a spus Chiuariu. "Vom avea o pozitie unitara la nivelul PDL pe masura ce se vor discuta amendamentele", ne-a precizat si deputatul PDL Cornel stirbet.
Ca o parere personala, aceasta a apreciat insa ca nu se va dezincrimina incestul. In privinta reducerii pedepselor, stirbet a aratat ca la intocmirea Codurilor s-a avut in vedere apropierea de reglementarile comunitare. "Reducerea pedepselor e o idee buna, in masura in care va fi compensata cu masuri pentru reducerea infractionalitatii", a spus deputatul PDL.