3.2 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSportBoc se lauda ca a facut in doua luni cat Guvernul anterior...

Boc se lauda ca a facut in doua luni cat Guvernul anterior intr-un an

» Dezbaterea initiata de PNL pe tema planului anticriza al Guvernului a constituit un nou prilej de acuze reciproce intre putere si opozitie: pedelistii si pesedistii au vorbit despre "greaua mostenire" lasata de liberali, in vreme ce acestia au invocat "incapacitatea" actualei guvernari.
» La randul sau, departe de Parlament, Ion Iliescu a asimilat actuala criza economica sfarsitului capitalismului.

Chiar de la inceputul discutiilor, fostul premier liberal Calin Popescu Tariceanu l-a acuzat pe actualul sef al Executivului ca a "fugit" la Bruxelles pentru a castiga inca un timp de reflexie. "Guvernul condus de domnul Emil Boc a pierdut trei luni fara sa faca nimic (…) si a pus caruta inaintea boilor", a declarat Tariceanu, sustinand ca Executivul ar fi intocmit bugetul de stat fara a avea conturat un plan anticriza. In plus, fostul premier a apreciat ca Guvernul Boc a pierdut "meciul de box" cu criza, iar "prosopul a fost aruncat de presedintele Basescu, care e antrenorul". Totodata, in ceea ce priveste acordul negociat cu FMI, Tariceanu a reluat ideea potrivit careia Romania nu ar avea nevoie de "un plan-sablon facut de contabilii de la FMI". Fostul premier a venit insa si cu propuneri concrete, precum reducerea cotei unice de impozitare (de la 16% la 15%), a TVA (de la 19% la 15%) si a cotelor de contributii sociale.

La randul sau, premierul Emil Boc a alocat o mare parte din discursul sau criticarii guvernarii PNL-UDMR, reiterand atat ideea lasarii "celui mai mare deficit bugetar de dupa 1989 incoace", cat si cea a risipirii banilor sau a ratei mici de absorbtie a fondurilor europene. "stim ce si cum trebuie sa facem", a subliniat premierul Boc, dupa care a trecut la inventarierea masurilor adoptate pana acum, de la directionarea a 20% din buget catre "investitii majore in infrastructura" la achitarea a 80% din "datoriile vechiului guvern", avertizandu-i totodata pe ordonatorii secundari si tertiari sa efectueze propriu-zis platile catre firme. In ceea ce priveste absorbtia fondurilor comunitare, Boc a amintit ca a fost modificata legislatia si ca a fost creat un comitet interministerial care monitorizeaza saptamanal situatia. "Am facut in doua luni ce a facut fostul guvern in aproape un an", a concluzionat Boc, facand referire la cele 148 de contracte de finantare incheiate in ultimele luni.

 

Nu au fost uitate nici masurile sociale, de la instituirea pensiei sociale minime si compensarea medicamentelor la extinderea in 2009 a perioadei de acordare a ajutorului de somaj. In ceea ce priveste masurile ce vor fi adoptate in viitor, Boc s-a multumit sa vorbeasca in termeni generali despre reducerea numarului de taxe si tarife, neimpozitarea profitului reinvestit, "masuri privind TVA pentru anumite proiecte", "accesarea rapida a fondurilor rambursabile" si despre "masuri pentru sprijinirea acelor domenii care prezinta un avantaj competitiv". La randul lor, alti democrat-liberali au apreciat criticile formulate de Tariceanu drept "demagogie" si "campanie in propriul partid".

Inaintea dezbaterii din Parlament, liderii coalitiei aflate la putere s-au reunit pentru a discuta masurile anticriza si acordul cu Fondul Monetar International, iar la final s-au conturat, potrivit vicepremierului Dan Nica, cateva masuri principale "prin caracterul de noutate pe care il introduc in economie": introducerea unor prefinantari, scutirea de impozit a profitului reinvestit, inlaturarea si simplificarea unor proceduri birocratice astfel incat companiile sa-si diminueze costurile generate de barierele birocratice si reducerea taxelor fiscale si parafiscale.

In privinta mult contestatului acord cu FMI, atat presedintele PSD, Mircea Geoana, cat si prim-vicepresedintele PDL, Theodor Stolojan, au declarat ca este prea devreme sa se poata discuta termenii concreti, inclusiv suma ce va fi imprumutata. Vicepresedintele PSD Gheorghe Nechita a subliniat insa ca "nu se poate face acest imprumut doar pe spatele populatiei defavorizate" si a facut referire la electoratul PSD. In plus, Geoana a anuntat ca astazi vor avea loc consultari cu reprezentantii sindicali si cu federatiile de pensionari, fiind posibil ca PSD sa-si formuleze propriile propuneri pentru iesirea din criza economica si relansarea economiei.

Cele mai citite

Zelenski și secretarul general al NATO au discutat despre viitorul Ucrainei. România nu a fost invitată la discuții

Miercuri seara, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a întâmpinat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru discuții, alături de alți lideri europeni,...

Turcia respinge poziția lui Donald Trump legat de Siria: Nu este o preluare a puterii de către Ankara

Turcia a respins miercuri afirmaţiile preşedintelui ales al SUA Donald Trump, care a numit victoria rebelilor în Siria drept o "preluare de putere neprietenoasă"...

Elena Lasconi deranjată profund de candidatura lui Nicușor Dan la prezidențiale: E așa o vrăjeală asta cu independenții

Anunțul lui Nicușor Dan despre intenția de a candida la prezidențiale nu a fost fair-play, spune liderul USR, Elena Lasconi. „Nu a fost fair play....
Ultima oră
Pe aceeași temă