Strainii au investit in Romania peste un miliard de dolari (912 milioane de euro) in ianuarie, banii lor acoperind integral deficitul contului curent, care a fost de numai 525 milioane euro, spre surprinderea analistilor. Deficitul contului curent, care arata diferenta negativa dintre valuta care intra si aceea care iese din tara, a scazut in ianuarie cu 54,6% fata de prima luna din 2008, la 525 milioane de euro, ca efect al reducerii cererii interne si al scumpirii importurilor. Deficitul contului curent este cea mai importanta vulnerabilitate a economiei romanesti si din cauza amplitudinii pe care a atins-o in 2008, autoritatile de la Bucuresti sunt nevoite acum sa caute finantare externa.
El da semne de atenuare in acest an, datorita scaderii importurilor, noteaza analistii. "Tendinta de scadere a importurilor, vizibila inca din noiembrie 2008, ar putea continua si acest lucru va avea un impact semnificativ asupra deficitului contului curent" spune economistul sef al ING Bank, Nicolae Chidesciuc. El explica reducerea importurilor prin scaderea consumului privat, devalorizarea leului si scaderea preturilor in energie.
Tabloul investitiilor straine directe a indicat atat grupurilor mama pentru diviziile romanesti, cat si finantarea de noi proiecte. Astfel aproape jumatate (49,6%) din totalul investitiilor straine directe sunt majorari de capital. De altfel doar trei companii au investit in ianuarie 2008 jumatate din totalul investitiilor straine din luna similara a anului trecut. Cea mai consistenta investitie a fost aceea a americanilor de la Ford, care au adus in Romania 208 milioane euro in ianuarie. Sume importante au fost investite in Brasov de nemtii de la Schaeffler (aproape 50 milioane euro), care produc componente auto, si de producatorul elvetian de medicamente Roche (37,74 milioane euro).
Pe de alta parte mai mult de o treime din investitii (36,2%) sunt credite intragrup, ceea ce confirma asigurarile bancii centrale, care a spus ca bancile-mama isi vor sustine afacerile din Romania. In plus strainii si-au reinvestit in ianuarie profituri in valoare de 129, 5 milioane euro, suma reprezentand 14,2% din investitiile straine directe. O veste proasta vine de la romanii care muncesc in strainatate, deoarece sumele transferate in Romania par sa se fi micsorat. Transferurile curente au scazut de la 548 milioane euro, cat erau in ianuarie 2008, la 483 milioane euro la inceputul acestui an.