Propaganda cotrocenista si-a facut bine meseria. Zilnic i-a bombardat pe romani ca in curand presedintele se va adresa Parlamentului (implicit si natiunii). La Varsovia, presedintele a profitat de intalnirea cu reprezentantii comunitatii romanesti din Polonia pentru a testa temperatura de acasa a unui nou mesaj: acceptul Legislativului si al populatiei pentru noi masuri de austeritate – centura de siguranta printr-un credit extern sau ne multumim cu resursele pe care le avem. A aruncat nada. In functie de reactia din tara, isi regleaza tirul urmator. Primul economist al tarii ofera gratuit sfaturi, centuri, funii. Mai ramane ca romanul sa vina cu sapunul. Da sfaturi romanilor sa-si plateasca ratele la banci, ca si cum acestia ar dormi linistiti avand contractate imprumuturi. Desi contractarea unui credit extern este de competenta Guvernului, fiind mesaj de prim-ministru, se baga in ciorba si presedintele, care cere cu dramatism aprobarea Parlamentului, desi acesta n-are o astfel de competenta.
N-am aflat nimic nou din discursul presedintelui. Vrea doar sa se prezinte in fata natiunii ca unicul preocupat de criza, de atragerea de fonduri, de banii romanilor. Practic, smecheria lui Basescu este sa plaseze "poporului" raspunderea pentru contractarea unui imprumut de la FMI, altfel nu se explica atata graba. Nu se stie insa ce-ar zice FMI de tichetele de vacanta, ce "acord fin" va aplica.
A trasat, clar, conduita financiara: "Romania are nevoie de un imprumut extern", care ne va intari, ne va face "mai rezistenti". Astfel, pentru presedinte criza devine oportunitate. Pana mai ieri ne spunea ca ultimul lucru pe care trebuie sa-l faca Romania este un imprumut cu FMI – "sub nici o forma un acord cu Fondul". Numai un fariseu se face ca doreste consultarea societatii in vreme ce a amorsat deja imprumutul cu FMI, relatia cu organismul international fiind reinnodata, imprumutul-aranjat. "Nu poti sa impui vremuri de austeritate daca populatia refuza, Parlamentul refuza" – a zis, politicos, Basescu.
Nici n-au avut timp sa se opuna. Tratativele erau in toi cand dl presedinte cerea parerea natiunii. Ce sa mai refuzi? Un fel de: "V-am consultat!". De fapt, i-a deschis lui Boc poteca pentru negocierea cu FMI. Presedintele a zis ca va consulta pe toata lumea. Cand? Comisia FMI este deja la Bucuresti. Daca vrea sa-si asume o raspundere, ar trebui sa ne spuna: "L-am chemat pe Boc si i-am zis raspicat: «Iti pui centura de siguranta!»". Un fel de solidaritate pe centura. Nu te speli pe maini pasand decizia la Parlament, care, nu-i asa, este vocea poporului, a societatii. Il doare in cot pe presedinte de economia privata, care ar avea nevoie de 24 miliarde de euro. Oricum, banii de la FMI nu se vor duce in aceasta zona. De ce n-a vorbit presedintele si de bugetele obeze de la Presedintie, Turism, SGG Cluj? Cheltuielile de personal la Cotroceni sunt cu 20% mai mari fata de 2008. Aici s-ar putea proba anticriza Basescu. Unde este programul anticriza?
Cand se va intampla ceva legat de criza? Avem o evaluare? Macar o masura anticriza, nu un sediu de 30 milioane de euro pentru SPP. si macar de ne-ar face FMI un plan anticriza. Acum, presedintele s-a napustit asupra cresterilor salariale, insa tuna si fulgera, in campania electorala, ca sunt destui bani pentru salariile didactice, dar nu vrea Tariceanu sa-i dea. Chiar si intr-un astfel de discurs, presedintele nu rezista tentatiei campaniei electorale: "Romania este afectata de criza dupa doi ani de excese bugetare". De ce nu trei sau patru? A accentuat – doar "guvernarea din ultimii doi ani". Pentru ca ar fi adus atingere si partidului sau de suflet. Cand PD era la guvernare, n-or fi existat excese bugetare? Ai lui sunt imaculati. Tot ce face Basescu de acum inainte are un singur scop: un nou mandat, sa devina stapan absolut. Presedintele vrea solidaritate anticriza pentru alegerile din iarna. Vrea sa fie sef peste toate institutiile, dar le torpileaza.
Rezervat pana acum cu criticile fata de "parteneri", a scapat haturile in interviul de la TVR. Da lectii de bun-simt altora. "Atata bun-simt poate sa aiba", l-a apostrofat presedintele pe Geoana, care "o sa ramana virgin daca-si pune centura de castitate". Limbaj de birt. Numai mesaj de solidaritate nu este acesta. A introdus si elemente clare de campanie electorala, sustinand ca intentia lui Geoana de a candida este nefericita. Cand dorea ca partidul prezidential sa castige alegerile, presedintele era in stare sa organizeze un referendum prin care sa ceara poporului sa raspunda daca este de acord cu dublarea salariilor, sa nu mai plateasca impozite si sa obtina credite cu dobanda zero. S-ar fi raspuns in cor cu "Da". "Vremuri de austeritate" existau si atunci cand presedintele sustinea toate promisiunile electorale ale partidului prezidential, mai toate aberante. Un fel de acord fin – ce v-au promis in campanie au fost povesti, alta este situatia acum.
Presedintele se plictiseste, isi face de "treaba" si mai tine un discurs luminator. Reintroduce si tema reformei. Din ’90 incoace, reforma a tot fost "cuvant de ordine". Acum, presedintele ii zice reformarea statului. Din Directivele lui Basescu aflam si termenele – reformarea sanatatii trebuie infaptuita in sase luni. Cata precizie! Ce-ar zice de termenul de sase ani? Avem incredere in "eroul dreptei", o "pleasca" care nu se mai intoarce asa de usor ("Cand n-o mai fi el, ce ne facem?"). Cum ce facem? Inapoi pe centura! Pe Basescu il va bate criza.
De ce n-o fi cerut presedintele parerea Parlamentului si la numirea lui Dom Costel intr-o functie cu rang de ministru adjunct? Sau poporului. Societatea decide la alegeri. Ea nu stie cum e mai bine, nici daca sa luam sau nu bani de la FMI, nici cine sa fie sef la Imbunatatiri funciare. Asta avem – un presedinte cu talent autocratic. In rest, astept ca dl presedinte sa ne anunte ca a predat Guvernului mult promisul caiet ce contine portofoliul cu problemele depistate prin fabrici si uzine, dupa vizitele electorale in favoarea PDL si dupa ce a dat deja indicatii societatilor vizitate. si sa-l mai vedem si in Dacia.