Copiii conceputi de barbati in varsta prezinta o mai mare probabilitate de a avea rezultate mai proaste la testele de inteligenta, in copilarie, potrivit unui studiu recent efectuat in Australia si Statele Unite. In schimb, copiii conceputi de mame in varsta obtin scoruri mai bune la aceleasi teste – care masoara capacitatea de gandire, concentrare, invatare si memorare -, potrivit aceluiasi studiu, citat de Mediafax.
In tarile dezvoltate, femeile si barbatii decid sa aiba copii tot mai tarziu. Medicii au avertizat de foarte multi ani asupra problemelor pe care le pot avea femeile care doresc sa devina mame la varste inaintate. In schimb, consecintele dorintei de a deveni tata la o varsta inaintata nu sunt cunoscute pentru moment.
Studii recente au evidentiat o legatura directa intre varsta inaintata a tatilor si problemele de sanatate ale copiilor lor, inclusiv deformatii congenitale si cancer, dar si maladii neuropsihice, precum autismul si schizofrenia. In acest studiu, cercetatorii au analizat rezultatele testelor de inteligenta ale unui esantion de 33.437 de copii nascuti intre 1959 si 1965, in Statele Unite.
Copiii au fost testati la 8 luni, la 4 ani si la 7 ani. Testele vizau acuitatea lor senzoriala, coordonarea ochi-mana, citirea, silabisirea si aptitudinile aritmetice. Unii cercetatori au sugerat ca acei copii conceputi de femei in varsta au obtinut rezultate mai bune, deoarece au beneficiat de pe urma experientei mamelor lor, care au stiut sa creeze un mediu familial mai bine structurat. Scorurile mai mici obtinute de copiii cu tati in varsta ar putea avea o legatura cu actiunea unei mutatii genetice.