Bestsellerul Sarei Gruen se lanseaza luni in Romania si este in curs de ecranizare in America.
Din 2006, anul aparitiei romanului "Apa pentru elefanti", de Sara Gruen, s-a mai declansat o criza economica mondiala, dar fara prea mult romantism, asa cum este acum perceputa Marea Depresie a anilor ‘30. Povestea Sarei Gruen se incheaga din amintirile principalului personaj Jacob Jankowski ("Am nouazeci de ani. Sau nouazeci si trei. Ori una, ori alta.") din perioada Marii Crize, in timpul turneului unui circ capatuit – "Fratii Benzini – Cel Mai Senzational Spectacol de pe Pamant" -, amintiri ce se dezvolta din tinerete, pe fondul unei amare tragedii, moartea accidentala a parintilor sai.
Reintoarcerea in timp este prilejuita de un alt mare circ care vine in orasul in care Jacob este tintuit intr-un carucior pe rotile, dintr-un azil de batrani, rar vizitat de familie, iritat de "mincinosul-mincinosilor", colegul lui de batranete, care are tupeul sa cucereasca "babatile" din azil povestind cum adapa el elefantii dintr-un circ.
Printre picoteli, lui Jacob ii revin crampeie de amintiri din aventura circului, a elefanticai Rose – nume usor de retinut fata de al asistentei Rosemary, de altfel singura cumsecade din stabilimentul ala de acrituri – si, mai ales, a delicatei Marlene, acrobata desavarsita si nedrept aciuata pe langa badaranul de August (directorul menajeriei). Virginul Jacob se indragosteste irecuperabil de gratioasa Marlene, se teme de Unchiul Al – bizarul director de circ; se simte atras de toate animalele manageriei, dar, mai ales, de caii acrobatei si de blanda Rose, care nu recunostea comenzile decat in polona, inclusiv de maimutica Bobo sau de Queenie, catelusa colegului de vagon, piticul Kinko; sufera pentru neputinciosi si din cauza nedreptatilor la care sunt supusi, ii este mila de batranul Camel, ingrijitorul care a avut nenorocul sa bea alcool contrafacut cu ghimbir jamaican, paralizandu-l; se foloseste de cunostintele de medic veterinar dobandite de la tatal sau si de la reputata Universitate Cornell, incearca sa vindece animale, dar si sa-si aline sufletul; se imbata pentru prima data, face amor pentru prima data, se indragosteste pentru prima data, se bate pentru prima data cu adevarat si asista pentru prima data la un omor.
Tineretea lui a fost palpitanta, batranetea, lipsita de sens. Evita sa se mai priveasca in oglinda, dar retine detalii fascinante despre initierea sa. A avut o singura sotie, vreme de aproape 60 de ani, pe care nu a inselat-o niciodata, are cinci copii si o sumedenie de nepoti care uita de el si deja e prea batran ca sa mai umble singur.
Circul, o moda vintage
Bestsellerul international "Apa pentru elefanti", aparut la Editura Humanitas Fiction, in traducerea lui Vali Florescu, va avea si o lansare romaneasca, luni, de la ora 17.00, la sediul Uniter. Romanul a fost luni intregi pe primul loc in topurile de vanzari din New York Times, Los Angeles Times, Wall Street Journal, USA Today, fiind desemnat Favourite Book of the Year de catre publicatia Newsday. In 2007, a fost recompensat cu premiile Booksense Book of the Year si Bookbrowse Diamond pentru cea mai populara carte. A aparut in peste 40 de tari, iar vanzarile au ajuns la 3 milioane de exemplare. Romanul este in curs de ecranizare, in regia lui Francis Lawrence la 20th Century Fox.
Stilul autoarei este alert, fascinant, acaparant. Tanara scriitoare din Canada, una dintre cele mai de succes in acest moment, s-a nascut in Vancouver si a crescut in Ontario. In 1993 a absolvit Carleton University din Ottawa cu o diploma in literatura engleza. Primele doua romane, "Riding Lessons" (2004) si "Flying Changes" (2005), o aduc in atentia publicului si a criticii, insa notorietatea si-o dobandeste cu "Apa pentru elefanti", a carui editie hardcover s-a vandut intr-o luna in 248.000 de exemplare, a ajuns in fruntea topurilor de bestseller-uri si a fost luata in optiune in vederea ecranizarii de Andrew R. Tennenbaum, producatorul filmului "Identitatea lui Bourne", contra sumei de un milion de dolari.
Succesul formidabil al romanului i-a adus Sarei Gruen in toamna trecuta un contract de cinci milioane de dolari cu Spiegel&Grau, un inprint al Random House, pentru urmatoarele doua romane, dintre care primul, "Ape House", va aparea in iunie 2009.