Inaltii ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane nu considera periculoase pasapoartele biometrice, dar, pentru linistea celor ce au retineri, Sfantul Sinod va cere statului sa amendeze legislatia.
Patriarhia Romana nu vede nici un pericol in noile pasapoarte, cele biometrice, dar cere institutiilor statului roman sa permita eliberarea de pasapoarte temporare – valabile sase luni – persoanelor care, din motive religioase sau de constiinta, nu doresc sa aiba noul tip de act de identitate pentru calatorii in afara Uniunii Europene, a declarat ieri purtatorul de cuvant al Patriarhiei, parintele Constantin Stoica, dupa sedinta Sfantului Sinod. "Cand Biserica va constata incalcari ale demnitatii umane, va reactiona ca atare. Deocamdata, lucrurile sunt departe de aceasta viziune apocaliptica pe care au descris-o contestatarii pasapoartelor biometrice", ne-a specificat parintele Stoica.
Patriarhia a solicitat sa se adopte un amendament la lege prin care, pe langa situatiile de urgenta, pasaportul temporar sa poata fi eliberat si din motive de constiinta sau religioase. Persoana care doreste sa calatoreasca in afara UE poate primi, astfel, acest pasaport fara date biometrice. Parintele Stoica a precizat ca, prin aceasta solutie, nu mai exista pentru persoana respectiva teama legata de datele biometrice. Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 207/2008 precizeaza ca datele personale ce vor fi "inscrise" in microcipul inclus in pasaport sunt o fotografie ("imaginea faciala") si amprentele ("impresiunea digitala") de la doua degete.
In semn ca nu vad nici un pericol in noul tip de document de identitate – nici in privinta datelor stocate pe el, nici in ce priveste temerile legate de numarul 666, care ar fi "prezent" intr-un cod ce urmeaza a fi tiparit pe act –, purtatorul de cuvant al Patriarhiei si colegii sai au anuntat ca-si vor face pasaport biometric. "Numarul 666 este un numar ca oricare altul", a precizat parintele Constantin Stoica. De specificat ca acest 666 este un numar obtinut prin asocieri complicate si operatii matematice intre cifrele si liniile din codul de bare.
Centrul National Unic de Personalizare a Pasapoartelor Electronice a introdus, incepand cu acest an, pasaportul biometric, care, potrivit Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), are 50 de elemente de siguranta, cu 18 mai mult decat documentul actual. Introducerea pasapoartelor biometrice era necesara – se argumenteaza in OUG 207/2008 – deoarece 31 decembrie 2008 era data-limita de punere in aplicare a dispozitiilor Regulamentului Comisiei Europene privind standardele pentru securitate. Totusi, Romania este singurul stat din lume care emite un model de pasaport electronic ce cuprinde, chiar de la momentul introducerii, imaginea faciala si amprentele. Conducerea MAI a apreciat ca pasapoartele electronice reprezinta doar unul dintre pasii pe care ii face in indeplinirea obiectivului Romaniei de a intra in spatiul Schengen in 2011.