8.1 C
București
duminică, 15 decembrie 2024
AcasăGDPROrele suplimentare, la fel de daunatoare sanatatii mentale ca fumatul

Orele suplimentare, la fel de daunatoare sanatatii mentale ca fumatul

Potrivit unui studiu publicat in American Journal of Epidemiology, angajatii de varsta medie care lucreaza peste 55 de ore pe saptamana au mai multe probleme cognitive – de exemplu, stau prost cu memoria de scurta durata si nu isi gasesc cu greu cuvintele de care au nevoie pentru a comunica – decat cei care lucreaza mai putin de 41 de ore pe saptamana. Reiese ca oamenii de stiinta au subestimat, pana acum, consecintele negative de lunga durata ale muncii excesive asupra creierului.

Potrivit unui sondaj realizat de BestJobs,  aproape 90% din salariatii din Romania sustin ca fac zilnic ore suplimentare, iar 44,5% dintre acestia au declarat ca programul lor zilnic de lucru este de cel putin 10 ore. 45% din cei care stau peste program la serviciu spun ca lucreaza, in plus, in fiecare luna, cel putin 40 de ore suplimentare.

Un colectiv de cercetatori finlandezi, condus de dr. Marianna Virtanen, a monitorizat, cu incepere din anii 1980, starea de sanatate a 2.214 de functionari de stat din Marea Britanie. Functionari care au depasit cu putin varsta de 50 de ani au fost supusi unor teste pentru masurarea functiilor cognitive. A reiesit ca acei functionari care au lucrat cel mai mare numar de ore suplimentare au obtinut si scorurile cele mai scazute la doua din principalele 5 teste care masoara functiile creierului – rationamentul si vocabularul.

Studiul demonstreaza ca prea multe ore suplimentare pot avea consecinte negative, in cazul amgajatilor de varsta mijlocie, asupra functiilor cognitive – iar stiinta a dovedit deja ca exista o legatura intre deteriorarea functiilor cognitive si dementa senila. Potrivit autorilor studiului din American Journal of Epidemiology, “Diferenta intre angajatii care fac multe ore suplimentare si cei care lucreaza 8 ore pe zi este similara ca ordin de marime (din punctul de vedere al deteriorarii cognitive)  cu diferenta dintre un angajat nefumator si unul care fumeaza, fumatul fiind un factor de risc cunoscut in aparitia dementei senile.

Un studiu dat publicitatii la inceputul lunii septembrie a anului trecut  arata ca romanii si bulgarii au cel mai lung program saptamanal de lucru din Europa, media orelor de munca fiind de peste 41,7 ore pe saptamana. Conform Fundatiei Europene pentru Imbunatatirea Conditiilor de Viata si de Munca, salariatii romani lucreaza cu aproape doua ore mai mult decat media orelor de munca din primele 15 state membre ale Uniunii Europene.

Cele mai citite

România se confruntă cu una dintre cele mai grave crize ale pieței muncii din Europa

Țara noastră are a treia cea mai mare rată a șomajului în rândul tinerilor, după Spania și Suedia Banca Națională a României semnalează că rata...

ANM: Cod portocaliu de viscol în Carpații Orientali și Meridionali

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare meteorologică de Cod portocaliu de viscol puternic, la altitudini de peste 1.600 m în Carpaţii...

România se confruntă cu una dintre cele mai grave crize ale pieței muncii din Europa

Țara noastră are a treia cea mai mare rată a șomajului în rândul tinerilor, după Spania și Suedia Banca Națională a României semnalează că rata...
Ultima oră
Pe aceeași temă