8.8 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăGDPRStresul, "sarea vietii"

Stresul, „sarea vietii”

Se spune ca stresul este cel mai mare dusman al sanatatii omului. O cercetare dezminte insa acest lucru sustinand ca atunci cand esti sub presiune ti se ascut simturile, atentia iti este vie, iti creste memoria, iar creierul ti se trezeste. In acest fel, stresul iti salveaza viata.

Transpiri abundent, iti explodeaza inima in piept, ai un nod in gat, simti ca te sufoci, ti se pare ca iti pierzi mintile, poate esti pe cale sa mori? Stai linistit, esti sanatos. Aceasta este noua teorie stiintifica ce vine din SUA, care adora sa se autodezminta pentru a se renega din nou, noteaza Il Giornale consultat de Agerpres. Acum cercetarea spune asa: stresul are o imagine urata, este considerat de toti toxic, un 'asasin': te ataca cu herpes, iti declanseaza gastrita, te umple de furunculi. Si totusi este cel mai bun prieten al tau. Ascute simturile, tine vie atentia, creste memoria, trezeste creierul. Tocmai atunci cand te afli sub presiune dai ce e mai bun din tine, pe scurt stresul te motiveaza. Lupta pentru supravietuire stimuleaza gandirea creativa iar aceasta rezolva toate problemele. Mai mult, stresul este 'sarea vietii', motorul evolutiei.

Revenirea la munca lunea, facturile de platit, cautarea unui loc de parcare, se pare ca te ajuta sa traiesti mai bine. Psihologul Janet DiPietro face insa unele deosebiri.

1 – raspunsul la stres depinde de tipul de copilarie pe care l-ai avut, cu alte cuvinte cata autonomie ti s-a dat in copilarie.

2 – a fi cu un minimum stresat in timpul sarcinii face bine fatului, il face deja reactiv, ii da deja ceva la care sa se gandeasca.

3 – stresul depinde si de motivatie, de dorinta pe care o ai de a ajunge unde ti-ai propus, de a avea succes. Daca stii sa il domini il invingi, in caz contrar te duce la fund.

4 – femeile stiu sa se descurce mai bine, deoarece stiu sa se sprijine pe o retea de relatii care joaca rolul unui amortizor.

Acest lucru a fost deja explicat de o cercetare italiana: in locul managerului stresat, femeile prefera zidarul. Calitatea produsului si serviciul ingrijit, un antistres garantat.

Psihiatrul Spencer Rathaus a explicat insa ca problema este alta: daca stresul nu se descarca, hormonii se plictisesc sa fie declansati pentru nimic si devin rai. Asa se intampla cu navetistii. Sase din zece sunt stresati. Mai mult decat pilotii sau politistii din Bronx. Motivul: gandesc prea mult, din vina drumului care nu se mai termina si a trenurilor mereu in intarziere. Cand te gandesti ca un compartiment ar putea fi un laborator creativ printre carti, ziare si echipamente electronice, noteaza Il Giornale.

Apoi, depinde mult de cum reactioneaza cineva la tensiuni. In Italia, in sapte cazuri din zece nu munca este cauza de stres ci viata privata si acest lucru loveste mai ales atunci cand nu ai nimic de facut, mai ales la sfarsit de saptamana. In Franta, una din doua persoane este stresata insa din cauza muncii, femeile in mai mare masura decat barbatii, mai ales persoanele de 40 de ani, cu atat mai rau daca sunt separate sau divortate. Exact contrariul Australiei unde trei din zece persoane si-au incetinit ritmul de viata.

Asa cum spun cifrele, se pare totusi ca nu exista chiar atat de mult stres in lume. Suedezii au mai multa vacanta, finlandezii au mai mult timp liber, germanii au mai multa viata sociala, francezii mai mult shopping, iar italienii sunt cei care ies la pensie inaintea tuturor.

La fiecare cyber-ipohondru, wiki-maniac, ipod-obsedat, exista cei care nu poarta ceas, care iau viata 'slow', eliberati de obsesia de a fi conectati si de ecuatia timp si bani. Incearca sa te convinga in orice mod. Dar sunt atat de stresanti…

Cele mai citite

Eșarfele și cultura: cum sunt purtate eșarfele în diferite colțuri ale lumii

Eșarfele sunt mult mai mult decât simple accesorii vestimentare; ele reprezintă simboluri culturale, tradiții și identități naționale în diverse colțuri ale lumii. De-a...

Radu Drăgușin, remarcat în victoria lui Tottenham cu Liverpool! „Prestație de top în centrul apărării”

Radu Drăgușin a avut o evoluție solidă în partida câștigată de Tottenham împotriva lui Liverpool, scor 1-0, în prima manșă a semifinalelor Cupei Ligii...

Eșarfele și cultura: cum sunt purtate eșarfele în diferite colțuri ale lumii

Eșarfele sunt mult mai mult decât simple accesorii vestimentare; ele reprezintă simboluri culturale, tradiții și identități naționale în diverse colțuri ale lumii. De-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă