6.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialCamarilele politice paralizeaza Romania

Camarilele politice paralizeaza Romania

Lupta din judete, pentru adjudecarea posturilor de sefi ai finantelor locale, inspectoratelor scolare, regiilor de apa si canal, ambulantei, spitalelor si companiilor de stat, a paralizat tara: in asteptarea sefilor noi, nu se mai munceste. Un prim semnal de alarma in acest sens a fost tras de la Petrosani. Compania Nationala a Huilei, condusa de liberalul Daniel Surulescu, ar putea intra in colaps, in conditiile in care lumea asteapta schimbarea acestuia cu noul sef de la PSD, si nu mai munceste la randamentul normal, i-au transmis parlamentarii Cosmin Nicula si Cristian Resmerita ministrului Economiei, Adriean Videanu. Intr-adevar, desi Guvernul Boc s-a instalat de doua luni la Palatul Victoria, negociatorii partidelor continua sa asude din greu langa marea tabla de sah cu "functiile grase" din teritoriu, precum pe vremea defunctei Conventii Democratice, prelungind astfel vacanta neoficiala a sute de mii de angajati din institutiile publice descentralizate. Analistii politici sustin ca negocierile care au loc din patru in patru ani genereaza o vanzoleala generala, care impiedica angajarea unor oameni potriviti in institutii, si al carei pret este platit de contribuabili. "Este ceva cu noi in neregula, ca popor, daca din patru in patru ani ne dorim sa punem pe rand mana pe stampila, in calitate de sefi de scoli sau de biblioteca locala", spune Adrian Moraru, de la Institutul pentru Politici Publice. Presedintele PSD, Mircea Geoana, a recunoscut ca algoritmul politic a ajuns sa fie aplicat in Romania "pana la paznicul din piata" si ca s-ar impune depolitizarea administratiei.

Lupta de gherila dintre PSD si PDL a paralizat judetele: angajatii institutiilor descentralizate isi asteapta noii sefi cu valizele la usa, muncind de ochii lumii. In paralel, negociatorii partidelor asuda din greu langa marea tabla de sah cu "functiile grase" din teritoriu. De altfel, la fiecare schimbare de stafeta politica, acest film prost se reia: prefectii numiti, chipurile, pe viata – si pusi sa jure pe Biblie pentru binele judetelor – sunt zburati urgent din functii; la fel se intampla cu veterinarii-sefi, cu finantistii locali, cu inspectorii scolari, cu gestionarii apei si canalelor, cu directorii spitalelor.

Analistii considera absurde epurarile facute de camarilele politice castigatoare ale alegerilor, care ii baga in vacante neoficiale, suportate de contribuabili, pe angajatii statului. "Este ceva cu noi in neregula, ca popor, daca din patru in patru ani ne dorim sa punem pe rand mana pe stampila. Cei care se dau acum drept victime au uitat ca acum patru ani altii plangeau din cauza lor", spune Adrian Moraru, de la Institutul pentru Politici Publice. Situatia din Romania se va schimba in momentul in care acesti oameni, indiferent de culoarea politica, nu-si vor mai dori sa fie sefi la scoli, la bibliotecile locale, la spitale sau la salvari, crede Moraru: "Vanzoleala aceasta face sa fie promovati oameni nepotriviti in anumite posturi. Cei competenti nu se mai angajeaza in institutiile publice pentru ca nu-si pot face un plan de cariera pe 10 ani. Ei stiu ca vor fi inlaturati cand se schimba guvernele". Analistul mai arata ca acum se patenteaza o strategie ingenioasa, prin care atat "fostii", cat si "actualii" sefi sa fie fericiti: "Ei semneaza niste contracte de management, cu reparatii in caz de concediere, cum se intampla acum in cazul doamnei Liliana Minca de la Loterie. Chiar daca urmeaza, de pilda, sa fie dati afara in 2012 de catre noul guvern, ei iau salarii compensatorii pana in 2014".

La Constanta, imparteala a fost castigata de PSD, dupa ce PDL a facut pasul inapoi cedand Directia Judeteana de Munca si Protectie Sociala. Acum, democrat-liberalii sunt pusi intr-o noua situatie delicata: Inspectoratul Regional de Stat in Constructii, Protectia Consumatorilor si Agentia Regionala de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, care initial le reveneau lor, sunt la Bucuresti subiectul unor noi negocieri. In schimb, la Galati numirile la "deconcertate" intarzie deoarece in judet PSD si PDL nu colaboreaza. Motivul: primii sunt inca aliati cu PNL.
In Alba, in disputa a fost sefia Ambulantei. Institutia, care are de patru ani un director PDL, a revenit PSD prin negociere, dar democrat-liberalii au tinut cu dintii de ea si n-au dat-o. PDL Alba a cedat insa PSD, in compensatie, Oficiul de Consultanta Agricola. In Mures, functiile s-au impartit fara scandal, dupa ce PDL a luat Prefectura si a abandonat Directia Generala de Finante Publice. Neintelegerile au aparut insa acolo unde nimeni nu se astepta, respectiv la nivelul directorilor de scoli, fiindca partidele vor sa-si impuna oamenii lor. La Arad, in schimb, negocierile au devenit violente si s-au impotmolit. Politicienii au convenit sa reia discutiile de adjudecare a Inspectoratului scolar si a Finantelor Publice in prezenta arbitrilor de la centru, respectiv Ilie Sarbu (PSD) si Vasile Blaga (PDL).

In Vrancea, liderii PDL si PSD, Alin Trasculescu si Marian Oprisan, n-au trecut inca la treaba. Singurele institutii impartite pana acum sunt filiala Autoritatii Rutiere Romane, data PDL, respectiv Prefectura, ajunsa la PSD.
La Hunedoara, intre grupurile de interese politice este prinsa chiar Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani, unde postul de sef a revenit PSD, dar numirea intarzie. Parlamentarii PSD Cosmin Nicula si Cristian Resmerita i-au spus ministrului Economiei, Adriean Videanu, ca unitatea ar putea intra in colaps fara noul director, in conditiile in care lumea asteapta schimbarea si nu mai munceste la randamentul normal. La ora actuala, CNH Petrosani este condusa tot de liberalul Daniel Surulescu.

Geoana are solutia, dar n-o aplica

Intr-un interviu acordat ziarului nostru, pe 27 noiembrie 2008, presedintele PSD, Mircea Geoana, promitea ca va pune punct politizarii administratiei, deoarece algoritmul politic a ajuns sa fie aplicat in Romania pana la paznicul din piata. "Sunt interesat de o lege ca

Cele mai citite

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...

Filmele „Wicked” și „Gladiator II” au început în forță la box office

Filmele „Wicked” și „Gladiator II” au început în forță la box office, promițând să fie unele dintre cele mai mari lansări ale anului, într-un...

Mark Rutte, secretarul general al NATO, l-a vizitat pe Donald Trump în Florida

Mark Rutte, secretarul general al NATO, a efectuat o vizită la președintele ales al SUA, Donald Trump, la reședința acestuia din Florida, potrivit surselor...
Ultima oră
Pe aceeași temă