Contaminarile alimentare precum cea a laptelui cu melamina din China se pot produce oricand in Statele Unite, iar autoritatile sanitar-veterinare nu pot face prea multe in acest sens, au apreciat mai multi experti americani citati de AFP.
"Nu putem inspecta totul", a spus Steve Solomon, director regional adjunct al Agentiei americane de reglementare in industria alimentara (FDA). Acesta participa, alaturi de alti experti, la o reuniune de la Chicago a Asociatiei Americane pentru Progresul Stiintei (American Association for the Advancement of Science). "Trebuie sa ne concentram asupra celor mai mari riscuri. Stau treaz noaptea si ma intreb cu neliniste cum va arata urmatoarea 'melamina'", a spus el.
Scandalul laptelui contaminat cu melamina din China, care a izbucnit in septembrie, a provocat moartea a sase bebelusi si imbolnavirea altor 300.000, din cauza laptelui contrafacut pentru a simula un aport proteic adecvat. Din punctul de vedere al expertilor reuniti la Chicago, exista numeroase moduri in care un produs nociv poate ajunge in lantul alimentar si controalele nu sunt suficiente.
Contrafacerea in industria alimentara mondiala este o problema majora, care genereaza anual venituri estimate la 50 de miliarde de dolari pe an, a explicat John Spink de la Food Safety Policy Center, in cadrul Universitatii Michigan. Daca uneori, contrafacerile nu au consecinte asupra sanatatii, de exemplu o eticheta care afirma ca produsul este ecologic, desi nu este, exista cazuri in care contrafacerea este extrem de periculoasa, potrivit expertului.
Atunci cand suplimentele alimentare sunt diluate cu apa, "bebelusii mor de foame, desi au stomacul plin de lapte", a spus John Spink. Chiar daca o supraveghere sporita si o mai buna reglementare sunt necesare in tari precum China, intoxicatia alimentara care a provocat recent moartea a noua persoane in Statele Unite, in urma comercializarii unor loturi de unt de arahide contaminat, arata ca nici cele mai bune sisteme nu reusesc sa impiedice aceste crize, a apreciat Spink.
Una dintre problemele la nivelul securitatii alimentare este ca o singura livrare de sirop cu prea multa fructoza, de exemplu, se poate regasi in doua milioane de doze de suc, au subliniat expertii. Din cele 10 milioane de transporturi de produse alimentare importate in SUA anual, reprezentand 15% din produsele alimentare comercializate in tara, doar 1% sunt controlate si 0,3 % supuse testelor.