Ministerul Economiei ar vrea sa faca publice contractele incheiate intre compania de stat Hidroelectrica si firmele private care intermediaza vanzarea celei mai ieftine energii care se produce in Romania. Prejudiciul calculat de procurori in afaceri de acest fel este de aproape 500 milioane de euro.
Ministerul Economiei "va incepe discutii cu societatile private privind posibilitatea desecretizarii contractelor cu Hidroelectrica", au declarat surse din piata energetica pentru Mediafax. Conform acestora, institutia are in vedere inclusiv actiuni in instanta, daca nu va obtine acceptul firmelor. Incercarea desecretizarii acestor contracte, prin care companiile "baietilor destepti" obtineau profituri mari prin cumpararea energiei ieftine de la stat si vanzarea ei mai departe cu adaosuri mari, vine dupa declaratia facuta de Traian Basescu acum o saptamana. Presedintele a cerut Guvernului miercuri sa faca public modul in care se comercializeaza in Romania energia si sa indrepte eventualele abuzuri sau ilegalitati. seful statului a spus ca, desi primise asigurari de la fostul ministru liberal al Economiei Varujan Vosganian, "nivelul de tranzactionare a energiei in Romania a ramas un mister". Reprezentantii ministerului de resort au avut la sfarsitul saptamanii trecute o discutie cu directorul general al Hidroelectrica, Traian Oprea, in legatura cu bugetul si investitiile companiei pe acest an. Surse demne de incredere sustin ca ar fi vorba de fapt despre evaluarea activitatii sefului Hidroelectrica, evaluare care va continua si zilele urmatoare si care ar putea duce la inlaturarea directorului Oprea.
Acum doi ani, Parchetul General a declansat urmarirea penala pentru noua persoane din zona ministeriala, dar si de la Hidroelectrica, pentru ca "au pus in pericol grav sistemul economic national, constituindu-se intr-o structura suprapusa pe organigrama societatii". Printre cei acuzati s-ar afla si actualul director general al Hidroelectrica, pentru un contract semnat in 2004 cu Voith Siemens Hydro Power Generation Gmbh&Co.KG-Va Tech Hydro, privind retehnologizarea celor cinci hidrocentrale de pe Oltul inferior, procurorii considerand ca pentru aceasta situatie exista "indicii temeinice ca pretul contractului este supraevaluat".
Reprezentantii Parchetului General considera ca prejudiciul adus companiei Hidroelectrica, prin semnarea unor contracte preferentiale cu anumiti agenti economici, este estimat la aproximativ 500 milioane de euro. Hidroelectrica a fost implicata insa si in finantarea campaniei prezidentiale a fostului premier Adrian Nastase, in dosarul "Trofeul calitatii", iar recent darea de mana a companiei a fost constatata dupa ce presa a descoperit ca, in perioada 17 decembrie-7 ianuarie, aceasta companie de stat a achizitionat 28 de SUV-uri Mitsubishi Pajero si L200, in valoare de aproape un milion de euro.