Ministrul roman de Externe, Cristian Diaconescu, pare sa fi intrat, voluntar sau involuntar, intr-o polemica diplomatica cu autoritatile italiene, dupa ce a afirmat la postul public de radio ca Executivul din Peninsula are o retorica agresiva, care instiga la xenofobie. Presa italiana critica dur afirmatiile ministrului de Externe autohton, considerand ca "Romania iese la atac", adancind astfel tensiunile dintre cele doua tari.
Declaratiile ministrului de Externe roman, Cristian Diaconescu, de la Radio Romania Actualitati, potrivit carora autoritatile italiene, "printr-o retorica extrem de agresiva si extrem de provocatoare, practic, incita la xenofoxie", acesta calificand comportamentul lor ca nefiind unul european, au starnit reactii aprinse din partea guvernului si a presei din Peninsula. In replica, secretarul general al Ministerului de Externe, Giampiero Massolo, la insarcinarea expresa a sefului diplomatiei din Peninsula, Franco Frattini, l-a contactat pe ambasadorul roman la Roma, Razvan Rusu, pentru a-si exprima "profunda surprindere" privind declaratiile ministrului Cristian Diaconescu, subliniind ca guvernul de la Roma "regreta orice forma de violenta, independent de nationalitatea celui care o comite". Mai mult, in comunicatul Ministerului de Externe, Frattini insista asupra faptului ca Italia, tara fondatoare a Comunitatii Europene, a "contribuit activ la trasarea regulilor comunitare si are in continuare un rol de promotor pentru consolidarea unui spatiu european al libertatii si justitiei".
Declaratiile ministrului roman, care au starnit reactii aprinse la Roma, ar putea face parte dintr-o stratagema a sefului diplomatiei autohtone, care, trecand peste curtoazia diplomatica, ar incerca astfel sa determine o schimbare de atitudine a Executivului italian cu privire la situatia romanilor din Peninsula. Vlad Nistor, presedintele Institutului Diplomatic Roman (IDR), ne-a explicat ca "este posibil ca ministrul Diaconescu sa fi reactionat ca om si roman, si nu ca ministru". Cu toate acestea, Vlad Nistor considera fireasca reactia sefului diplomatiei autohtone, in conditiile in care "au existat mai multe tentative de rezolvare a situatiei pe cale diplomatica din partea Romaniei, care nu au dat roade". Un astfel de discurs ar putea fi eficient, sustine presedintele IDR, pentru ca "menajarea la nesfarsit a unei atitudini de ostilitate nu este necesara", mai ales avand in vedere lunga relatie de prietenie dintre Romania si Italia.
Si presa italiana a preluat declaratiile ministrului roman de Externe. Cotidianul "Corriere della Sera" titreaza ca "Romania se razvrateste si iese la atac", precizand ca este inca "tensiune diplomatica intre Romania si Italia" si amintind declaratiile sefului diplomatiei romane, potrivit carora s-a aplicat o stampila nedreapta intregii comunitati de romani. Acest articol a generat multe reactii in randul cititorilor italieni, care fie ii dau dreptate ministrului de Externe roman, fie se intreaba in ce calitate isi permite Cristian Diaconescu sa vorbeasca despre comportamentul european, avand in vedere ca Romania nu este capabila sa puna capat invaziei violatorilor si criminalilor, care astfel iau calea Europei. Ziarul "La Repubblica" mentioneaza, la randul sau, ca seful diplomatiei romane sustine ca exista cineva in guvernul italian care incita la xenofobie, insa publica, in replica, si reactia ministrului italian de Externe, Franco Frattini, care neaga faptul ca membrii Executivului ar fi folosit expresii care ar putea fi considerate xenofobe.