5.7 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăSpecialDisputa pentru activele unui fost CAP

Disputa pentru activele unui fost CAP

» Primarul Paraschiv Stoica si consilierii din Umbraresti vor sa nationalizeze grajdurile fostului CAP, preluate de un fermier in baza Ordonantei 168, pentru a le da "altor cetateni", care nici macar nu le vor.

» Investitia privata in respectivul spatiu se ridica la peste zece miliarde de lei vechi.

Ordonanta nr 168/2001, prin care ruinele grajdurilor fostelor CAP-uri au fost date in folosinta gratuita a unor fermieri, are un scop nobil, dar aplicarea sa a degenerat intr-o serie de scandaluri. OUG 168 prevede ca investitorii sa preia in folosinta gratuita, pe 5 ani, ruinele grajdurilor, sa le repare, sa le foloseasca la cresterea animalelor, urmand ca dupa cei 5 ani sa beneficieze de facilitatea de a cumpara grajdurile la 10% din valoarea de inventar. In 2002, cand a fost pusa in aplicare ordonanta, nimeni nu a avut nimic de spus. Acum, dupa ce au trecut 5 ani, primarii si consiliile locale au declarat razboi noilor fermieri, incercand sa le blocheze facilitatea de a deveni proprietarii grajdurilor. In comuna Negrilesti s-a ajuns la pumni intre primar si investitor. La puzderia de scandaluri se mai adauga unul, in comuna Umbraresti. In 2002, investitorul Vasile Bulai a preluat ruinele grajdurilor fostului CAP Umbraresti.

 

Dupa 1990, grajdurile au ramas fara acoperisuri, usi si tot ce putea fi smuls. Apoi, timp de 12 ani, zona a fost groapa de gunoi a comunei, ruinele fiind ingropate in deseuri. In mai 2002, presedintele Comisiei de aplicare a Ordonantei 168, actualul senator PSD Gheorghe Saghian, pe atunci director general al DADR Galati, a avizat favorabil contractul nr. 1891 incheiat intre Consiliul Local (CL) Umbraresti si investitorul Vasile Bulai, precum si procesul verbal de predare-primire a ruinelor a sase grajduri pentru taurine, alte doua pentru tineret si "maternitatea" fermei. Familia Bulai a investit, pana in decembrie 2002, peste trei miliarde lei vechi in reparatii si cumpararea primelor taurine. Din 2003 pana in 2007, au mai fost investite alte sapte miliarde lei vechi in utilaje, animale si 40 ha de teren. In 2007, cand a venit momentul cumpararii grajdurilor, Vasile Bulai s-a confruntat cu refuzul primarului si consilierilor din Umbraresti.

 

A inaintat o notificare catre CL Umbraresti, prin care cere respectarea legii, a varsat sumele prevazute in contract, dar nu s-a intamplat nimic. Prin procesul verbal nr. 6718/23.08.2007, Directia Agricola Galati mentiona ca Vasile Bulai si-a indeplinit toate obligatiile prevazute de Ordonanta 168 si trecute in contractul incheiat cu CL Umbraresti si recomanda ca investitorul poate beneficia de facilitatea de a cumpara grajdurile. Dar nici litera legii nu a induplecat primarul si consilierii. In primavara anului 2008, Bulai a deschis actiune in justitie. Instanta i-a dat dreptate, CL Umbraresti a facut recurs la Tribunalul Galati, actiunea a fost admisa si dosarul a fost trimis la Judecatoria Liesti.

» Razboi in instanta
Intre timp, au avut loc alegerile locale, s-a produs schimbarea, dar noul primar, Paraschiv Stoica, continua razboiul in instanta cu Vasile Bulai. Motivul? Ca nu au investit in toate grajdurile si ar trebui sa ia numai jumatate din ferma: "Restul grajdurilor sa le lase pentru alti cetateni", spune primarul Stoica. Vasile Bulai spune ca cele peste 10 miliarde investite in total si rulajul a peste 180 capete de taurine sunt argumentele ca si-a respectat obligatiile, fapt certificat si de Directia Agricola. Tot primarul Paraschiv Stoica, ce se referea la "restul grajdurilor" care ar trebui lasate pentru "alti cetateni", ne-a declarat ca nu stie ca in perioada 2002/2008 sa mai fi fost vreo solicitare a altor investitori de a prelua grajduri in virtutea Ordonantei 168.

Cele mai citite

Traian Băsescu spune că Rusia nu va risca folosirea armelor nucleare

Fostul președinte al României, Traian Băsescu a făcut o analiză politică atât a candidaților la alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024, cât și...

Economia Ucrainei rezistă: investiții străine în creștere, privatizări și expansiune internațională

În ciuda prelungirii conflictului cu Rusia, mediul de afaceri din Ucraina continuă să demonstreze reziliență, atrăgând investiții străine și extinzându-se pe piețele internaționale. Potrivit unei...

Sectorul construcțiilor, în creștere în septembrie datorită infrastructurii. Rezidențialul și birourile, pe minus

Sectorul construcțiilor, un pilon al economiei din ultimii ani, a înregistrat o creștere de 2,4% în septembrie 2024, comparativ cu aceeași lună a anului...
Ultima oră
Pe aceeași temă